Produsele pentru protectia plantelor mai sunt cunoscute si sub denumirea de pesticide si sunt destinate protejarii culturilor impotriva bolilor, daunatorilor si buruienilor. Utilizarea acestora are o contributie semnificativa la siguranta hranei, pierderile cauzate de agentii patogeni si buruieni fiind mari, in cazul neaplicarii lor.


Reguli de aplicare a produselor de protectia plantelor
5 reguli de aur pentru aplicarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor - Syngenta


Utilizarea produselor pentru protectia plantelor este la indemana oricarui fermier, din acest motiv dorim sa evidentiem importanta folosirii lor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) a dezvoltat proiecte si campanii de informare a fermierilor cu privire la utilizarea echipamentului de protectie si aplicarea corecta a produselor, in colaborare cu Asociatia Europeana de Protectia Plantelor (ECPA), universitatile de profil din tara si Agentia Nationala Fitosanitara.

Se doreste cresterea gradului de responsabilitate a fermierilor asupra utilizarii in siguranta a produselor de protectia plantelor, incepand de la transportul acestora si pana la utilizarea propriu-zisa, implicit respectarea bunelor practici agricole si minimizarea potentialului impact pe care aceste produse le pot avea asupra mediului inconjurator.

Utilizati echipament de protectie
Dorim sa va aducem la cunostinta cateva reguli de bune practici pe care le puteti avea in vedere inca de la achizitia produselor pana la aplicare si gestionarea eventualelor erori.

Va recomandam achizitionarea produselor pentru protectia plantelor doar de la furnizori autorizati pentru a evita cumpararea de produse contrafacute. Folositi produsele omologate doar pentru culturile si dozele mentionate. Comertul cu produse contrafacute pune in primejdie agricultura, sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Pregatirea solutiei de stropit

Aceasta operatiune implica un nivel ridicat de responsabilitate, drept urmare, persoana care aplica tratamentele trebuie sa fie pregatita si instruita in acest sens, sa se asigure ca nu sunt prezente animale sau persoane neautorizate la locul prepararii solutiei si sa ia toate precautiile necesare pentru evitarea accidentelor sau erorilor.

Inainte de a prepara solutia, tineti cont de cateva reguli de baza:

  • cititi etichetele produselor si urmati instructiunile;
  • utilizati echipament individual de protectie;
  • verificati ca echipamentul de stropit sa functioneze corespunzator si sa fie corect calibrat;
  • calculati cantitatea de produs si apa necesare pentru efectuarea tratamentelor;

La citirea etichetelor produselor, se au in vedere urmatoarele specificatii:

  • substanta activa;
  • tipul formularii produsului ;
  • culturile pentru care este omologat produsul si agentii patogeni tinta;
  • dozele si volumul de apa specificate;
  • timpul de pauza ce trebuie respectat de la aplicarea tratamentului si pana la recoltare;
  • tipul de echipament de protectie necesar;
  • informatii in caz de urgenta si primul ajutor;
  • masuri de protectie a mediului inconjurator;

Echipamentul individual de protectie

Un aspect de multe ori neglijat de catre fermieri, purtarea echipamentului de protectie in timpul prepararii solutiei si aplicarii acesteia, reprezinta o masura de igiena si protectia muncii care nu trebuie sa lipseasca si careia trebuie sa i se acorde importanta cuvenita.

Echipamentul trebuie sa includa salopeta de protectie, manusi din cauciuc, cizme de cauciuc, ochelari de protectie, tinandu-se cont de informatiile din Fisa de Securitate a produsului.


Componenta echipament de protectieEchipament de protectie complet

Echipamentul individual de protectie se verifica periodic pentru a fi in stare buna si se spala cu apa calda si sapun dupa fiecare utilizare.

Daca echipamentul este de unica folosinta, acesta nu se spala si nu se reutilizeaza.

Echipamentul de protectie nu se depoziteaza in acelasi loc cu produsele pentru protectia plantelor. In acest sens, se amenajeaza un vestiar destinat acestui scop.

Locul prepararii solutiei

Se recomanda amenajarea unui loc special pentru prepararea solutiilor, care sa fie aproape de depozitul de produse pentru protectia plantelor, sa nu aiba pereti laterali, podeaua sa fie impermeabila si amplasat departe de cursuri de apa, izvoare, puturi.

Pregatirea solutiei pentru efectuarea tratamentului

Dupa asigurarea echipamentului de protectie, citirea etichetei produsului si calcularea necesarului de apa si produs, se poate trece la pregatirea efectiva a solutiei de aplicat.

