Cultura tomatelor poate fi afectata de multe ori de anumite boli ce pot cauza pagube considerabile, acestea sunt determinate dese ori de conditiile de mediu ale culturii, de micoze, bacterii sau viroze.

De aceea, este important cand si cum tratam aceste boli aparute pe parcursul ciclului de cultura.

Principalele boli care pot aparea in culturile de tomate sunt:

Caderea plantutelor (genul Phytium spp. sau Phytophtora spp.)

Este una una din cele mai des intalnite boli care apar in rasadnite, iar daca aceasta nu este combatuta eficient, poate compromite in totalitate producerea de rasaduri.Bolile tomatelor - Caderea plantutelor

Boala se manifesta in general prin aparitia unor pete la baza tulpinei, acestea sunt de culoare maronie, care apoi devin brun-negricioase, adancindu-se si extinzandu-se foarte repede.

Tulpina in locul respectiv se subtiaza si se adanceste pana cand planta cade la pamant si putrezeste. 

Boala apare in conditii favorabile, ce coincid cu cele de dezvoltare a rasadurilor, adica temperaturi ridicate, 20-30° C si umiditate peste 90%, avand o putere de extindere destul de mare, fapt pentru care in 2-3 zile putand ataca toate rasadurile.

Caderea plantutelor se manifesta in toate stadiile de dezvoltare a rasadurilor, iar agresivitatea ei este influentata si de factorii externi (umiditate, luminozitate redusa,  desimea rasadurilor, aciditatea solului etc.).

Masuri de preventie si combatere

Deoarece aceasta boala se extinde foarte rapid si are maximum de impact in stadiul de rasad,  se recomanda ca masurile de prevenire sa fie luate din primele etape de producere a rasadurilor, de la semanat pana la transplantat.

Recomandari:

Citeste articolul detaliat despre:
Caderea plantutelor

Mana tomatelor (Phytophthora infenstans)

Boala apare indeosebi in culturile din spatii protejate, dar si in camp. Aceasta poate produce daune considerabile in cultura daca nu se iau masuri pentru prevenirea si combaterea ei.

Bolile tomatelor - Mana tomatelor

Simptomele apar pe toate organele aeriene ale plantei: frunze, tulpini, flori si fructe.

Pe frunze atacul se recunoaste prin aparitia unor pete de culoare galben-verzuie, care pot fi rotunde sau neregulate, iar apoi devin maronii si inconjurate de o zona decolorata.

Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care de fapt reprezinta fructificatiile ciupercii. 

In urma acestui atac, in doar cateva zile frunzele se usuca si se rasucesc, planta avand aspect de „ars”.

Pe tulpina apar pete de culoare cenusie-bruna, mici, ovale care se extind, unindu-se si inconjurand tulpina, fapt ce va determina ca tulpina sa se rupa usor.

In cazul fructelor, atacul este mult mai frecvent si mai grav, apar pete de culoare verde inchis,  apoi maronii, usor cufundate, tari la pipait, care se extind pe toata suprafata fructului, pentru ca mai apoi aceste simptome sa determine caderea fructului.

Masuri  de preventie si combatere

Pentru ca mana tomatelor este produsa de o ciuperca care se dezvolta foarte repede cand avem umiditate ridicata,  este foarte importanta sa fie luate imediat masurile de prevenire si combatere inainte ca aceasta sa se instaleze in cultura. 

Recomandari:

Citeste articolul detaliat despre:
Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Alternarioza la tomate (Alternaria solani)

Alternarioza tomatelor este o boala intalnita destul de frecvent la rosii.

Fiind provocata de o ciuperca microscopica (Alternaria solani) care se gaseste in toate regiunile unde se cultiva legume solanacee, atacand plantele in toate fazele de vegetatie si toate organele acestora, de la tulpina pana la fruct.

Bolie tomatelor -Alternarioza la tomate

Aceasta poate fi identificata prin intermediul petelor brun-inchise, pe care le formeaza initial pe tulpini, apoi extinzandu-se pe celelalte organe ale plantei, cauzand oprirea cresterii tomatelor, ofilirea plantelor si chiar uscarea acestora.

Aceasta boala se formeaza in special din cauza umiditatii ridicate.

Sporii de Alternaria solani germineaza foarte rapid, mai ales daca frunzele sau tulpinile plantelor sunt acoperite de picaturi de apa de la roua, ploaie sau irigarea prin aspersie.

In momentul in care temperaturile exterioare sunt intre 26 – 29 ° C, sporii germineaza in maximum 30 de minute, iar dupa germinare ataca celulele plantei, cauzand leziuni vizibile pe frunze sau pe tulpina.

Pe frunze primele semne apar sub forma unor pete brune, aproape rotunde, care, in interior prezinta zone concentrice, petele marindu-se si cuprinzand intreaga frunza.

