Defolierea este procedeul de indepartare a frunzelor bazale ale unei plante pana la primul etaj, la culturile de tomate, castraveti, ardei, etc. si este necesara din mai multe motive.

In primul rand, unele frunze pot fi ofilite sau uscate din cauza lipsei de lumina sau din alte motive, cum ar fi fitotoxicitatea, atacul de insecte sau boli.

In al doilea rand, o masa vegetativa excesiva poate impiedica dezvoltarea normala a inflorescentelor si poate intarzia inflorirea si legarea. In acest caz defolierea este necesara pentru a deplasa raportul hormonal (auxine-citokinine) catre activitatea generativa a plantei.

O densitate mare poate ingreuna eficienta lucrarilor tehnologice, cum ar fi stropirea si recoltarea. De asemenea, aceasta operatiune de indepartare a frunzelor bazale este necesara pentru aerisirea solului si prevenirea aparitiei bolilor, mai ales in solariile cu umiditate mare.

In cele din urma, frunzele afectate puternic de boli si uscate partial sau integral trebuie indepartate pentru a preveni raspandirea infectiei si pentru a proteja plantele sanatoase.

Defolierea la rosii

La cultura de tomate se indeparteaza in primul rand frunzele incepand de la baza (cele imbatranite, ingalbenite, ofilite, uscate) si se opreste atunci cand ramane cel putin o frunza pana la inflorescenta.

Dupa recoltarea unui etaj intreg se poate defolia complet pana la etajul respectiv.



Imediat ce se termina defolierea tomatelor, se impune aplicarea unui produs fitosanitar adecvat, care sa cicatrizeze ranile, precum Fertipen C, Codicobre sau Glopper.

Defolierea tomatelor

Defoliere castraveti

La cultura de castraveti se impune defolierea in primul rand a frunzelor de la baza plantei deoarece sunt primele care se ingalbenesc, in mare parte din cauza cantitatii insuficiente de lumina, si apoi, pe masura ce plantele dezvolta in sus un aparat foliar bogat, pentru o aerisire mai buna, se defoliaza treptat, de jos in sus.

Pe parcursul unui ciclu de cultura de 3-4 luni se pot face defolieri masive, cu rol generativ, dar numai daca se aplica un program adecvat de fertilizare foliara si radiculara.

Defolierea culturii de castraveti

Dupa defolierea plantei se impune aplicarea unui produs fitosanitar adecvat care sa cicatrizeze ranile, precum Fertipen C, Codicobre sau Glopper..


Defoliere ardei

Defolierea la cultura de ardei se va face, in prima faza, pana la primele bifurcatii de pe planta. Totodata, defolierea se va face atunci cand exista frunze uscate sau ofilite din cauza cantitatii de lumina insuficienta care ajunge la planta.

Nu in ultimul rand, defolierea ardeilor se va face atunci cand avem o masa foliara foarte bogata si dorim o aerisire a plantei.

Defolierea ardeilor

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Cultura de ardei - Tehnologia pentru sere si solarii

Cultura de ardei - Tehnologia pentru sere si solarii

Pentru o cultura de ardei lipsita de probleme si o productie ridicata trebuie aplicat un plan tehnologic bine conturat, descris in detaliu in articol.

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Regenerarea culturii de vinete

Regenerarea culturii de vinete

In activitatea noastra, pe langa produsele si serviciile oferite, un loc important il ocupa si activitatea de cercetare. Pentru ca ne dorim sa contribuim alaturi de fermieri la dezvoltarea sectorului legumicol, realizam diferite testari cu scopul de a creste productivitatea si calitatea culturilor legumicole.

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.