Repicarea este operatiunea prin care rasadurile de legume crescute in tavite alveolare cu celule mici sau pe pat germinativ se rasadesc in ghivece rotunde sau patrate sau in tavi alveolare cu celule mai mari.

Scopul repicarii rasadurilor este acela de a asigura plantutelor un spatiu de nutritie mai mare si accesul la mai multa lumina, in vederea cresterii armonioase si dezvoltarii optime a rasadurilor.

Repicarea rasadurilor de legume
Aceasta operatiune se efectueaza la 20-30 de zile de la semanat, in functie de temperatura asigurata si de substratul utilizat. Din punct de vedere practic, rasadul poate fi repicat atunci cand poate fi manevrat fara riscul de a fi rupt sau deteriorat, chiar daca nu s-au implinit cele 20 de zile mentionate.

Totusi, se recomanda ca la momentul repicarii, tinerele plantute sa aiba 2 frunze adevarate si sistemul radicular bine dezvoltat. Intarzierea repicarii are efecte negative pentru plante, conducand la alungirea rasadurilor, cu influenta asupra dezvoltarii ulterioare si productiei.

Repicarea in ghivece rotunde
                                                                                      

Repicarea rasadurilor se efectueaza in ghivece de plastic (rotunde sau patrate) sau tavi alveolare pentru repicat de marime corespunzatoare.

Video - Repicarea rasadurilor de legume in ghivece si substrat de turba



Este important ca acestea sa fie inchise la culoare, sa nu patrunda lumina la sistemul radicular al plantelor. Radacinile care vin in contact cu lumina isi reduc treptat functiile specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


In functie de specie, se aleg ghivece sau tavi alveolare de marimea potrivita. De retinut este faptul ca intotdeauna este de preferat un volum mai mare de substrat in locul unui volum mai mic.

Rasaduri pregatite pentru repicare
De exemplu, in cazul tomatelor pentru ciclul I si al ardeilor, sunt recomandate ghivecele rotunde cu diametrul de 9 cm si inaltime cat mai mare.

Se mai pot utiliza ghivecele patrate sau tavile alveolare cu 24 celule sau 28 de celule insa trebuie acordata atentie la transplantarea rasadurilor in locul de cultura sa fie efctuata la timp, pentru a evita cresterea exagerata a inaltimii.

Video - Repicarea rasadurilor de tomate


Substratul utilizat pentru repicarea rasadurilor

Este recomandata utilizarea substratului profesional, fiind liber de boli si daunatori. De asemenea, in compozitia substratului utilizat la repicare, se recomanda adaugarea unui ingrasamant cu eliberare lenta in 4 sau 6 luni (“slow release”).

In acest fel se evita riscul ca mai ales in ultima perioada de dezvoltare a rasadurilor, din cauza volumul mic de substrat, plantele sa ramana fara o aprovizionare optima cu nutrienti la nivel radicular.

Video - Cum am pregatit amestecul pentru repicarea rasadurilor


Totodata, in amestecul pentru repicat se poate adauga si perlit horticol, acest produs avand capacitatea de a aera substratul, de a absorbi apa si de a o elibera apoi treptat.

Rasaduri repicate in ghivece
Se mai poate utiliza un amestec de turba, pamant de padure si perlit horticol, in raport 1:3:1 sau 2:3:1.

Daca se foloseste mranita in loc de turba pentru imbunatatirea texturii substratului, se utilizeaza mranita de ovine sau bovine foarte bine descompusa, in raport redus, de 1:4 sau 1:5.

Conditii dupa repicare

Imediat dupa repicare, se mentine 1-2 zile o temperatura constanta de 22-24°C, pentru reducerea stresului de repicare si reluarea cat mai rapida a dezvoltarii rasadului. Dupa aceste 2 zile, se revine la alternanta zi/noapte a temperaturilor.

Temperatura dupa repicarea rasadurilor
Diferenta temperaturilor dintre zi si noapte trebuie sa fie de 8-10°C, cu mentiunea ca nu trebuie ca temperaturile inregistrate noaptea sau ziua sa scada sub 7°C. O  temperatura mai mare noaptea decat ziua va induce alungirea tulpinilor in dauna dezvoltarii vegetative normale.

Pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor se va urmari ca plantele sa fie constant udate, fertilizate si tratate contra daunatorilor. Aerisirea zilnica este importanta in asigurarea desfasurarii optime a schimbului de gaze la nivelul plantelor.

In cazul conditiilor meteorologice mai putin propice, manifestate prin cer innorat (nebulozitate), se coreleaza atat temperatura cat si cantitatea de apa administrata cu nivelul redus de lumina, pentru evitarea alungirii rasadurilor.

