Cultivarea extratimpurie a verzei a luat amploare in ultimii ani datorita cerintei pe piata a acestei legume in primele luni ale anului, si a noilor tehnologii, ce vin in sprijinul fermierului pentru obtinerea de productii bune si in perioade cu vreme mai putin favorabila.

In randurile ce urmeaza, ne-am propus sa aducem la cunostinta fermierilor informatii despre cultivarea cu succes a verzei extratimpurii, care sunt verigile cele mai importante, de care trebuie sa tina cont si cateva recomandari specifice perioadelor mai reci.

Cultura de varza in solar

Varza este o planta bienala din familia Brassicaceae, cu pretentii reduse fata de temperatura. In primul an formeaza capatana (partea comestibila) iar in al doilea an formeaza tulpini florifere.

Se preteaza foarte bine cultivarii in spatii protejate in ciclul extratimpuriu, valorificand bine terenul intr-o perioada in care nu se pot asigura conditii optime pentru culturile termofile.

Pentru cultivarea extratimpurie sunt indicate varietati cu perioada scurta de vegetatie, ce formeaza capatani mai mici intr-un timp scurt, cu posibilitatea valorificarii la un pret mai ridicat. Culturile se infiinteaza prin plantare de rasad, incepand inca din luna decembrie.

Producerea rasadurilor de varza

Semanarea se poate realiza din luna octombrie pana in luna ianuarie. In functie de stabilirea momentului de plantare, se ia in calcul ca rasadul la plantare sa aiba varsta de 50-60 de zile.

Substratul recomandat pentru operatiunea de semanat este turba, iar semanarea se poate face in tavite alveolare cu 200 celule sau pat germinativ, urmata de repicarea plantutelor.

Turba se umecteaza foarte bine inainte de a fi pusa in tavitele alveolare (sau pat germinativ, dupa caz), astfel incat, la strangerea in mana, sa curga apa din ea. Dupa semanare, semintele se acopera cu un strat fin de turba, de maxim 0,5 cm, si nu se mai uda ulterior. Pentru mentinerea umiditatii in vederea germinarii optime, tavile alveolare/patul germinativ se acopera cu ziare sau carton, peste care se poate pune o folie, pana in momentul observarii primelor plantute, moment in care acestea se indeparteaza.

Atentie, acest procedeu de acoperire a patului germinativ cu folie se aplica doar pentru semanarea extratimpurie. In cazul semanarii primavara sau vara, nu se utilizeaza sub nicio forma acoperirea cu folie a semintelor deoarece exista riscul sufocarii si distrugerii plantutelor.

Rasad de varza
Pentru o germinatie optima a semintelor de varza, trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii: pana la rasarire, temperatura optima trebuie sa fie de 20-22°C, umiditatea substratului sa fie de 100% si lipsa completa a luminii.

Inca din aceasta faza, se instaleaza capcanele colorate pentru monitorizarea aparitiei daunatorilor specifici (tripsi, musculita neagra, musculita alba, molii).

La 7-10 zile de la rasarire, se poate aplica un tratament radicular, prin apa de udare, cu Sprintene 10 ml

Pana la repicare, se are in vedere udarea rasadurilor si aerisirea spatiului.

Rasad de varza in tavi
Repicarea verzei

Repicarea se face atunci când plantele au 1-2 frunze adevarate si pot fi manevrate fara riscul de a fi rupte sau deteriorate in cursul operatiilor de repicare.

Repicarea rasadului de varza se face obligatoriu in ghivece/tavite alveolare de plastic mate, inchise la culoare, prin care nu patrunde lumina la radacina. Se pot utiliza tavi alveolare cu 32, 45 sau 50 de celule. De retinut, intotdeauna este de preferat un volum mai mare de substrat in locul unui volum mai mic.

Substratul utilizat pentru repicare poate fi un amestec de pamânt de padure cu turba. Daca nu se utilizeaza turba pentru imbunatatirea texturii substratului si se utilizeaza mranita, trebuie avut in vedere ca aceasta sa fie foarte bine descompusa, sa fie de ovine sau bovine si sa se utilizeze in raport redus, de 1:4 sau 1:5.

