Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, dar si pentru numeroasele avantaje pe care le aduce. Momentul potrivit este atunci cand incep sa se atinga varfurile frunzelor adiacente, intre ele.
Rarirea rasadurilor se face:
- Direct pe pamant la culturile mai putin sensibile (rasadurile de tomate)
- Pe paleti din lemn
In bazinul legumicol Matca (dar si in alte zone unde conditiile permit acest lucru) operatia tehnologica de rarire a rasadurilor de pe pat, direct pe pamant, se face cu 2-3 saptamani inainte de plantare.
Daca rarirea rasadurilor se face direct pe pamant, recomandarea noastra este utilizare agrotextilului sau folie microporoase.
Acestea se aseza pe pamant inainte de rarit, avand rolul de a impedica patrunderea radacinii in pamant.
Daca radacina nu mai patrunde in pamant, ea nu se mai rupe, planta nu ar mai suferi nici un stres.
Avantajele pe care aceasta operatie tehnologica le ofera, sunt:
- o rarire foarte buna a rasadurilor (frunzele vecine nu se mai ating unele de altele, fiecare planta beneficiind astfel de expunere si de o cantitate maxima de lumina, grabind dezvoltarea rapida si timpurietate generala).
- o calire optima a plantelor, inainte de plantare (plantele sunt asezate cat mai aproape de sol, sau chiar direct pe sol, luand contact cu noile conditii de mediu).
Marcoser recomanda utilizarea foliilor profesionale, atat de acoperire cat si termice, care sa permita patrunderea si difuzia luminii.
Dupa ce rasadurile au ajuns la parametri de dezvoltare, iar conditiile din sera/solar permit, se trece la transplantare - operatiunea tehnologica de mutare a rasadurilor din rasadnita in sera/solar si plantarea definitiva in pamant.
Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.
Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!
--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.