Se toarna jumatate din apa in bazinul echipamentului de stropit, se porneste circuitul de agitare, se adauga produsul si a doua jumatate din cantitatea de apa, amestecandu-se continuu.

La amestecarea mai multor produse, mai intai se pun cele sub forma solida (pulberi umectabile - WP, granule dispersabile in apa - WG) si se amesteca, urmate de cele in stare lichida.

Atentie, intotdeauna verificati daca produsele sunt compatibile pentru aplicarea impreuna!

La folosirea completa a produsului, recipientele goale se clatesc de 3 ori si se depoziteaza in saci speciali destinati colectarii ambalajelor.

Va recomandam sa respectati dozele specificate pe eticheta, sa masurati corect cantitatea de produs adaugata (nu se aproximeaza) si sa manevrati cu grija produsul in timpul turnarii in bazinul echipamentului de stropit. Ustensilele folosite la masurarea produsului se clatesc cu apa, iar aceasta se toarna tot in bazinul echipamentului.



Prezentare echipament de protectie si pregatire solutie
Demonstratie Syngenta in pregatirea solutiei la Ferma Marcoser

Aplicarea produselor de protectia plantelor

Inainte de inceperea aplicarii, asigurati-va ca nu exista persoane sau animale in zona care urmeaza a fi tratata. Purtarea echipamentului de protectie este obligatoriu (salopeta de protectie, manusi din cauciuc, cizme de cauciuc, ochelari de protectie).

Nu consumati alimente sau lichide si nu fumati in timpul prepararii solutiei si aplicarii acesteia.

Nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul aplicarii.

Intotdeauna verificati conditiile meteorologice pentru a evita aplicarea tratamentelor pe vanturi puternice (viteza vantului trebuie sa fie de maxim 3 m/s) iar aceasta sa nu fie urmata de caderi de precipitatii ce pot spala tratamentul, ducand la ineficienta lui si poluarea mediului. Aplicarea se face in orele diminetii, dupa ce frunzele plantelor s-au uscat de roua.

In timpul aplicarii in culturi inalte, in spatii inchise, se recomanda ca operatorul sa evite contactul cu frunzisul ud prin mersul inapoi.

Inainte de utilizare, echipamentul de aplicare se verifica sa fie in buna stare de functionare, sa nu aiba duze blocate si sa fie potrivit conform debitului dorit.

Calibrarea echipamentului este importanta pentru aplicarea exacta a cantitatii de solutie dorita la suprafata de cultura si evitarea aparitia surplusului de solutie la finalizarea tratamentului. Astfel, se reduce riscul de pierdere economica, aparitie fitotoxicitatii la plante sau a rezistentei agentilor patogeni.


Utilizare echipament de protectie in cultura
Demonstratie Syngenta in utilizarea echipamentului de protectie la Ferma Marcoser

Daca totusi exista surplus de solutie, acesta se dilueaza si se aplica pe plante care nu sunt destinate consumului uman sau animal. Se ia in considerare motivul aparitiei surplusului, pentru corectarea procedurii. Sub nicio forma nu se arunca surplusul de solutie in canale de colectare, puturi sau alte locuri prin care pot fi usor contaminate apa freatica sau ape de suprafata.

Dupa aplicarea tratamentelor

Pe eticheta fiecarui produs se mentioneaza timpul de pauza necesar de la efectuarea tratamentului pana la recoltare, in functie de specie. Respectarea acestui interval de timp reprezinta una din regulile de bune practici pentru siguranta consumatorului.

Imediat dupa aplicarea, se trec intr-un registru informatiile despre efectuarea tratamentului: data efectuarii, cultura, suprafata, doza utilizata, cantitatea de apa, agentul patogen tinta, numele persoanei care a efectuat tratamentul si data cand se poate incepe recoltarea. In acest fel se tine o evidenta mai clara asupra tratamentelor efectuate, pentru programarea urmatoarelor aplicari si respectarii timpului de pauza.


Aplicarea produselor de protectia plantelor
Dl. Ing. Catalin Petrache explica importanta utilizarii echipamentelor de protectie in aplicarea tratamentelor
la demonstratia de la Ferma Marcoser

Echipamentul de aplicare se curata cu apa si se depoziteaza in locul special amenajat.

De asemenea, echipamentul individual de protectie se spala (cizme, manusi, salopeta, ochelari) si se depoziteaza. Combinezoanele de unica folosinta nu se spala deoarece isi pierd proprietatile de protectie. Acestea se folosesc o singura data.

