Sistemele de cultura intensiva a castravetilor in spatii protejate se impart in doua cicluri de productie:

- ciclu I extratimpuriu

- ciclu II vara-toamna

Rasadurile de castraveti

Producerea rasadului implica doua operatii tehnologice si anume: semanarea si repicarea.

Semanarea castravetilor poate fi facut atat pe pat germinativ, cat si in tavite alveolare de 200 de celule.

Cultura de castraveti timpurii

Pentru o germinatie optima a semintelor de castraveti extratimpurii trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii:

  • pana la rasarire temperatura optima trebuie sa fie cuprinsa intre 22-26 oC, umidiate 100% si lipsa completa a luminii.

  • se umecteaza turba foarte bine (cand o strangeti in mana sa curga apa din ea);

  • se aseaza turba in tavite (sau pe pat) se traseaza randurile printr-o usoara apasare a substratului si se pun semintele una cate una.

  • se acopera cu un strat fin de turba uscata de maxim 0,5 cm si nu se mai uda ulterior pana la rasarire.

  • se acopera cu ziare sau cartoane de hartie patul germinativ peste care se poate pune o folie cu rol de retinere cat mai mult timp a umiditatii de 100% necesare germinarii si rasarii optime a semintelor;

Atentie!!! Aceasta metoda cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplica numai pentru semanarea in ciclu extratimpuriu. In timpul primaverii si mai ales in timpul verii nu se utilizeaza sub nici o forma acoperirea cu folie a semintelor deoarece conduce la sufocarea si distrugerea plantutelor.

Substrat pentru semanat



Repicarea castravetilor se face intr-un interval de timp foarte scurt, circa 4-7 zile de la rasarire, in ghivece de plastic mate, inchise la culoare, prin care nu patrunde lumina la radacina. Imediat dupa repicare se mentine o zi sau doua o temperatura constanta zi/noapte de 25-30 oC.

Dupa aceste doua zile este necesara schimbarea temperaturii constante zi/noapte, cu o diferenta de 5-7oC. De asemenea, se urmareste umiditatea substratului care se va iriga constant pe toata perioada de la rasarire pana la repicare. O data cu irigarea se pot efectua fertilizari si tratamente fitosanitare.

Fertilizari se fac in aceasta perioada cu ingrasaminte minerale cu raport echilibrat NPK. De asemenea, pentru o dezvoltare armonioasa a sistemului radicular si rezistenta marita la stresuri a micilor rasaduri se poate utiliza prin udare sau stropire Sprintene.

Tratamentele fitosanitare in aceasta perioada includ un fungicid contra complexului caderii plantutelor si un insecticid impotriva insectelor ce apar imediat ce se incalzeste spatiul unde se seamana.

De la repicare pana la plantare dureaza circa 20-30 de zile, in fuctie de conditiile climatice poate sa ajunga si pana la 40 de zile.

Rasaduri de castraveti pentru plantare

Plantarea castravetilor

Inainte cu cateva zile de transplantare este necasar sa se indeplineasca urmatorii pasi:

Inainte de plantarea oricarei culturi de legume in sere si solarii este bine sa se faca o dezinfectare a solului.

De retinut este faptul ca aceste plante sunt iubitoare de caldura si se dezvolta optim numai la temperaturi ce depasesc 18oC noaptea, iar la temperaturi sub 10-12oC cresterea si dezvoltarea lor este redusa la minim.
Densitatea de plantare folosita pentru cultura de castraveti difera in functie de fiecare ciclu de cultura, media fiind de 30.000 plante/hectar.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Ca mod de plantare se pot utiliza 2 variante:

  1. distante egale intre randuri

  2. distante alternante intre randuri (doua apropiate urmate de 2 mai departate). Pe rand distanta intre plante trebuie sa fie de 40-50 cm.

Pentru plantarea timpurie a castravetilor (20-30 martie) in solarii neincalzite este obligatoriu ca acestea sa fie acoperite cu doua randuri de folie (primul rand il reprezinta folia profesionala de acoperire cu aditivi UV, EVA, IR 170 – 200 microni; al doliea rand este folia profesionala cu efect termic 40 microni).

Daca se planteaza extratimpuriu intre 15 februarie -15 martie pe langa cele doua randuri de folie se impune si un sistem de incalzire.

Castraveti plantati

Irigarea si fertilizarea culturii de castraveti

Intotdeauna inainte de infiintarea culturilor de legume se recomanda efectuarea analizelor de sol pentru relevarea rezervelor de elemente minerale si organice din sol pe de o parte si pe de alta parte pentru intocmirea riguroasa si eficienta a unui program de fertilizare adecvat.

La intocmirea unui program de fertilizare eficient si optim pentru a obtine maximul productiv si calitativ al unui hibrid, recomandam sa luati in calcul urmatorii parametri:

  1. pH-ul

  2. EC-ul

  3. analizele de sol ce releva nivelul de aprovizionare cu elemente( N, P, K,Ca ,Mg ,Fe, B, Cu, Zn, Mn, Mo).

  4. tipul culturii infiintate

  5. sezonul de plantare

  6. ciclul de cultura

Video - Cultura de castraveti


Aplicarea ingrasamintelor in fertilizarea faziala se face prin 2 metode:

  1. Aplicare radiculara, la sol impreuna cu apa de irigare, procedeu denumit fertiirigare;

  2. Aplicare prin stropire, singure sau impreuna cu anumite pesticide (atentie la compatibilitati) – procedeu denumit fertilizare foliara;

Fertilizarea culturii de castraveti este extrem de importanta deoarece este o cultura foarte sensibila carenta sau chiar si excesul de elemente minerale, de aceea recomandam elaborarea impreuna cu specialistii nostrii a unui program de fertilizare special adaptat nevoilor dumneavoastra specifice.

Irigarea, alaturi de pregatirea corespunzatoare a solului inainte de plantare, reprezinta unul din cei mai importati factori ce conduc la succesul unei culturi de legume. Cea mai recomandata metoda de irigare pentru castraveti in sere si solarii este irigarea prin picurare;

Pentru culturile de castraveti instalatia de irigare prin picurare trebuie sa asigure un debit de 1,6 – 2,5 L/h/picurator, iar distanta intre picuratori sa fie de 20-30 cm. Irigarea trebuie să se faca in fiecare zi, mai mult sau mai putin, coroborat cu conditiile de mediu si cat mai dimineata posibil. La fiecare udare se adaugă si fertilizatori, respectandu-se principiul „cat mai des in portiuni cat mai mici” (fertilizare cu lingurita);

Castraveti legati
 
Alte lucrari tehnologice moderne de cultura a castravetilor:

  • Palisarea - Se face cu ajutorul sforii de palisat.

    Video - Palisarea castravetilor la Ferma Marcoser

  • Copilirea - Se copilesc toti lastarii pana la inaltimea de aproximativ 120- 150 cm, apoi, lastarii se carnesc (ruperea varfului) dupa primul sau al doilea internod.

    Video - Copilirea castravetilor la Ferma Marcoser

  • Defolierea - Operatia prin care se indeparteaza o serie de frunze pentru o mai buna circulatie a aerului in jurul plantei.

    Video - Defolierea castravetilor la Ferma Marcoser

  • Recoltarea - Se face incepand cu saptamana 3 sau 4 dupa plantare.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Surse:
1. Ing.drd.Costel Pohrib, Ing.drd.Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si
solarii: tomate, ardei, castraveti, Ed.Printech, Bucuresti, 2011
2. Ruxandra Ciofu (coord.),Tratat de legumicultura, Ed.Ceres, Bucuresti, 2004



Distribuie acest articol!

Articole similare

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Varza este o specie cu cerinte mai scazute fata de caldura și de aceea poate fi cultivata in sere/solarii, in ciclul I, mai ales atunci cand din anumite considerente nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Tehnologia de cultura la tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie de la semanare la recoltare.

Regenerarea culturii de vinete

Regenerarea culturii de vinete

In activitatea noastra, pe langa produsele si serviciile oferite, un loc important il ocupa si activitatea de cercetare. Pentru ca ne dorim sa contribuim alaturi de fermieri la dezvoltarea sectorului legumicol, realizam diferite testari cu scopul de a creste productivitatea si calitatea culturilor legumicole.

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.