2022 a fost anul in care am invatat sa traim in ”noul normal”. Provocarile anilor trecuti ne-au indrumat spre cai noi, in care am reinventat modurile noastre de lucru si am descoperit noi surse de inspiratie.

Retrospectiva acestui an insumeaza multe evenimente, dar si o lista lunga a realizarilor si a lucrurilor noi invatate si descoperite.

Multe din ideile nascute din pasiune pentru legumicultura, au prins contur si au devenit realitate, iar aici sunt cateva din ele:

  • 365 de zile pline
  • Peste 1000  ha cultivate cu seminte de tomate
  • Peste 1200 ha cultivate cu seminte de ardei
  • Peste 2500 ha cultivate cu seminte de pepeni verzi
  • Peste 10.000.000 mp de folie livrata

Lumea este intr-o continua schimbare, la fel si clima, iar noi trebuie sa tinem pasul.

Anul 2022 ne-a plimbat prin multe locuri, la multe evenimente, targuri si expozitii, de unde am venit cu informatii pretioase pentru legumicultura.

Targurile internationale - sursa de inspiratie

Ne-am bucurat sa vizitam expozitia SIVAL, organizata la Angers, in Franta.

Aproximativ 700 de expozanti si 26.000 de vizitatori profesionisti trec anual, pragul acestui targ - singurul din Franta care inglobeaza o oferta impresionanta de echipamente si servicii pentru toate productiile vegetale: arboricultura, culturi legumicole, seminte, viticultura, horticultura, plante medicinale si aromatice, cidru, ciuperci si tutun.

Marcoser la SIVAL in Franta

Fruit Logistica, Berlin, un alt eveniment colorat si plin de noutat, ce se concentreaza pe armonizarea materiilor prime, pentru a satisface nevoile producatorilor horticoli.

Marcoser la Fruit Logistica in Berlin

Expozitia Macfrut, din Italia, este principala expozitie dedicata filierei de legume si fructe. Acest eveniment reuneste toate cele 8 sectoare: Productie si Comert, Masini si echipamente, Materiale si Ambalaje, Masini pentru cultivat, Sere si Irigatii, Pepiniere si seminte, Bio-Solutii, Logistica si Servicii.

Un alt eveniment plin de oportunitati si intalniri fructuoase a fost targul Greentech, din Amsterdam pe care l-am vizitat din nou si in acest an.

FitoWeek unde o parte din echipa Marcoser a participat la evenimentul desfasurat in Serbia, de catre partenerii nostri de la Semillas Fitó.

Cea de a VIII a editie a reunit colaboratori din estul Europei, Turcia si Asia Centrala, ocazie cu care au putut observa genetica Semillas Fito dezvoltata pentru acea zona si, indeosebi, pentru hibrizii de tomate, castraveti si ardei.

Marcoser la FitoWeek

Curiozitatea ne-a dus din nou pana in Olanda, la doua evenimente foarte importante: Seeds meets technology si Field of Innovation.

Aici am putut vedea cele mai noi tehnologii in productia si selectia de seminte profesionale (masini de sortare, ambalare, cantarire, etc) si totodata am aflat despre inovatiile din industria agricola si noile varietati de legume, precum conopida, broccoli, salata, spanacul, porumbul dulce si multe altele.

Marcoser la Seeds meets technology in Olanda

Fruit Attraction, punctul comercial de intalnire pentru comunitatea horticola, organizat in Madrid, ne-a atras atentia asupra celor mai importante valori din agricultra: comercializare, inovatie, calitate si cunoastere.

Marcoser la Fruit Atraction in Spania

Growtech Eurasia - cea mai mare expozitie din domeniul agricol, care a avut loc in Antalya - Turcia, ne-a starnit curiozitatea si in acest an.

Colegii nostri, ing. Catalin Petrache si Valentin Tofan au fost prezenti, in cautarea de noi tehnologii agricole si chiar hibrizi de legume, pretabile in fermele din Romania.

Marcoser la Growtech Eurasia in Turcia


Evenimentele locale – o oportunitate de cunoastere

Chiar daca ne place ce vedem la targurile internationale, nu puteam lipisi nici de la evenimentele nationale.

