Anul 2018 a fost un an plin, in care echipa noastra, alaturi de o parte din colaboratori a participat la evenimente si traininguri de specialitate cu scopul perfectionarii continue. Fiindca dorim sa tinem pasul cu toate noutatile din domeniul legumiculturii si sa le transmitem mai departe catre clientii nostri, am ales sa participam la evenimente din tari cu traditie in cultivarea legumelor.  In cadrul acestor deplasari,  am analizat tehnologiile de cultivare, hibrizii cultivati in functie de specificul zonelor, metode de fertilizare utilizate, precum si modalitati de comercializare a legumelor.

Dintre cele mai importante evenimente la care am participat, amintim:

Curs produse de fertilizare si protectie a plantelor de la firma Servalesa

In luna februarie am organizat un curs teoretic atat pentru echipa noastra cat si pentru colaboratorii nostri. Cursul a fost sustinut de  Javier Navarro Valle,  Business Development and Marketing Manager la compania Servalesa din Spania si a avut drept scop promovarea noii game de produse, gama de fitonutrienti Servalesa.

Training Servalesa la firma Marcoser 1  Training Servalesa la firma Marcoser 2


Schimb de experienta in Ierapetra, Grecia

In luna martie, impreuna cu partenerii nostri de la Compania Bioline Agrosciences am organizat un schimb de experientă in insula Creta din Grecia, mai exact in orașul Ierapetra, cel mai mare bazin legumicol de pe teritoriul grecesc.  Alaturi de echipa noastra tehnica  a participat si unul dintre colaboratorii nostri, cel mai apropiat pe partea de combatere biologica.

Ierapetra are o suprafata de 3000 de hectare de sere construite atat pe schelet metalic cat si pe schelet de lemn. In Ierapetra se cultiva rosii, vinete, ardei si castraveti, climatul de aici permitand cultivarea pe ciclu prelungit (pe timpul iernii).

In cadrul acestui schimb de experienta au fost organizate atat sesiuni teoretice, in care am aflat toate informatiile legate de insectele benefice din portofoliul  Bioline Agrosciences, aplicate cu succes in culturile de acolo,  dar si vizite la serele din zona. Am putut observa astfel  asemanari dar si deosebiri fata de tehnologiile utilizate in Romania,  modul in care  metodele integrate de combatere a bolilor si daunatorilor functioneaza,  avand in vedere ca in luna Martie culturile in Grecia se apropie de final.

In periplul prin teritoriul grecesc am vizitat si cooperativele producatorilor de legume, analizand modul de comercializare a recoltelor dar si vizite la serele pentru productia de rasaduri altoite, practica foarte intalnita pe acest teritoriu.

Training Pradatori Bioline - Marcoser 1  Training Pradatori Bioline - Marcoser 2


Vizita loturi demonstrative cu hibrizi Semillas Fito, in Ungaria

In luna iulie am participat la FitoWeek 2018, un eveniment organizat de partenerii nostri de la Semillas Fito. Cea de-a patra editie a acestui eveniment s-a desfasurat in Ungaria, primele 3 editii fiind organizate in Serbia, evenimentul reunind colaboratorii din Balcani si estul Europei. Este un eveniment de amploare, la care au participat reprezentantii distribuitorilor Semillas Fito din Serbia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Polonia, Ungaria, Romania.

In cadrul acestui eveniment am putut vedea genetica Semillas Fito, special dezvoltata pentru acea zona.

Compania Semillas Fito acorda o mare atentie crearii de hibrizi adaptati zonei in care sunt cultivati, urmarind cu atentie toate caracteristcile unui hibrid.  Din loturile demonstrative au facut parte hibrizii de tomate, ardei, pepeni, castraveti vinete, dovlecei si porumb zaharat.

Ca o veste buna, partenerii nostri de la Semillas Fito, organizeaza Fito Week 2019 in Romania, fapt ce demostreaza ca facem parte din viziunea pe termen lung a companiei.

Vizita loturi demonstrative Fito in Ungaria 1  Vizita loturi demonstrative Fito in Ungaria 2


Participare la Seed Meets Tehnology in Olanda

In septembrie echipa noastra alaturi de o parte din colaboratorii nostri din tara, au participat la cea de a 5 a editie a targului Seed meets Technology din Olanda. Este un eveniment la care participam cu interes inca de la prima editie, fiind o ocazie buna pentru a descoperi noutatile in materie de hibrizi. Totodata, observatiile din cadrul acestei vizite ne ajuta sa alegem si hibrizii pe care sa ii introducem in portofoliul nostru.

Evenimentul reuneste producatori de seminte consacrati si producatori de legume din toata lumea. Pe langa  participarea la simpozioanele tematice din cadrul evenimentului, am avut posibilitatea de a vizita si loturile demonstrative organizate in diverse puncte din  Seeds Valey din Olanda, de catre companiile Syngenta, Hazera Seeds, Clause, Sakata. Bejo Zaden , Takii.

Vizitarea loturilor demonstrative a fost o ocazie buna atat pentru noi cat si pentru colaboratorii nostri care ne-au insotit, de a face schimb de informatii cu privire la tehnologiile de cultivare utilizate in bazinele legumicole din care proveneau, particularitatile specifice zonelor, precum si referinte cu privire la varietatile de legume cultivate.