Pe fructe atacul apare initial in zona pedunculului, petele sunt de forma rotunda, de dimensiuni reduse, pentru ca mai apoi sa se extinda pe intreg fructul, capatand o nuanta inchisa si lucioasa.

Masuri de preventie si combatere:

Patarea cafenie la tomate (Fulvia fulva)

Aceasta boala este specifica culturilor de tomate si este intalnita foarte des, in special in spatii protejate ( sere si solarii).

Bolie tomatelor - Patarea cafenie la tomate

Este cauzata de ciuperca (cladosporium fulvum) si se manifesta pe toate organele plantei: frunze, tulpina,  flori si fructe.

Primele simptome apar pe frunzele dezvoltate, sub forma unor pete galbui care au corespondent pe partea inferioara un puf alb (in prima zi) apoi cafeniu si in cele din urma brun violacee.

Patarea cafenie la tomate se dezvolta in conditii de umiditate ridicata, peste 95% , nebulozitate persistenta, temperaturi de peste 20 °C,  la care se adauga si prezenta picaturilor de apa pe frunze.

Infestarea are loc in 24-48 de ore, fiind foarte rapida cand conditiile de mediu sunt favorabile dezvoltarii ciupercii.

Lipsa ventilarii si umiditatea ridicata a aerului duc la instalarea mult mai rapida a bolii in sere si solarii.

Masuri de preventie si combatere:

O masura importanta in combaterea patarii cafenii la tomate, o reprezinta utilizarea varietatilor rezistente la aceasta boala impreuna cu folosirea tratamentelor chimice preventive, alternate cu urmatoarele lucrari:

  • Curatarea terenului in fiecare an de resturi vegetale si dezinfectia solului
  • Obtinerea unui rasad din seminte sanatoase, lipsite de boli si daunatori
  • Folosirea asolamentului, evitarea plantarii tomatelor dupa cartofi sau in apropierea acestora
  • Ventilarea cat mai eficienta a serelor si salariilor si evitarea mentinerii mai mult de 2 ore a apei libere pe frunze
  • Folosirea foliei de mulcire
  • Eliminarea cat mai rapida din cultura a partilor sau chiar a intregii plante afectate, pentru evitarea raspandirii sporilor pe tesuturile sanatoase
  • Utilizarea tratamentelor preventive si curative cu fungicide specifice: Ortiva Top, Cidely Top, Cabrio Top, Polyram DF.

Citeste articolul detaliat despre:
Patarea cafenie la tomate

      Obtine Culturi de Calitate

      Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

      Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Putregaiul cenusiu poate provoca pagube considerabile, mai ales in culturile din spatii protejate.

Bolie tomatelor - Putregaiul cenusiu

Boala este foarte raspandita in intreaga lume, atacand multe din culturile horticole importante si manifestandu-si infectia pe toate partile aeriene ale plantelor: tulpina, petiol, frunze, aparat floral, fructe tinere sau mature.

Principalele conditii de manifestare a bolii sunt date de conditiile de mediu si anume:

  • umiditatea relativa a aerului de peste 95%
  • temperatura cuprinsa intre 17-23 °C
  • nebulozitatea

Apare foarte frecvent in spatiile protejate, dar se poate manifesta si la culturile din camp in perioadele ploioase sau dupa irigarile prin aspersie.

Putregaiul cenusiu la tomate se poate manifesta in toate fazele de dezvoltare ale culturii, dar cel mai concludent se poate observa atacul pe fructele intrate in parga, simptomele apar sub forma unor pete cenusii, apoase, la locul de insertie al pedunculului cu fructul.

Petele se vor extinde pe toata suprafata fructului, se vor acoperi de un puf de culoare cenusie,  pentru ca mai apoi sa se desprinda, cazand pe sol si devenind o sursa de infectie. 

Pe frunze, boala se manifesta prima oara pe frunzele bazale, sub forma unor pete verzi- galbui, care apoi se acopere cu un puf cenusiu specific, reprezentand fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

Botrytis cinerea se combate cel mai eficient prin realizarea tratamentelor preventive, odata instalate simptomele de mai sus in cultura, este prea tarziu sa intervi chimic, iar daunele nu vor intarzia sa apara, preventia fiind alternata impreuna cu urmatoarele lucrari:

  • Indepartarea fructelor afectate din cultura
  • Indepartarea frunzelor bolnave din cultura
  • Aerisirea regulata a serelor si salariilor
  • Folosirea foliilor de mulcire in solarii
  • Utilizarea produselor de protectia plantelor preventive si curative specifice: Switch 62,5 WG, Signum, Taegro, Ortiva Top.

Citeste articolul detaliat despre:
Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Clavibacter michiganensis spp. michiganensis)

Ofilirea bacteriana a tomatelor este cauzata de bacteria Clavibacter michiganensis spp. Michiganensis ( Cmm ) fiind una dintre bolile foarte daunatoare pentru cultura de tomate, ceea ce o face sa fie o boala cu caracter carantinabil.

