Ridichile de luna (Raphanus sativus conv. radicula) fac parte din familia Cruciferae si sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurta de vegetatie, formand radacina comestibila in aproximativ 30 de zile de la rasarire.


Cultura ridichilor de luna este practicata, cu precadere, incepand din toamna si pana in primavara, cand conditiile optime de crestere se pot intruni mult mai usor. In plus, aceasta cultura este destul de usor de realizat si valorifica bine terenul in perioadele mai reci.     

                                                                   

Cerintele fata de factorii de vegetatie

  • Temperatura

Ridichile sunt plante rezistente la frig, semintele germinand la temperaturi foarte joase, de 2-3°C, cu un optim de 4-10°C.  

Temperatura optima in perioada de vegetatie este de 15-17°C  ziua si 10-12°C noaptea.

In cazul aparitiei temperaturilor negative, daca plantele sunt calite, suporta valori de -2°C pana la -6°C.

Temperaturile ridicate insotite de lipsa apei conduc la deprecierea radacinilor prin formarea tesuturilor spongioase si fibroase si aparitia gustului iute, cauzat de acumularea uleiurilor eterice.

  • Lumina

Ridichea este o planta de zi scurta, adica infloreste in conditii de zi lunga (emite tija florala). Pentru obtinerea partii comestibile (radacina tuberizata), ridichile se cultiva in conditii de zi scurta, incepand din toamna, pana in primavara.

Lumina este un factor foarte important pentru formarea radacinii tuberizate iar lipsa acesteia, mai ales in conditii de temperaturi ridicate, poate impiedica ingrosarea radacinii.

  • Umiditate

Fata de umiditate, ridichea are pretentii ridicate, necesitand irigarea culturii des, cu cantitati mai reduse de apa.

Lipsa apei duce la stagnarea cresterii radacinii, lignificarea si accentuarea gustului iute.

Alternanta perioadelor secetoase cu cele de exces de umiditate determina craparea radacinilor.

  • Sol

Ridichile prefera solurile cu textura usoara sau mijlocie, bogate in humus, afanate, cu pH neutru si o buna capacitate de retinere a apei.

  • Fertilizare

Avand in vedere perioada scurta de vegetatie a acestei specii, pentru obtinerea unei productii de calitate, se recomanda aplicarea fertilizarii.

La pregatirea terenului se poate administra Complex Top K, in cantitate de 25-50 kg la 1000 m2 (2 saci). Astfel, este asigurata o buna aprovizionare cu macro si microelemente.



Fiind o cultura care elibereaza terenul in timp scurt, practic, de fertilizarea aplicata poate beneficia si cultura urmatoare. Daca nu s-a aplicat la pregatirea terenului, Complex Top K se poate imprastia fara probleme si ulterior, urmat de o udare prin aspersie.

Se poate aplica pe deasupra imediat dupa semanat, mranita foarte bine descompusa, in cantitate de 2 tone la 1000mp.

Primul tratament aplicat foliar se face imediat dupa rasarire cu Sprintene 20 ml/10 L apa + Codiorgan A50 - 20 g/10 L apa + Adimel+ (20 ml/10 L apa).

Sprintene are rol in diminuarea stresului, inducerea cresterii radiculare si mareste aportul de apa si nutrienti in planta. Codiorgan A50 este un ingrasamant concentrat in aminoacizi (50%), cu rol de reluare a activitatii metabolice a plantei.

Pe parcursul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente foliare cu:

Borocal (50 ml/10 L apa) + Green-up (50-75 ml/10 L apa) + Agropotasion (100-150 ml/10 L apa) + Adimel+ (20 ml/10 L apa)

 MineralGold HD 20:20:20 (10-20g/ 10 L apa)

Produse recomandate:

Aplicarea Green-Up impreuna cu Agropotasion are efect combinat sinergic: un produs disponibilizeaza resursele acumulate ale plantei , iar celalalt creste capacitatea plantei de absorbtie a apei si implicit a elementelor nutritionale, astfel ca planta creste puternic afluxul de hrana si apa catre fructe/ hipocotil (in cazul ridichilor).

Borocalul este o sursa de calciu, magneziu si bor ce previne fiziopatiile legate de carentele de calciu (crapare, decolorare).

Fertipron ajuta la revigorarea plantei atunci cand transportul substantelor nutritive catre planta este lent.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Tehnologia de cultura a ridichilor in sere si solarii

Ridichile de luna se cultiva in spatii protejate prin semanat direct.


Perioada de esalonare a culturilor din spatiul protejat este octombrie - aprilie. In acest interval, in functie de spatiul folosit, se pot infiinta culturi la interval de 10-15 zile, realizandu-se astfel continuitatea recoltarii.

Semanatul se va face in randuri, la distanta de 10-12 cm, asigurand o densitate de 300-400 plante pe metru patrat. Adancimea de semanat va fi de 0,5-1 cm. Daca se seamana prea adanc, se vor obtine radacini tuberizate deformate. Se utilizaeaza aproximativ 0,8 - 1 kg samanta la 1000 m2, in functie de distantele de semanare.

Lucrarile de intretinere nu sunt numeroase si constau in: rarirea plantelor pe rand, irigarea la intervale scurte si fertilizarea faziala



La culturile din sere, in perioada de iarna, se vor lua masuri ca la nivelul plantelor să ajunga o cantitate cat mai mare din radiatia naturala. In acest scop, se recomanda utilizarea foliilor de acoperire profesionale, care permit difuzia luminii.

Dirijarea temperaturii se va face in functie de radiatia luminoasa, prin aerisiri atente. In general, in conditii optime de lumina, temperatura nu trebuie sa depaseasca 15-18°C ziua, iar noaptea se va scadea cu 3-4°C.

La temperaturi prea mari se produce fenomenul de ''dospire'' a radacinilor, care se manifesta prin afanarea zonei centrale a acestora, pana la aparitia golurilor.

Umiditatea solului trebuie mentinuta la 60-70% in perioada de iarna si 80-85% in perioadele mai calde. Practic, se coreleaza cantitatea de apa administrata cu temperatura si nivelul radiatiei luminoase.

In conditii optime de cultura, se vor aplica udari dese si uniforme, stiut fiind faptul ca amplitudinile mari de umiditate determina craparea radacinilor.

Umiditatea relativa a aerului nu trebuie sa depaseasca 80%, motiv pentru care spatiile de cultura se aerisesc intens.

Pentru stimularea mecanismelor de autoaparare ale plantelor si cresterea imunitatii impotriva bolilor fungice si bacteriene, se poate aplica foliar sau radicular Pikalin (20 ml foliar, 300 ml/1000m2 radicular) + Codicobre (50 ml foliar, 200 ml/1000 m2 radicular).

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac are perioada scurta de vegetatie si prezinta rezistenta la temperaturi scazute. Vezi tehnologia de cultivare in solar si camp.

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Tehnologia de cultura la tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie de la semanare la recoltare.