Tot din pasiune pentru legumicultorii romani si afaceriile mici si medii, am acceptat sa fim prezenti si in cadrul targului pionier, FFExpo – primul targ de agricultura dedicat fermei de familie.

Marcoser la FFExpo


Prezenta noastra, la Indagra, cel mai complex si important targ agricol din Romania, a fost una impedios necesara, Indagra fiind borna zero, locul de intalnire cu toti cei implicati activ in sectorul legumicol romanesc precum si cu cei care presteaza servicii conexe si, de ce nu, chiar cu consumatorii finali.

Legumicultura romaneasca este un pilon important in tara noastra iar noi vrem sa contribuim la dezvoltarea ei.

Marcoser la Indagra 2022


Bineinteles, am raspuns pozitiv si am participat bucurosi la evenimentele locale:

"Turul Inovatiei in legumicultura" organizat la ferma noastra, impreuna cu partenerii nostri de la Syngenta.

Video - Turul Inovatiei In Legumicultura - Parteneriat Syngenta - Marcoser

 

La acest eveniment, specialistii Marcoser si Syngenta au prezentat hibrizii din portofoliu, dar si tehnologiile aplicate pentru culturile de la Ferma Marcoser: tomate, castraveti si ardei gras.

Marcoser la Turul Inovatiei in Legumicultura

Ing. Catalin Petrache, director dezvoltare Marcoser, ne-a reprezentat in cadrul mai multor evenimente, ca speaker si intotdeauna a furnizat informatii de calitate pentru legumicultori.

Au fost si alte evenimente care merita mentionate: ”Toamna Horticola” la USAMV Bucuresti, ”Ziua Marului” la ICDP Maracineni, “Festivalul Cireselor” la Istrita si ”Paradisul Cireselor” la Cosereni- Ialomita.

Marcoser la Toamna Horticola

La fel de important, in acest an, a fost sa ne vizitam si partenerii. Pe parcursul acestui an, colegii nostri, inginerii prezenti adesea in fermele dumneavoastra, au participat la diverse actiuni, deplasari si traininguri.

Toate acestea pentru a oferi, de fiecare data, sfaturi si solutii pertinente, la orice problema.

Astfel, anul acesta am fost in casa unuia dintre furnizorii nostri de ingrasaminte, SQM (Spania), iar ulterior, acestia ne-au intors vizita si au organizat si un training uimitor, la Tohani, cu inginerii nostri.

ISI Sementi (Italia + Spania), cel mai nou partener din portofoliul nostru, a fost de asemenea vizitat de echipele Marcoser.

Ramiro Arnedo (Spania), Codiagro (Spania), Sotrafa (Spania) ne-au invitat si ne-au vorbit despre multe noi tipuri de culturi, de hibrizi, despre cum acestia evolueaza dar și despre produsele noi din potofoliu. 

Educatia este stalpul comunitatii

Si in acest an am continuat sa sprijinim proiectele frumoase, care promoveaza dezvoltarea mediului de afaceri si a mediului educational.

Deoarece educatia este prima etapa care formeaza un individ si mai apoi, intreaga comunitate Marcoser si-a propus sa se implice in mod activ, cu toata priceperea noastra.

Astfel, ferma noastra a fost deschisa si in acest an, conform traditiei incepute inca din 2008, pentru studentii din anul III, facultatea de Horticultura - USAMV Bucuresti.

Vizita studentilor din anul III de la Facultatea de Horticultura

Si Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, ne-a trecut pragul alaturi de studentii sai, cadrele didactice si cercetatori, la o vizita de lucru cu scopul de a intelege si de a aprofunda sprijinirea antreprenoriatului si a transformarii digitale in agricultura si in sectoarele conexe.

Vizita Universitatea Dunarea de Jos la Ferma Marcoser

Portile fermei Marcoser au fost deschise si pentru elevii liceului tehnologic Cudalbi, care ne-au urmarit indeaproape activitatea si au venit sa invete, in nenumarate dati, despre legumicultura in spatiile protejate.

Dupa munca si rasplata...

Anul 2022 ne-a adus si un premiu care, spunem noi, dovedeste implicarea si dorinta noastra de a fi cei mai buni in domeniu: GPeC, cel mai important eveniment de e-commerce din Romania ne-a ofertit premiul I pentru  "Cel mai bun magazin online la categoria Bricolaj, Gradina, Echipamente & Unelte".