Marcoser la Seed Meets Tehnology Olanda 1  Marcoser la Seed Meets Tehnology Olanda 2

Marcoser la Seed Meets Tehnology Olanda 3  Marcoser la Seed Meets Tehnology Olanda 4


Sesiune de instruire practica la Ferma Marcoser

Tot in luna septembrie alaturi de partenerii nostri de la compania Syngenta am organizat la Ferma Marcoser din comuna Matca o sesiune de instruire practica si teoretica dedicata fermierilor profesionisti. Prezentarea a avut ca tema bunele practici agricole in folosirea produselor de protectie a plantelor (aplicarea produselor pentru protectia plantelor, importanta si necesitatea purtarii echipamentului individual de protectie, calibrarea echipamentului pentru stropit).

Instruire practica la Ferma Marcoser 1  Instruire practica la Ferma Marcoser 2


Schimb de experienta in Creta, Grecia

In luna octombrie ne-am intors in Creta, de aceasta data in numar mai mare, alaturandu-se echipei noastre un grup de 13 colaboratori. In cadrul acestui schimb de experienta membrii grupului au putut vedea  specificul regiunii legumicole Creta, dar si tehnologiile si practicile utilizate pentru productia de legume in spatii protejate. De asemenea,  am intrat in contact cu tehnologia de control integrat a bolilor si daunatorilor prin intermediul companiei Bioline Agrosciences. In cadrul acestui schimb de experienta am beneficiat de o instruire atat teoretica cat si practica cu privire la utilizarea combaterii biologice cu ajutorul insectelor benefice in culturile de legume.

Training Pradatori Bioline - Marcoser 1  Training Pradatori Bioline - Marcoser 2

Training Pradatori Bioline - Marcoser 3  Tomate Vitara F1 in Creta Bioline - Marcoser


Vizita in Almeria, Spania

Tot in luna octombrie, la invitatia unuia dintre cei mai importanti furnizori, colegii nostri au participat la o vizita in Spania, in cel mai important bazin legumicol, zona Almeria unde se regasesc peste 35.000 ha de solarii de la cele pe structura de lemn pana la sere de ultima generatie.

Cu aceasta ocazie s-au vizitat serele si solariile din zona, depozitele de preluare a legumelor, unul dintre ele find cooperativa La Union.

Vizita in Almeria Spania - Marcoser 


Seminar Specialty Plant Nutrition Experts, organizat de SQM in Varsovia, Polonia

In decembrie, o parte din colegii nostri au participat la simpozionul organizat de furnizorul nostru de ingrasaminte chimice de tip NPK, compania SQM.

In cadrul acestei vizite, ne-au fost prezentate produsele companiei SQM si tehnologiile de cultura pentru ardei si tomate in sistem hidroponic, cartofi, ceapa, morcov, mar si capsune.

Tot in cadrul acestui seminar am avut acces la noua aplicatie dezvoltata de compania SQM pentru eficientizarea nutritiei la culturile hidroponice, aplicatie denumita Hidroponica CalQ.

La acest eveniment au participat distribuitori SQM din tari precum Olanda, Grecia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Lituania, Finlanda, Estonia, Cipru, Polonia si Romania.

Training Sqm - Marcoser in Polonia 

La toate evenimentele la care am participat am urmarit sa culegem cele mai importante informatii legate de tehnologiile de cultivare a legumelor, caracteristicile hibrizilor, fertilizare si combaterea daunatorilor si sa le transmitem mai departe, catre toti clientii nostri. Scopul nostru este acela de a contribui la dezvoltarea sectorului legumicol din Romania si toate eforturile noastre se indreapta catre indeplinirea acestui tel.

Vom continua si in anul 2019 sa ne deplasam in cele mai importante bazine legumicole din Europa si sa ne instruim atat specialistii nostri cat si colaboratorii in folosirea celor mai noi produse si tehnologii in legumicultura.  



Distribuie acest articol!

Articole similare

10 Intrebari despre aplicarea ingrasamintelor la culturile de legume

10 Intrebari despre aplicarea ingrasamintelor la culturile de legume

In general, fermierii care se ocupa de cultivarea legumelor in spatiu protejat sau camp deschis intampina dificultati in alegerea produselor de fertilizare potrivite nevoilor plantelor si fazei de dezvoltare in care aceastea se afla.

Am lansat cataloagele digitale de produse

Am lansat cataloagele digitale de produse

Anul acesta sarbatorim 15 ani de activitate prilej cu care am pregatit pentru clientii si colaboratorii nostri 4 cataloage digitale cu ajutorul carora pot descoperi intreaga gama de produse pentru horticultura.

Retrospectiva activitatilor din anul 2021 la Marcoser

Retrospectiva activitatilor din anul 2021 la Marcoser

Ne aflam la finalul anului 2021, un moment bun pentru a realiza o retrospectiva a celor mai importante activitati pe care le-am desfasurat pe parcursul acestui an.

Retrospectiva anului 2020 la Marcoser

Retrospectiva anului 2020 la Marcoser

Anul 2020 a fost unul in care ne-am confruntat cu situatii speciale, ce ne-au determinat sa ne modificam si sa ne adapatam activitatile pe care le-am desfasurat si sa transformam aceste situatii neprevazute in oportunitati.

Ce tip de folie sa alegem pentru solarul nostru

Ce tip de folie sa alegem pentru solarul nostru

Cu totii ne dorim ca folia pe care o alegem pentru solarul nostru sa aiba o durata de viata cat mai mare. Dar durata de viata a foliei nu este singura caracteristica a unei folii profesionale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem folia pentru solar.

Lucrarile lunii August in legumicultura

Lucrarile lunii August in legumicultura

In luna august se ingrijesc culturile de legume din solar sau camp, se aplica tratamente fitosanitare si se infiinteaza culturile pentru toamna-iarna.