In substratul pentru repicare se poate adauga un ingrasamant cu eliberare lenta in 3 luni, Basacote Plus 16:8:12 + 3 Mg + microelemente, sau Plantacote Plus 14:9:15 in doza de 0.5kg - 1 kg la un sac de turba (250/300 litri).

Diferenta temperaturilor dintre zi si noapte trebuie sa fie de 5-7°C, o temperatura mai mare noaptea decât ziua va induce alungirea tulpinilor in dauna dezvoltarii vegetative normale.

Rasad de varza gata de plantat
Pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor se va urmari ca plantele sa fie constant udate, fertilizate si tratate contra bolilor si daunatorilor.

  • Imediat dupa repicare, se aplica un tratament fungic cu Ortiva Top 10ml/10lapa, la care se adauga Sprintene (10 ml/10 L apa) pentru o buna inradacinare si reluarea cresterii;
  • La circa 2 saptamani de la repicare, se aplica prin apa de udare Sprintene 20 ml + Alcaplant 20 g + Salwax 20 g/10 L.

Daca nu s-a administrat ingrasamantul cu eliberare lenta in substrat, se pot aplica fertilizari cu ingrasaminte minerale NPK echilibrate (10 g/10 L apa, prin apa de udare).

La toate aplicarile foliare efectuate plantelor de varza, se adauga Adimel  sau Heliosol ca adjuvanti, in doza de 10 ml/10 L apa.

Plantarea verzei

Plantarea rasadului se realizeaza cat mai devreme posibil, incepand cu luna decembrie.

Rasad de varza plantat
Inainte cu cateva zile de transplantare este necesar sa se indeplineasca urmatorii pasi:

  • se accentueaza calirea rasadurilor si se aplica un tratament cu un fungicid Ortiva Top 10 ml/10 L apa, insecticid Mospilan 1,5 g/10 L apa si Adimel sau Heliosol  20ml/10l;
  • se instaleaza obligatoriu folia termica “de dublura” pentru a asigura o temperatura cat mai buna plantelor; daca structura solarului permite, se pot instala chiar 2 randuri de folie, pentru un plus de temperatura;
  • se pregateste terenul, administrandu-se un ingrasamant de baza, precum Complex Top K (20-40 kg/1000 m2);
  • se monteaza sistemul de irigare prin picurare, cel mai recomandat fiind cel cu 10-20 cm intre picuratori si debit de 1,6-2,5 L/h/picurator;
  • se instaleaza folia de mulcire, foarte importanta pentru asigurarea unei temperaturi mai ridicate cu 2-3°C la nivelul solului, necesare in cazul culturilor extratimpurii si mentinerea umiditatii relative scazute, in vederea prevenirii aparitiei bolilor.

Plantarea verzei se face la densitati de 55.000 - 65.000 de plante la hectar.

Cultura de varza cu folie de mulcire
Ca distante de plantare, varza extratimpurie se poate planta dupa mai multe scheme, corelate cu densitatile specificate. Se practica plantarea la distante de 60-70 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante pe rand. In alegerea distantelor de plantare, un rol important il are soiul/hibridul utilizat. De retinut, un spatiu mai mare pentru planta ofera conditii pentru o mai buna crestere si dezvoltare.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Ingrijirea culturii de varza

Dupa plantare, pentru o protectie in plus a plantelor impotriva temperaturilor scazute, se poate instala folia microporoasa de tip agril.

Cultura de varza acoperita cu agril

  • Irigarea

Irigarea, alaturi de pregatirea corespunzatoare a solului inainte de plantare, reprezinta unul din cei mai importanti factori ce conduc la succesul unei culturi de legume.

Irigarea se face in corelare cu factorii de mediu (temperatura, lumina, sol), daca este nevoie chiar zilnic, dimineata, la aproximativ 2 ore de la rasarit.

La fiecare irigare se adauga si fertilizanti, respectandu-se principiul „cat mai des in portiuni cat mai mici” (fertilizare cu lingurita).

