Legumicultura moderna imbina rentabilitatea cu principiile agriculturii durabile, conditii de baza pentru mentinerea stabilitatii comunitatilor rurale si reducerea degradarii mediului inconjurator. Asigurarea unei nutritii complete plantelor conduce catre obtinerea unor cantitati mai mari de produse agricole sigure, fertilizarea si protectia mediului fiind doua elemente importante pentru realizarea acestui obiectiv.

Piata produselor destinate agriculturii ofera o gama larga de ingrasaminte sub diferite formulari, pentru diverse culturi, asigurand plantelor anumite elemente ce se pot administra pe cale radiculara sau foliara, in functie de nevoie.

Importanta fertilizarii radiculare

Practicarea cultivarii plantelor implica extragerea din sol a elementelor minerale necesare cresterii si dezvoltarii acestora si obtinerii productiei. Oricat de bogat ar fi un sol, resursele acestuia se consuma si este de datoria noastra sa mentinem echilibrul, oferind inapoi ceea ce a fost consumat.

Din acest motiv fertilizarea radiculara se realizeaza obligatoriu prin radacina, in acest fel planta asimileaza cantitatile cele mai mari de nutrienti necesari.

Fertilizarea la radacina
Fertilizarea reprezinta o veriga importanta fara de care rezultatele pot fi mediocre, in ciuda respectarii tehnologiei de cultura cu strictete. La ora actuala nu mai putem vorbi despre legumicultura fara fertilizare. Intotdeauna, inainte de infiintarea culturilor se recomanda efectuarea analizelor de sol. Abia apoi se poate efectua un program de fertilizare eficient, tinandu-se cont de cantitatea de nutrienti disponibili in sol, momentele critice, valorile pH-ului si salinitate.

Ce ingrasaminte se aplica radicular?

Fertilizarea radiculara se poate realiza cu ingrasaminte organice sau chimice.

Ingrasamintele organice precum mranita sau gunoiul de grajd prezinta multiple avantaje, insa sunt greu de procurat iar sursa trebuie sa fie una sigura. Acestea se administreaza, de regula, la pregatirea terenului, prin imprastiere si incorporare. Continutul de nutrienti variaza in functie de provenienta, modul de compostare etc. si nu intotdeauna poate asigura cantitatea suficienta pentru intreaga perioada de vegetatie a plantelor. Mai mult, plantele legumicole au necesitati diferite in functie de fenofaza, momentele critice fiind cele cu cerinte foarte mari fata de nutrienti (transplantare, inflorire si legare, dezvoltare vegetativa intensa si maturarea fructelor).

Pentru asigurarea materiei organice in sol si imbunatatirea structurii acestuia se poate aplica pe cale radiculara Biorad-20, un biostimulator humic de origine vegetala cu un continut de extract humic total de 20%. Biorad-20 ajuta la aerarea solurilor compactate iar aplicarea in perioada imediat dupa plantare ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cauzate de fungi si bacterii.

Ingrasamintele chimice cu aplicare la radacina plantei, se gasesc sub forma de pulbere, granule sau lichide iar in functie de compozitia lor si se pot aplica fie prin imprastiere la sol si incorporare, fie prin fertirigare, metoda din ce in ce mai folosita in legumicultura moderna. Modul de aplicare al fiecarui produs de fertilizare este specificat de catre producator pe ambalaj.

Fertilizare radiculara
Dintre cele cu aplicare prin imprastiere, la pregatirea terenului, se recomanda utilizarea celor cu eliberare controlata, de preferat sa contina si microelemente. Plantacote Pluss 14:09:15 (2MgO) este un ingrasamant cu eliberare lenta si controlata in 2, 4 si 6 luni, ce are in componenta granulei, toti nutrientii esentiali pentru cresterea optima a plantei, plus un continut ridicat de fier. Se poate utiliza inca din faza de semanat, la pregatirea substratului si pe durata intregii perioade de vegetatie.

Utilizat cu succes atat pentru fertilizarea de baza cat si pe parcursul perioadei de vegetatie, Qrop Complex Top K + Ca, Mg, S, Zn, Mn, B este un ingrasamant cu rezultate foarte bune in culturile legumicole, mai ales cele sensibile la clor. Se poate aplica incepand de la transplantarea rasadurilor, pe toata durata cresterii si dezvoltarii plantelor, inclusiv in perioada de inflorire, legare, cresterea fructelor si maturare. Acest ingrasamant vine cu un aport mare de potasiu si microelemente, aplicandu-se radicular, prin incorporare in sol, in doza de 30-50 kg/500 m2. Administrarea nu se realizeaza chiar langa tulpina plantei ci la 5-10 cm de aceasta.