Bolie tomatelor - Ofilirea bacteriana a tomatelor

Conditiile prielnice pentru dezvoltarea bacteriei este vremea calda cu temperaturi intre 25 si 30 °C si o umiditate de peste 80%, aceasta fiind si rezistenta in conditii de atmosfera uscata.

Simptomele pe planta pot intarzia, in functie de conditiile climatice, putand varia de la 2-3 saptamani pana la 3 luni.

Pe frunzele afectate apare o necroza marginala si halouri galbene in jurul zonei necrozate, pe masura ce boala evolueaza, tesuturile necrozate de pe frunze se maresc, cuprinzand intreaga suprafata a acesteia pana la momentul in care se usuca complet.

Roluirea frunzelor reprezinta un alt simptom ce indica existenta acestei boli vasculare bacteriene.

Daca se sectioneaza tulpina transversal, putem observa in functie de stadiul infectiei, unele simptome ale bolii, cum ar fi: ingalbenirea vaselor de transport sau a tesuturilor din jur, culoarea maro a vaselor lemnoase si liberiene si a tesuturilor adiacente.

Ofilirea bacteriana a tomatelor afecteaza procesul de legare a fructelor, reducand productia foarte mult prin caderea prematura a acestora, iar pe fructele afectate apar ulceratii sub forma de ochi de pasare, fiind un simptom caracteristic al ofilirii bacteriene.

Metode de preventie si combatere:

Metode chimice de prevenire a ofilirii bacteriene nu exista,  insa, trebuie tinut cont de anumite lucrari ce pot reduce atacul acestei boli:

  • Rotatia culturilor (2 ani fara solanacee reduce foarte mult incidenta ofilirii bacteriene cauzata de Cmm)
  • Evitarea efectuarii unor operatiuni tehnologice atunci cand plantele sunt ude
  • Scoaterea plantelor afectate de bacteria cauzata de Cmm de langa plantele neafectate
  • Indepartarea resturilor vegetale din culturile anterioare, inainte de infiintarea altor culturi
  • Folosirea semintelor certificate
  • Utilizarea produselor de protectia plantelor specifice: Beltanol, Pikalin, Codicobre.

Citeste articolul detaliat despre:
Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Fuzarioza la tomate (Fuzarium oxysporium)

In cultura de tomate, fuzarioza este cunoscuta sub 2 forme speciale: ofilirea vasculara a tomatelor cauzata de F.o. f.sp lycopersyci(fol) si putrezirea coletului si radacinilor cauzata de  F.o. F.sp radices-lycopersyci (forl )

Bolie tomatelor - Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate se manifesta la nivelul solului unde temperaturile depasesc 28°C, acest lucru sensibilizeaza foarte mult radacinile in fata atacului, boala instalandu-se mult mai usor.

Totodata, umiditatea scazuta a solului sau seceta prelungita creeaza conditii numai bune pentru invadarea radacinilor de catre fuzarium.

Severitatea atacului bolii este data si de rezistenta fuzariumului, care poate supravietui in resturile de plante pana la 80 de cm adancime in sol, mai mult de 10-15 ani, deoarece au o rezistenta aparte, data de formele de clamidospori.

In ceea ce priveste ofilirea vasculara a tomatelor, cauzata de F.o f.sp lycopersyci (fol) acesta se manifesta pe planta prin aparitia unor pete de culoare maro- inchis, care apoi se extind pe toata suprafata plantei. Sectionand transversal tulpina, vom observa maronirea vaselor transportoare si a tesuturilor adiacente, planta se va ofili, pentru ca mai apoi sa moara.

Cele mai vizibile simptome apar dupa plantare si la momentul infloririi. 

In cazul Fuzarum oxysporyum F.sp radices-lycopersyci (forl ) ca simptom principal, apar la baza plantei decolorari, maronire si putrezire a coletului si a tulpinii, la nivelul solului.

Spre deosebire de ofilirea vasculara a tomatelor (fol ) la Forl daca sectionam transversal tulpina nu se mai observa maronirea vaselor conducatoare, infectia manifestandu-se la nivelul radacinii si a coletului.

Metode de preventie si combatere:

Pentru prevenirea aparitiei agentului patogen in cultura trebuie sa tinem cont de anumite lucrari ce pot limita debutul fuzariozei in culturile de legume:

Pentru toate culturile legumicole si nu numai, unul din cele mai importante aspecte care pot influenta foarte mult aparitia bolilor este schema de nutritie aplicata culturii.

O nutritie bine pusa la punct, specifica fiecarei culturi in parte si pentru fiecare fenofaza a acesteia, intareste imunitatea plantei si reduce foarte mult aparitia bolilor.

Citeste articolul detaliat despre:
Fuzarioza la tomate

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV -Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor, virus care se dezvolta si se raspandeste rapid, care ameninta productia de tomate la nivel mondial

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).