Factorii de mediu reprezinta factorii principali in cresterea si descresterea productivitatii speciilor pomicole. Astfel, din cauza oscilatiilor de temperatura din tara noastra, inmugurirea si inflorirea  speciilor pomicole este mai deficitara, influentand atat randamentul cat si calitatea productiei.


Previum & Break-30 –  doua ingrasaminte speciale pentru inmugurire si inflorire uniforma

Pentru a veni in intampinarea dumneavoastra in solutionarea acestei probleme, produsele Previum & Break-30 sunt cele mai recomandate.

Sunt agronutrienti care au in compozitia lor molecula AMEC, molecula  care creste considerabil performanta de absorbtie a macro si microelementelor.

PREVIUM si BREAK-30 sunt produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.  In urma fertilizarii cu cele doua produse, florile sunt mai mari, legarea mai buna iar fructele  au calibru mai mare.

Eficacitatea produselor se bazeaza pe doi parametri principali, doza si timpul de aplicare. In ceea ce priveste momentul aplicarii, produsele vor fi eficiente cu conditia ca acestea sa fie aplicate cu 30-40 de zile inainte de pornirea in vegetatie.

Doza utilizata variaza in functie de specie, varietate si conditii climatice. De exemplu, la cultura de cires s-a obsevat un randament mai bun intre varietati la doza de 25 l/ha si o crestere a productiei de 25-30%.



Avantajele utilizarii Previum & Break-30

Avantajele pe care aceste produse le aduce unei culturi pomicole sunt numeroase:

  • Cresterea productivitatii si cresterea calitatii fructelor (gust, fermitate, etc.)

Din cauza conditiilor climatice nefavorabile, este afecatata calitatea mugurelui, provocand absenta infloriri sau deschiderea slaba a florii, acest lucru avand ca si consecinta o productivitatea scazuta si o calitate scazuta a fructelor. Aplicate prin stropire, cele doua ingrasaminte induc o inmugurire uniforma, inlorire mai buna si in final cresterea productivitatii.

  • Timpurietate

In momentul aplicarii fertilizarii cu PREVIUM + BREAK-30, pe langa numeroasele avantaje se numara si timpurietatea care se realizeaza datorita uniformitatii inmuguririi si infloririi. Datorita acestei uniformitatii, florile vor fi mai mari, vor lega mai bine si vor produce fructe de calibru mai mare.



Acest lucru va varia și va depinde în principal de factori precum specia, varietatea, conditiile climatice, momentul aplicarii, dozare etc.

  • Program de recoltare

Lipsa fortei de munca a afectat recoltarea manuala a fructelor, mai ales pe acele plantatii care au o suprafata mare și deci un număr mare de kilograme care urmeaza sa fie recoltate in aceeasi data.

Prin aplicarea PREVIUM + BREAK-30  partial, putem aduce inainte recolta numai in aceste sectoare, permitand o recolta esalonata. Acesta este un beneficiu direct, deoarece producatorul isi poate distribui mai bine munca pentru a recolta intreaga zona, permitandu-i sa programeze si sa gestioneze resursa de munca mai eficient la momentul recoltarii.

Testarile efectuate in anul 2021

In decursul anului 2021 au fost efectuate anumite testari in cadrul ICDP Pitesti-Maracineni in care  s-a urmarit eficacitatea biologica a produselor Previum si Break, pentru sporirea calitatii fructelor in conditiile acestui an. Aceste testari au fost efectuate la culturile de cires, prun si mar.

In momentul testarii, am avut o zona martor si o zona de experienta, in care au fost efectuate 2 tratamente consecutive.

Efectele vizibile au fost urmatoarele:

La cultura de cires s-a observat:
  • O sporire a productiei de fructe cu 0,32%
  • O sporirire a masei fructului cu 7,04%
  • O sporire a pH cu 2,45%
La cultura de prun s-a observat:
  • O sporire a procentului de legare a fructelor cu 16,17%
  • O sporire a masei fructului, pH-ului dar si continutului total de substanta solubila.
La cultura de mar s-a observat:
  • O sporire a numarului de flori pe pom de pana la 18,59% si o sporire a numarului de fructe de maxim 59,44%
  • O sporire a masei fructului cu 2,7%

Acesti indicatori variaza in functie de specie/varietate dupa cum putem observa si mai sus. In fuctie de conditiile climatice  din zona dumneavoastara specialistii pot ajusta doza, data si numarul de fertilizari aplicate.

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac are perioada scurta de vegetatie si prezinta rezistenta la temperaturi scazute. Vezi tehnologia de cultivare in solar si camp.

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Defolierea culturilor de legume

Defolierea culturilor de legume

Defolierea este procedeul de indepartare a frunzelor bazale, la culturile de legume cultivate in solar precum cele de tomate, castraveti, ardei si nu numai.

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.