Plantarea se face atunci cand rasadurile de legume intrunesc conditiile necesare efectuarii acestei proceduri:

  • au varsta de 55-70 de zile la tomate, 60-80 de zile la ardei si 30-35 de zile la castraveti;
  • au inaltime de 20-30 cm;
  • se vede bine primul buchet floral, dar sa nu fie inflorit;
  • prezinta sistemul radicular bine dezvoltat;
  • rasadurile sunt libere de virusuri, boli si daunatori;
  • sa fie turgescente (bine irigate);
  • sa fie calite - foarte important.
Plantare rasaduri de legume

Inainte de efectuarea plantarii, este necesara efectuarea unor lucrari pregatitoare ce implica atat rasadurile cat si spatiul de plantare.

Vezi articolul “Pregatirea pentru plantarea rasadurilor”.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Distante de plantare ale rasadurilor de legume

In vederea obtinerii unor productii ridicate si de buna calitate, se recomanda folosirea unor distante de plantare in functie de specie, hibridul utilizat si perioada de plantare.

Tomatele cultivate in ciclul I se planteaza la o densitate de 35.000 si 45.000 plante/hectar.


Ca mod de plantare, la tomate, se pot utiliza 2 variante: distante egale intre randuri si distante alternante intre randuri (doua apropiate urmate de doua mai departate).

Randuri cu rasaduri de tomate plantate

Cea mai utilizata metoda in ciclul I este cea cu distante alternante intre randuri, de exemplu, distanta intre randurile apropiate de 60 cm, iar distanta intre randurile indepartate, de 90 cm. Pe rand, distanta intre plantele de rosii trebuie sa fie de 30-35 cm.

Rasad de tomate plantat                                                                                            

In cazul culturilor de ardei, densitatea depinde de clima si de luminozitatea zonei. Pentru ardeii iuti, densitatea recomandata este de 35.000 plante/ha iar pentru ardeiul gras, 30.000-35.000 plante/ha.

Ardei plantati

Ardeii pot fi plantati pe randuri cu distanta egala intre ele, sau cea mai raspandita metoda este cea pe doua randuri apropiate (40-60 cm) si doua departate (1,0 - 1,2 m). Distanta intre plantele de ardei trebuie sa fie cuprinsa intre 30-40 cm.

Randuri cu rasadurile de ardei plantate

Video - Plantarea rasadurilor in solar cu ajutorul plantatorului manual


Densitatea de plantare a castravetilor extratimpurii sau timpurii este cuprinsa intre 25.000 si 35.000 plante/ha, fiind cea mai des intalnita la culturile de primavara.

Randuri cu rasaduri de castraveti plantate

Ca mod de plantare, se pot utilizat doua variante: varianta cu distante egale intre randurile de castraveti sau varianta cu distante alternate intre randuri (doua apropiate urmate de 2 mai departate).




Cea mai utilizata metoda in ciclul I este cea cu distante alternante intre randuri, de exemplu, distanta intre randurile apropiate de 70-80 centimetri, iar intre randurile departate de 100-120 cm. Pe rand, castravetii se planteaza la o distanta de circa 30-40 cm unii de altii.                                                                                            

Irigarea si fertilizarea culturilor de legume imediat dupa plantare

Un aspect important de care depinde succesul unei culturi de legume este si cel legat de irigarea si fertilizarea acestora.

Irigarea culturilor se poate face cu ajutorul benzii de picurare cu distanta dintre picuratori de 20 cm sau se poate utiliza tubul orb la care se ataseaza tubul capilar cu pix.


O astfel de metoda permite aprovizionarea fiecarei plante cu o cantitate optima de apa, in functie de necesarul de moment, precum si dozarea exacta a cantitatilor de ingrasaminte administrate in functie de necesarul plantei.

Pentru o dezvoltarea optima a plantei, aprovizionarea cu apa trebuie sa fie efectuata constant, pe cat posibi in fiecare zi, intotdeauna dimineata, cu o cantitate de apa corelata cu faza de dezvoltare a plantei si conditiile de mediu (mai putina apa sau chiar deloc daca temperaturile sunt extrem de mici, sau mai multa, chiar de doua ori pe zi, daca vremea este extrem de calda).


Planta are nevoie permanent de apa, iar utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare face posibila irigarea constanta fara crearea problemelor legate de suprasaturarea solului cu apa si sufocarea radacinilor, tasarea solului etc.                                                                                               

Pentru o fertilizare eficienta, trebuie sa se tina cont de cateva aspecte:

  • fazele fenologice de dezvoltare (plantare, inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, maturare, recoltare)
  • intensificarea unor procese naturale ale plantei in conditiile in care parametrii de mediu sunt propice dezvoltarii optime: devoltare radiculare puternica, inducerea infloririi, marirea fructelor. Aceste induceri naturale ale anumitor procese de dezvoltare ale plantelor se fac cu ajutorul agronutrientilor nehormonali de ultima generatie.
  • revenirea rapida a plantelor in urma unor stresuri suferite: transplantare, salinitate, frig, seceta, caldura, umiditate excesiva, atac de boli etc. Revenirea rapida a plantelor din diferite stresuri se realizeaza cu ajutorul agronutrientilor nehormonali de ultima generatie.

Fertilizarea imediat dupa plantare are scopul de a ajuta planta sa depaseasca stresul provocat de transplantare si sa-si reia cresterea cat mai repede a sistemul radicular.

In acest sens, la prima irigare se poate efectua o fertilizare cu Sprintene + Salwax + Alcaplant/Calciamec.



Pentru urmatoarele etape in fertilizarea culturilor legumicole, consultati articolele:


Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile - ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plaselor antiinsecte sunt numeroase!

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de tomate bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.