In perioada de iarna in livezile de pomi fructiferi se efectueaza lucrari specifice perioadei de repaus vegetativ cum ar fi: strangerea resturilor vegetale, tratamente fitosanitare sau cu rol de protectie impotriva inghetului, aplicarea ingrasamintelor, defrisarea si completarea golurilor, plantarea si protejarea livezilor de rozatoare.

Livada de pomi fructiferi

Putem regasi toate activitatile mentionate mai sus si in istoricul cautarilor de pe site-ul nostru. In cele ce urmeaza, vrem sa va prezentam cel mai eficient mod de aplicare al principalelor produse din portofoliul nostru in perioada lunilor de toamna-iarna si de asemenea de ce este necesara aplicarea lor.

Tratamentele fitosanitare si de fortifiere a pomilor fructiferi.

Tratamentele fitosanitare si de fortifiere  de toamna-iarna se fac in 3 etape: dupa recoltare, la inceputul caderii frunzelor si la iesirea din iarna.

Dupa recoltare

Fermierii care au aplicat imediat dupa recoltare Codibor-L  au ocazia acum sa vada beneficiile lui precum imbunatatirea lignificarii,  cicatrizarea ranilor si grabirea intrarii in perioada de repaus vegetativ, avand un rol foarte important in diferentierea mugurilor de rod la multe specii pomicole..

Codibor-L este un produs creat pentru utilizare atat foliara, cat si radiculara, pentru toate tipurile de culturi, iar la pomi fructiferi Codibor-L se recomanda in  doza de 4 L/ha.

Caderea frunzelor

Din momentul in care au inceput sa cada frunzele si pana la sosirea ingheturilor, cele mai cautate produse pentru tratamentele pomilor sunt cele pe baza de cupru precum  Champ 77 WG, Funguran OH, sau Coprantol Duo, care au rolul de a diminua rezerva de boli pentru anul viitor, cicatriza si totodata fortifica pomi fructiferi in fata iernii.

Cele mai importante boli vizate prin tratamentele de toamna sunt:

  • la semintoase: rapanul (Venturia spp) si fainarea (Podosphera leucotricha).
  • la samburoase: fainarea samburoaselor (Sphaerotheca pannosa), basicarea frunzelor de piersic (Taphryna deformans), ciuperca (Stereum purpureum), antracnoza (Gnomonia spp), Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila) sau  monilioza (Monilinia spp).

Tot pentru diminuarea rezervelor de boli, in aceeasi perioada de cadere a frunzelor, se recomanda si stropirea pomilor cu o solutie de Uree 5% concentratie.

Aceasta solutie va ajuta la biodegradarea rapida a resturilor vegetale si la diminuarea sursei de infectii primare cu rapan (Venturia spp)

Iesirea din iarna

La iesirea din iarna, pe langa tratamentele pe baza de cupru amintite mai sus, se fac si tratamentele cu un insecticid  sistemic, precum Mospilan 20 SG si un ulei mineral.

In cazul cand nu aveti un ulei mineral se poate folosi un adjuvant pe baza de ulei  vegetal precum Heliosol.

Insecticidul impreuna cu uleiul mineral/adjuvantul formeaza o bariera protectoare care are si rol de axfisiere a acarienilor, paduchilor testosi, oualor de afide sau Psyllidae care sunt ascunse sub scoarta sau catafilele mugurilor.

In ultimii ani, ingheturile tarzii au afectat speciile pomicole timpurii si foarte timpurii, tocmai din acest considerent va recomandam sa folositi produsele pe baza de cupru in tratamentele de toamna si primavara precum Champ 77 WG, Funguran OH, sau Coprantol Duo, iar acolo unde se stie din timp, cu 1-2 zile inainte ca va veni inghetul se poate aplica si Codifrost Plus pentru a creste rezistenta pomilor la ger.