Produse recomandate:


Tratamente fitosanitare la rasaduri

Atat in rasadnita cat si dupa repicare, rasadurile sunt predispuse la atacul daunatorilor (trips, musculita alba, acarieni, molia tomatelor - Tuta Absoluta, viermele sarma) mai ales daca se utilizeaza pamant de padure sau mranita, care nu sunt sterile.

Video - Tuta Absoluta la rasaduri



Si in aceasta perioada, utilizarea capcanelor pentru monitorizare a insectelor este o conditie obligatorie pentru managementul combaterii eficiente a daunatorilor.

Monitorizarea cu capcane pentru tuta si musculita alba
Monitorizarea cu capcane pentru tuta si thrips

Cum tripsul si molia tomatelor isi incep activitatea de hranire la o temperatura de 8-9°C, indiferent de anotimp, probabilitatea aparitiei acestor daunatori in astfel de spatii este aproape certa daca in culturile din anii anteriori a fost detectata prezenta lor acolo. Si in aceasta faza, rasadurile pot manifesta simptome ale caderii plantutelor.

Atac de tuta absoluta si trips la rasaduri
                                                                                          

Se recomanda ca dupa doua saptamani de la repicarea rasadurilor sa se aplice radicular Minecto Alpha pentru protectia rasadurilor impotriva insectelor. De asemenea, 1-2 tratamente cu Previcur Energy /Proplant 72,2SL contra caderii plantutelor sunt recomandate in aceasta perioada (10-14 zile pauza intre tratamente).

Video - Caderea plantutelor


Ca alternativa la Previcur Energy /Proplant 72,2SL poate fi utilizat Merpan, dar cu mare atentie sa nu se atinga varfurile sensibile ale rasadurilor, deoarece exista riscul major ca acestea sa fie distruse in urma tratamentului, daca acesta nu este corect efectuat.

Daca exista riscul aparitiei acarienilor, se recomanda si 1-2 tratamente cu acaricide cum ar fi Vertimec sau Milbeknok.

In cazul depistarii unui atac izolat al moliei tomatelor (Tuta absoluta), rasadurile atacate se indeparteaza imediat si se ard. Pentru monitorizarea moliei tomatelor, se instaleaza capcane lipicioase negre. In functie de gradul de atac, se pot aplica insecticide precum Affirm sau Voliam Targo, Coragen, Alverde.

Produse recomandate:



Se tine cont ca inainte de transplantarea la locul de cultura, sa fie aplicat un tratament cu insecticid si fungicid sistemice, pentru a proteja noile cresteri pentru o perioada dupa plantare.

Video - Repicarea rasadurilor de ardei


Fertilizarea rasadurilor repicate

Imediat dupa repicare, la tratamentul fungic mentionat se poate adauga Sprintene (10-20 ml/10 litri, aplicat prin apa de udare), in vederea stimularii metabolismului plantelor si revenirii rapide din stresul repicarii.

La 7-10 zile de la repicare se aplica Mas-Raiz (5 ml/10 litri, singur, prin udare sau stropire) pentru:

  • activarea dezvoltarii radiculare si formarii de perisori absorbanti de la nivelul radacinilor
  • creste energia din planta
  • induce rezistenta la salinitate

Aplicarea ingrasamintelor in aceasta perioada se face constant, la fiecare irigare. Ca fertilizanti, se utilizeaza ingrasaminte minerale NPK echilibrate (10-20 g la 10 litri de apa).

Aplicarea ingrasamintelor dupa repicare

De asemenea, pentru o dezvoltare radiculara foarte buna, se pot utiliza agronutrienti precum Sprintene (20 ml/10 litri apa) + Sal-Wax Ca (20 g/10 litri apa) + Calciamec/Alcaplant (20 g/10 litri apa), prin apa de udare.

Utilizarea acestor agronutrienti induce dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular, ingrosarea tulpinii, dezvoltarea viguroasa a sistemului vegetativ, scurtarea distantelor internodale si de asemenea, induce o rezistenta marita fata de stresuri (frig, seceta, exces de fum, atac de boala, salinitate etc.).

In perioadele innorate, cand cantitatea de lumina este redusa, pot sa apara simptome de carente ale micronutrientilor. Pentru aport corespunzator de microelemente, se poate utiliza Poligreen Mix-L 10 ml/10 litri apa, aplicat foliar, Agroxilato Mg 5g/10l, aplicat foliar, Agroxilato Fe 10g/10l, aplicat foliar, (in faza de rasad tratamentele foliare sunt recomandate prin pulverizare fina ).

Produse recomandate:


Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea in functie de stadiul culturii este cea mai importanta componenta pentru eficientizarea tratamentelor foliare de combatere a bolilor si a daunatorilor si buruienilor.

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plaselor antiinsecte sunt numeroase!

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.