Premiul GPeC 2022

O alta modalitate de apreciere pentru echipa Marcoser vine chiar de la voi, cei care ne cititi, urmariti si apreciati in fiecare zi.

Continutul media din Youtube, la care lucram zi de zi, pentru a putea sa oferim raspunsuri cat mai clare si utile pentru fiecare ferma a avut, in acest an, peste 783.000 de vizualizari, cu peste 18.355 de ore de vizionare.

Totodata, directorul general, Marius Petrache, a fost invitat  in cadrul unor evenimente importante din lumea business-ului romanesc: Aiprom (Aiprom - 20 de spice de grau, 20 de ani de securitate alimentara - la Palatul Parlamentului), RALF Bucuresti, Conferinta Regionala Fermierii Nostri, Iași etc. Toate acestea din dorinta de a pune pe harta Europeana, legumicultura si afacerile din tara noastra.

Revistele de business precum si cele cu profil agricol ne-au cerut adesea opinia pe marginea mai multor subiecte, iar altele au considerat ca putem fi o sursa inspirationala pentru afacerile din Romania, publicand articole ample despre modelul de business Marcoser.

Marcoser, nu reprezinta doar un business, reprezinta o echipa performanta. Si in acest an am sarbatorit impreuna cu fiecare ocazie.

De 1 iunie, de exemplu, copiii colegilor nostri au fost in centrul atentiei, iar pe 24 iunie am imbracat, cu mic cu mare, hainele de sarbatoare ale bunicilor, pentru a marca ”Ziua Iei”. Tot impreuna, am marcat cei 17 ani de existenta a Marcoser, dar si cresterea numarului de angajati cu 20%.

Matca ne este ”acasa”, de aceea am fost prezenti in comunitate ori de cate ori a fost posibil. Am alergat ”pentru viata” la un maraton organizat de Primaria Matca.

Scopul a fost unul caritabil, dar si o oportunitate de a atrage atentia asupra importantei miscarii fizice si a unui stil de viata sanatos.

In aceeasi nota, am sprijinit si incurajat comunitatea sa faca mai mult sport, de aceea am sustținut campionatul de fotbal ”Matca Winter CUP”.

A fost un an incarcat, plin de provocari, dar in care putem spune ca am invatat multe. Cel mai important, acum, la final de an, este ca suntem pregatiti sa o luam de la capat, sa scriem alte noi povesti.

Un an nou minunat, impreuna!

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Lucrarile pe care le efectuam in legumicultura in luna septembrie

Lucrarile pe care le efectuam in legumicultura in luna septembrie

In luna septembrie ingrijim culturile de pe ciclul prelungit si ciclul al doilea si facem pregatiri pentru culturile din sezonul rece.

Plasa antiinsecte sau antivirala

Plasa antiinsecte sau antivirala

Plasa antiinsecte protejeaza plantele din solar de atacul anumitor insecte care transporta virusi ce pot face pagube insemnate in culturile de legume

Sesiune de instruire practica la Ferma Marcoser

Sesiune de instruire practica la Ferma Marcoser

Joi, 6 septembrie, Syngenta Romania a organizat la Ferma Marcoser o sesiune de instruire practica si teoretica dedicata fermierilor profesionisti privind bunele practici agricole in folosirea produselor de protectie a plantelor.

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol romanesc

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol romanesc

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol pentru valorificarea la maxim a potentialului fantastic pe care il are acest domeniu, in viziunea Marcoser.

Ce lucrari efectueaza in luna ianuarie legumicultorii?

Ce lucrari efectueaza in luna ianuarie legumicultorii?

Luna ianuarie este o luna foarte importanta pentru legumicultori deoarece este luna in care se infiinteaza culturile de tomate si ardei pentru cultivare pe ciclul 1 sau ciclul prelungit.

Lucrarile lunii februarie in legumicultura

Lucrarile lunii februarie in legumicultura

Luna februarie este o luna cu multe activitati. In multe solarii au aparut si primele plante semn ca nu este loc de pauza in activitatea fermierilor.