Muguri de pomi fructiferi

Atentie! Speciile samburoase precum caisul, ciresul etc., sunt mult mai sensibile la perioadele geroase decat  samantoasele cum ar fi marul si parul, deci vor trebui sa fie protejate mai bine. In acest sens, va vom explica in randurile urmatoare importanta tratamentelor cu Codifrost Plus.

Codifrost Plus este un ingrasamant lichid cu o concentratie ridicata de potasiu, cu rolul de a preveni vatamarea plantelor cauzata de temperaturile scazute, care se recomanda a fi aplicat cu 24-48 de ore inainte de venirea inghetului in doza de 5L/1000l apa la un hectar.

Codifrost Plus este conceput pentru a asigura plantei o asimilare rapida si eficienta a potasiului in conditii de stres cauzate de temperaturile scazute.

Pe langa continutul bogat de potasiu, Codifrost Plus mai are in componenta sa si bor, element foarte important in transportul carbohidratilor si formarea proteinelor (elemente necesare cresterii). Reprezinta totodata si singurul element implicat in mod direct in inflorire si fructificare.

Aplicarea ingrasamintelor organice si chimice

Toamna, pana la sosirea inghetului, se pot aplica ingrasamintele organice sau chimice ce vor fi incorporate in sol pentru o mai buna eficacitate.

Desi toamna avem tendinta de a spune ca pomii intra in repaus, radacinile lor cresc in continuare chiar pana cand temperatura ajunge la 2-3°C, deci fertilizarea trebuie sa sustina cresterea lor si in aceasta perioada.

Pentru aceasta perioada recomandarea Marcoser este ingrasamantul granulat Qrop Complex Top K (12:6:24).

Acest ingrasamant este o alternativa la toate ingrasamintele solide pe baza de sulfat de potasiu el avand continutul in potasiu sub forma de azotat, fiind potrivit pentru toate tipurile de culturi cultivate in sol, in special in zonele cu probleme de salinitate.

Dozele de administrare ale lui fiind cuprinse intre 150-500kg/ha functie de cultura si rezultatele analizelor de sol.

Produse recomandate:

Defrisarea si completarea golurilor sau plantarea

Aceste lucrari se fac incepand din toamna, din momentul in care au inceput sa cada frunzele si pana la sosirea inghetului.

La plantare, se recomanda utilizarea produsului Biorad-20 in doza de 4-5l/ha, aplicarea facandu-se radicular. Acest produs amelioreaza structura solului si favorizeaza inradacinarea pomilor mai usor.

Pentru a proteja mai bine zona de imbinare a altoiului cu portaltoiul, toamna se recomanda sa se faca musuroirea bazei pomului.

Pamantul adus langa colet prin lucrarea de musuroire se va inlatura primavara pentru a nu favoriza desprinderea portaltoiului de altoi.

Pentru plantarile de primavara, recomandam folosirea produsului Sprintene imediat dupa plantare in doza de 2-5l/ha prin aplicare la nivelul solului.

Sprintene este un stimulator de crestere al radacinilor plantelor tinere sau a plantelor aflate in orice faza de crestere. Se aplica pentru stimularea radacinilor, marind puternic masa radiculara si stimularea puternica a metabolismului, pentru revenirea rapida a plantelor din stres.

Atentie insa daca aplicarea se face prin sistem de fertirigare, Sprintene se va aplica ultimul pentru a diminua riscul de levigare pronuntata in sol.

Speram ca informatiile prezentate in acest articol au fost folositoare si asteptam parerea voastra in rubrica de comentarii.  Va dorim o iarna frumoasa si productiva!

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Schema de tratamente pentru cultura de varza

Schema de tratamente pentru cultura de varza

Schema de tratamente pentru cultura de varza, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Urmatoarea lucrare tehnologica dupa repicare, este cea de rarire a rasadurilor. Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, si se poate realiza cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Alaturi de tehnologia aplicata pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor, de la semanarea semintelor si pana la plantarea rasadurilor, asigurarea conditiilor necesare unei dezvoltari optime, o importanta majora o au si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor.