Intarzierea repicatului conduce inevitabil la alungirea necorespunzatoare a tulpinii si cu efecte negative grave pe termen lung pentru plante.
Repicarea salatei se face in ghivece de plastic mate (ghivece individuale rotunde/patrate sau tavite alveolare), inchise la culoare prin care nu patrunde lumina la radacina.
De retinut ca radacinile care vin in contact cu lumina, isi reduc treptat pana la pierderea totala a functiilor specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive.
De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca indiferent de plantele repicate, un volum mai mare de substrat este intotdeauna de preferat in locul unui volum mai mic.
Pregătirea substratului de repicat
Substratul utilizat pentru repicarea salatei poate fi un amestec pe baza de turba ( granulatia de 0-25 mm), pamant de padure, perlit horticol si un ingrasamant cu degajare lenta, Plantacote Pluss 14:09:15 (2MgO)
Tratamente fitosanitare si de fertilizare dupa repicare
Primul tratament aplicat radicular imediat dupa repicare, trebuie sa contina un fungicid pentru impiedicarea caderii plantutelor – Previcur Energy, un ingrasamant pentru inradacinare si eliminarea stresului la transplantare - Sprintene si un insecticid sistemic pentru protectia impotriva daunatorilor – Vertimec.De asemenea, tot in aceasta faza este recomandata aplicarea foliara cu Sprintene, în doza de 10-15 ml/10L apa.
La al doilea tratament se utilizeaza agronutrientii Sal-wax Ca + Calciamec/Alcaplant + Sprintene.
Aplicarea acestor ingrasaminte tehnice de ultima generatie induce dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular, ingrosarea tulpinii, dezvoltarea viguroasa a sistemului vegetativ si de asemenea, rezistenta marita fata de stresuri: frig, seceta, atac de boala, salinitate.
Aplicarea ingrasamintelor se face constant, ( pana la plantare) la fiecare irigare, cu ingrasaminte minerale NPK cu formula echilibrata.
De asemenea, se recomanda sa se aplice tratamente fitosanitare la 7-10 zile impotriva bolilor si a daunatorilor.
Afla ultimele informatii si noutati din legumicultura, aboneaza-te la Newsletter-ul Marcoser!