Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.
Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.
Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifaga care ataca numeroase specii de plante din flora spontana si de cultura. La legume, ataca tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.
Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate. Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!
Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.
Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).
Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.
Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente si daunatoare boli ce apare la cultura de tomate, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.