Irigare prin picurare la cultura de varza

  • Fertilizarea

Pentru fertilizarea radiculara, se poate aplica un program orientativ, organizat pentru 1000 m2, incepand imediat dupa plantare:

1. La prima irigare: Sprintene 200-500 ml + Salwax 500 g + Alcaplant 500 g (sau Calciamec 500 g);

* prima data se dizolva Alcaplant, urmat de Salwax si Sprintene;

2. La a doua irigare se alege un ingrasamant bogat in fosfor (Mineralgold 10:30:10, MKP) - 2 kg + Codiorgan A50 - 400 g;

3. La a treia irigare se aplica Mas Raiz+ in doza de 200 ml pentru inducerea speciilor moleculare si a macroelementelor in planta, pentru cresterea masei radiculare si strimularea inradacinarii rapide.
Fertilizarea se poate repeta la uhn interval de 10-15 zile daca este necesar.

4. La a patra irigare se utilizeaza un ingrasamant bogat in acizi fulvici si humici, precum Biorad 20 - 1 L (se aplica prin apa de irigare);

* aplicarea Biorad 20 poate fi reluata, avand in vedere actiunea sa de imbunatatire a structurii solului si aerare a solurilor compactate;

5. In intervalul 10-30 de zile de la plantare se poate administra un ingrasamant echilibrat (Mineralgold 20 20 20 + microelemente sau Ultrasol Magnum 20:20:20 + microelemente) - 3 kg + Codiorgan A50 - 400 g (se efectueaza 2 aplicari, prin apa de irigare);

6. Pana la recoltare se poate aplica in alternanta  ingrasaminte care sa favorizeze formarea capatanii : Gel Mineralgold 10 5 30  Haifa 23:7:23 + microelemente, Ultrasol 17:7:21 , Azotat de Potasiu (se aplica prin apa de udat, la fiecare irigare), 3 kg + Agroxilato K 1 L

In aceasta faza se aplica minim trei fertilizari cu Agroxilato K si NPK.

7. Pentru prevenirea craparii capatanii se aplica tratamente cu calciu: Alcaplant 500g, Azotat de calciu (2kg) si Calciamec (500g).

Capatani legate la cultura de varza

Fertilizarea foliara
vine in completarea celei radiculare, ajutand plantele in momente de stres sa asimileze mai eficient nurientii.

De la plantare pana cand plantele incep sa lege capatana, se pot aplica tratamente foliare cu:

  • Sprintene (20 ml) + Codiorgan A50 (20 g) + Adimel/ Heliosol (20 ml) - pentru stimularea activitatii si dezvoltarii radiculare;
  • Sprintene (20 ml) + Codibrot/Codigreen (50 ml) + Adimel/Heliosol (20 ml) - pentru reluarea rapida a cresterii, aparitia de noi tesuturi de crestere si stimularea imunitatii naturale a plantei;
  • Borocal (50 ml) + Green-Up (50 ml) + Agropotasion (100 ml) - pentru prevenirea carentei de calciu si revenirea rapida din diferite forme de stres;
  • Biovida (20 ml) + Adimel/Heliosol (20 ml) - pentru stimularea absorbtiei calciului la temperaturi scazute;
  • Gel Mineralgold 30:10:15 (20 g) - pentru dezvoltare vegetativa a plantei, datrorita concentratiei mari de azot

Cand plantele incep sa lege capatana:

  • Polifruit (100 ml) + Adimel/Heliosol (20 ml);

* cantitatile specificate sunt pentru 10 L apa.

Produse recomandate:


Protectia culturii de varza impotriva bolilor si a daunatorilor

Culturile extratimpurii sunt predispuse atacului anumitor boli si daunatori, cunoscut fiind faptul ca unele insecte isi incep activitatea inca de la 8°C iar umiditatea relativa ridicata (cauzata de neaerisirea corespunzatoare) poate favoriza aparitia unor boli fungice.

Ca fungicid, se poate utiliza Ortiva Top (1 L/ha), cu actiune de contact, sistemica si translaminara, impotriva bolilor specifice verzei.

Signum (1kg/ha, un fungicid care combina doua substante active, determinand combaterea unui spectru larg de patogeni + Botryfun (30 ml/10 l apa).

Dagonis (1l/ha) cu actiune sistemica si de contact, inhiba germinarea sporilor agentilor patogeni.

Pentru stimularea mecanismelor de autoaparare ale plantelor si cresterea imunitatii impotriva bolilor fungice si bacteriene, se poate aplica foliar sau radicular Pikalin (20 ml foliar, 500 ml/1000m2 radicular) + Codicobre (50 ml foliar, 200 ml/1000 m2 radicular).

Impotriva daunatorilor se pot face aplicari cu urmatoarele produse, in functie de observatiile efectuate in teren:

Affirm (1,5 kg/ha)  impotriva fluturelui alb si molia verzei

Mospilan (0,15 kg/ha) + Efiser (30 ml/10 L apa)

Closer (0,20 ml/ha) + Efiser (30 ml/10 L apa) impotriva afidelor

Movento (0,750 ml/ha) impotriva musculiteti albe

Obligatoriu, la fiecare tratament foliar se adauga Adimel/Heliosol (20 ml/ 10 L apa) pentru ca solutia sa adere pe frunzele de varza.

Se are in vedere aerisirea zilnica a culturii pentru evitarea excesului de umiditate din aer, ce favorizeaza aparitia bolilor si pentru a favoriza schimbul de gaze la nivelul plantelor.

Solar din arcade metalice pentru cultura de varza

Cultivarea verzei timpurii se poate face si la tunele, utilizandu-se arcade metalice sau din plastic, peste care se aseaza folie termica sau folie de tip agril.

La tunelele cu folie termica se mentine mai bine temperatura insa trebuie acordata mai multa atentie aerisirii zilnice, comparativ cu folia de tip agril care permite circularea aerului. Infiintarea culturii se face prin plantare de rasad in perioada 25 februarie - 25 martie, in functie de zona si de conditiile climatice.

Cultura de varza in solar pe structura metalica

Avand in vedere conditiile mai putin favorabile cultivarii extratimpurii, se pot scoate in evidenta anumite verigi de importanta majora, menite sa aduca timpurietate in recoltare si calitate productiei.

  • Folia de acoperire profesionala aduce un plus de temperatura prin aditivul de termicitate, asigura transmisia luminii in procent de peste 90% si difuzia luminii de 62%, permitand o densitate mai mare de plantare.

  • Folia termica - se impune instalarea acesteia in mod obligatoriu, beneficiile aduse de aceasta fiind mult peste costul de achizitie. Surplusul de 4-5°C fata de mediul exterior in perioada extratimpurie poate face diferenta intre o cultura de succes si una mai putin reusita. Asa cum s-a precizat, daca exista posibilitatea, se pot instala 2 randuri de folii termice (“de dublura”).

  • Folia de mulcire - se instaleaza folie de mulcire transparenta pentru aceasta perioada, cu avantajul mentinerii a 2-3°C in plus in sol comparativ cu un sol neacoperit. In plus, folia de mulcire ajuta la mentinerea umiditatii relative in limite recomandate pentru aceasta perioada si la impiedicarea dezvoltarii unor daunatori ce ierneaza in sol.

  • Folia microporoasa tip agril - aduce un plus de 4-5°C, fiind foarte utila cand temperaturile ating valori foarte scazute.

  • Fertilizarea - veriga tehnologica de multe ori neglijata, fertilizarea este esentiala in obtinerea de productii mari si de calitate. O planta bine hranita este un organism sanatos, mai rezistent si mai productiv.

Produse recomandate:



Cultivati varza extratimpurie in sere si solarii? Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Varza se preteaza pentru cultivare in spatii protejate ( sere si solarii ) in ciclu extratimpuriu pentru a valorifica terenul intr-o perioada in care nu se pot asigura conditiile pentru plantele termofile.
Pentru cultivarea extratimpurie este indicata utilizarea varietatilor cu perioada scurta de vegetatie, ce formeaza capatani mici intr-un timp scurt.

Articole similare

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Defolierea culturilor de legume

Defolierea culturilor de legume

Defolierea este procedeul de indepartare a frunzelor bazale, la culturile de legume cultivate in solar precum cele de tomate, castraveti, ardei si nu numai.

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Tehnologia de cultura la tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie de la semanare la recoltare.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.