Operatorul trebuie sa acorde atentie sporita igienei proprii, sa faca dus dupa aplicarea produselor si sa continue activitatile utilizand echipament curat.

Transportul si depozitarea produselor de protectie a plantelor

Transportul in siguranta

Transportul produselor de protectia plantelor este reglementat de legislatia privind transportul marfurilor periculoare in Romania iar acesta trebuie efectuat de persoane experimentate, cu licenta de transport pentru astfel de marfuri, in vehicule destinate acestui scop.

In cazul transportului cantitatilor mici de produse, in cadrul fermelor, acesta se realizeaza, de preferat, cu un vehicul special destinat acestui scop, dotat cu echipament de protectie si urgenta (echipament de protectie, manusi, cizme, extinctor). In timpul transportului, se are in vedere ca produsele sa fie bine asigurate pentru a evita rasturnarea, spargerea sau deteriorarea ambalajului. Pentru transport, se pot utiliza cutii inchise etans.

In mod obligatoriu, aceste produse se transporta separat de pasageri, animale, produse alimentare sau alte marfuri.

Depozitarea in conditii de siguranta

Depozitarea in conditii de siguranta a produselor de protectia plantelor in ferme este esentiala pentru prevenirea contaminarii operatorilor si mediului inconjurator.

Depozitul trebuie sa fie amplasat separat de alte edificii si la minim 10 metri distanta fata de cursuri de apa, puturi sau santuri de scurgere. Nu trebuie sa fie situat in zone cu pante abrupte sau cu risc de inundare. Depozitul se construieste deasupra nivelului solului, pivnitele nefiind corespunzatoare pentru depozitarea produselor pentru protectia plantelor.

Spatiul de depozitare trebuie sa fie construit din materiale durabile, neinflamabile, sa fie bine aerisite si ventilate si sa asigure o temperatura pozitiva de pana la 25°C. Pardoseala trebuie sa fie impermeabila, pentru a permite colectarea eventualelor scurgeri. Rafturile de depozitare se construiesc din materiale neinflamabile si neabsorbante.

In timpul depozitarii, este importanta mentinerea calitatii produselor si garantarea sigurantei persoanelor care au acces la ele. Depozitarea produselor se face in ambalajele originale, ce trebuie sa aiba clar specificate detalii despre substanta activa, tipul de formulare, gradul de solubilizare, termenul de valabilitate, instructiuni de utilizare si recomandari pentru transportul, depozitarea si manipularea produsului. Produsele solide trebuie depozitate in rafturi deasupra celor lichide pentru a evita deteriorarea produselor solide in cazul unor scurgeri.

Incaperea de depozitare trebuie sa fie prevazuta cu echipamente de protectie si urgenta (manusi, cizme, ochelari, extinctor cu pulbere chimica, saci de plactic grosi, nisip, matura, faras etc.) dar si alte ustensile ce se utilizeaza doar in lucrul cu produsele pentru protectia plantelor (cantar, masuri, galeti, spatule etc.)

In caz de contaminare accidentala

  • In caz de inghitire a produselor, clatiti de mai multe ori gura cu apa si adresati-va imediat unui serviciu medical prezentand eticheta produsului pentru a facilita diagnosticul si tratamentul.
  • In cazul contactului cu ochii, spalati imediat cu apa din abundenta si continuati spalarea pentru 15 minute. Consultati medicul cat mai curand posibil.
  • Echipamentul de protectie contaminat se indeparteaza si se spala imediat pielea contaminata cu apa si sapun.
Se recomanda pastrarea la indemana a unei truse de prim ajutor.

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.


Surse selective:
Gradina de legume: Ghid pentru combaterea bolilor si daunatorilor, Dr. Ing. Costel Pohrib, Dr. Ing. Marius Petrache, Ed. Polirom, Bucuresti, 2014
Masurile de siguranta si comportamentul responsabil - esentiale pentru munca in agricultura - aiprom.ro
Utilizarea in siguranta a produselor pentru protectia plantelor - syngenta.ro

Utilizarea durabila a produselor de protectie a plantelor - madr.ro




Distribuie acest articol!

Articole similare

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Cultivarea tomatelor cherry in solar si sere

Cultivarea tomatelor cherry in solar si sere

Tomatele cherry sunt plante destul de rustice, fiind cele mai apropiate de tomatele salbatice din care provin gasindu-se intr-o multitudine de culori.

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.