Fertilizare radiculara cu Top K

Avand in vedere importanta majora a calciului in nutritia plantelor, este important ca acest element sa fie pus la dispozitia lor pe toata perioadei de vegetatie. De cele mai multe ori calciul se gaseste in cantitati suficiente in sol insa absorbtia acestuia se realizeaza cu dificultate din cauza anumitor factori (temperaturi ridicate, deficit de apa etc.). Stimularea unei bune absorbtii a calciului existent in sol se poate efectua prin aplicarea radiculara de Biovida, in doza de 200-300 ml/1000 m2.

La pregatirea terenului se pot aplica amendamente precum dolomita (cu aplicare inainte de plantare, cand se efectueaza maruntirea terenului) si superfosfat, ce necesita aplicarea cu 3-4 luni inainte de plantare.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Fertirigarea -  aplicarea ingrasamintelor prin sistemul de irigare

In legumicultura este preferata fertirigarea, ce consta in administrarea concomitenta a apei si a ingrasamintelor, cel mai folosit sistem fiind cel de irigare prin picurare. Prin intermediul acestuia se realizeaza fertilizarile faziale de-a lungul perioadei de vegetatie a plantelor.

Fertilizarea radiculara prin fertirigare

Fertirigarea permite aplicarea nutrientilor uniform in zona radacinilor plantelor. Astfel, se obtine o aplicare eficienta si se poate reduce cantitatea de fertilizant administrata. Acest lucru nu permite doar reducerea costurilor prin cantitatea mai redusa de ingrasaminte ci ajuta la evitarea poluarii apelor de suprafata cauzata prin levigare. Fertirigarea permite adaptarea cantitatii de ingrasamant aplicata, in functie de cerintele nutritionale de-a lungul perioadei de vegetatie.

Aceasta prezinta multiple avantaje iar costul implementarii unui astfel de sistem a devenit mic in comparatie cu beneficiile pe care le aduce. In acelasi timp se reduce si costul fortei de munca, frunzele plantelor se mentin uscate, evitandu-se crearea de conditii favorabile bolilor si daunatorilor. In plus, fertirigarea se poate automatiza in totalitate.

Video - Fertilizarea radiculara la cultura de ardei

Fertilizarea prin sistemul de irigare a culturilor de legume nu este o lucrare optionala ci una obligatorie, aceasta fiind principala metoda prin care sistemul radicular al plantelor este aprovizionat cu elementele minerale necesare cresterii si dezvoltarii plantelor. Se recomanda administrarea saptamanala a unor cantitati mici de ingrasaminte pentru utilizarea eficienta a acestora.

Aceasta veriga tehnologica se poate realiza foarte usor, avand in vedere ca sistemul de irigare este deja implementat. In plus, utilizarea injectoarelor ce functioneaza pe principiul “Venturi” face ca fertirigarea sa poate fi aplicata de oricine, in cadrul oricarui sistem de irigare, chiar si la nivel familial.

Principiu fertirigare Venturi

Prin intermediul acestui sistem se pot administra eficient si tratamentele fungice efectuate pentru fuzarioza, verticilioza si aplicarea insecticidelor pentru combaterea viermilor sarma, a nematozilor, viermilor albi.

Cum se realizeaza mai exact fertirigarea?

Se stabileste cantitatea de ingrasamant necesara aplicarii in functie de numarul de plante sau de suprafata, de specia legumicola si faza in care se aplica. Pentru utilizarea eficienta de catre plante a fertilizantilor, se recomanda aplicarea cat mai deasa a unor portiuni cat mai mici de ingrasamant (“fertilizare cu lingurita”). Se poate stabili o doza necesara pe saptamana iar aceasta se poate imparti si administra in mai multe zile. Astfel plantele vor utiliza tot ingrasamantul si nu vor suferi din cauza unui posibil soc salin provocat in cazul aplicarii unei cantitati mari de ingrasamant.

Dupa stabilirea cantitatii ce se aplica, se dizolva ingrasamantul intr-un vas de capacitate corespunzatoare, obtinandu-se solutia fertilizanta. Inainte de injectarea solutiei fertilizante, se iriga plantele cu norma de apa stabilita. Practic, fertilizarea cu ingrasaminte solubile prin sistemul de picurare se efectueaza la sfarsitul irigarii. Se administreaza solutia fertilizanta, dupa care se mai lasa irigarea pornita o perioada de timp pentru a se asigura evacuarea intregului fertilizant. 

In functie de fenofaza, plantele au nevoie de cantitati diferite de apa si nutrienti. Pentru efectuarea fertirigarii se impune utilizarea ingrasamintelor 100% solubile in apa, care sa nu lase reziduuri ce pot sa infunde duzele sistemului de irigare. Avand in vedere ca majoritatea speciilor legumicole sunt sensibile la clor, fertilizantii nu trebuie sa contina acest element, precum nici sodiu.

Disponibilitatea elementelor din sol este dependenta de pH-ul solului. Astfel, la un pH de 5,5 (acid), elemente precum fier (Fe), zinc (Zn), cupru (Cu), mangan (Mn), bor (B) sunt disponibile plantelor iar la valori ale pH-ului mai ridicate, de peste 6,5-7, aceste elemente sunt absorbite de catre plante din ce in ce mai greu. La polul opus, valori ale pH-ului de peste 6,5 fac disponibile elemente precum azot (N), potasiu (K), magneziu (Mg), calciu (Ca), sulf (S), molibden (Mo). Asimilarea optima a fosforului se realizeaza la pH de 6-7.

Disponibilitatea nutrientilor in functie de Ph-ul solului

De-a lungul perioadei de vegetatie a plantelor, acestea au nevoie cu precadere de anumite elemente care sa le asigure dezvoltarea armonioasa, diferite in functie de faza de dezvoltare (momentele critice). In functie de aceste faze se poate face un plan de fertilizare orientativ si se poate interveni pe parcurs pentru remedierea problemelor, dupa caz. Pentru obtinerea unor rezultate bune, se pun la dispozitia plantelor toate macro, mezo si microelementele necesare plantelor, in cantitatile si in momentele necesare.

Irigarea se realizeaza zilnic, in functie si de conditiile de mediu, cat mai dimineata insa nu mai devreme de 2 ore de la rasarirea soarelui. In perioadele cu temperaturi foarte ridicate se pot efectua chiar doua irigari intr-o zi. Nu este gresit daca se efectueaza o irigare scurta, de 15-20 de minute, in jurul orelor 13-14, aceasta avand rolul de a aproviziona plantele cu apa, de a le mentine hidratate si de a scadea usor temperatura la nivelul solului.

La transplantare sunt cerinte mai mari fata de fosfor (P), potasiu (K) si calciu (Ca).

Se pot aplica produsele Calciamec + SAL-WAX + Sprintene pentru reducerea stresului la transplantare, favorizarea absorbtiei calciului si dezvoltarea unor radacini puternice, apte sa aprovizioneze planta cu apa si nutrientii necesari. Prin aplicarea de MAS-RAIZ+ este accelerata formarea de perisori absorbanti la nivelul radacinilor si stimulata formarea de micorize ce contribuie la o mai buna absorbtie a nutrientilor. Acesta se aplica radicular, la 2 saptamani de la transplantare, in doza de 1 L/ha.

Pentru aprovizionarea plantelor cu macroelementele necesare, se pot aplica Solufeed 10:40:10 / MULTI-MAP / MULTI-MKP + CODIORGAN A-50, dupa care se aplica Floramec sau formula imbunatatita a acestuia Floramec Avance, pentru inducerea cat mai rapida a infloririi. CODIORGAN A-50 are rolul de a stimula procesele metabolice ale aplantei cu sporirea masei foliare tinere si sustinerea infloririi, legarii, cresterii si maturarii fructelor, ca urmare a cresterii gradului de absorbtie a nutrientilor.

Faza de inflorire si legare a fructelor vine cu cerinte mari fata de azot (N), fosfor (P), potasiu (K), calciu (Ca), magneziu (Mg) si bor (B).

Pentru inducerea infloririi si o buna legare a fructelor se pot aplica pe cale radiculara: Codibor-L, Agroxilato-K, Agroxilato-Mg, Agroxilato-Fe. Pentru asigurarea aportului de macroelemente si calciu se administreaza ingrasaminte NPK hidrosolubile (ULTRASOL ANTISTRES 15:08:26 pentru castraveti, ULTRASOL ANTISTRES 13:07:31 pentru tomate, ULTRASOL 17:7:21, ULTRASOL 15:8:25) si Calciamec.

In perioada de dezvoltare vegetativa intensa si marirea fructelor, scade necesarul de fosfor (P) iar necesarul de azot (N) si potasiu (K) creste, fiind nevoie si in aceasta de perioada de mult calciu (Ca) pentru formarea de fructe ferme, cu rezistenta la transport. In acest scop se administreaza ingrasaminte precum ULTRASOL 17:7:21+microelemente, ULTRASOL 15:8:25+microelemente, SOLUFEED 14:7:28 +ME+Mg si Calciamec. In vederea maririi rapide a fructelor si obtinerii timpurietatii se poate aplica Agroxilato-K, un produs cu un continut bogat in carboxilat neutru de potasiu, creat special pentru a garanta o asimilare rapida si eficienta a potasiului chiar si in conditii de stres (salinitate, inghet, boli, seceta, caldura).

Maturarea fructelor necesita aplicarea de ingrasaminte cu putin azot (N) si cantitati ridicate de potasiu (K), fosfor (P) si calciu (Ca). Se aplica pe cale radiculara Agroxilato-K, completat cu sulfat de potasiu, azotat de potasiu sau SOLUFEED 15:7:32+Mg, ULTRASOL TOMATO 13:7:31+microelemente (Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn). Prin aplicarea de Agroxilato-K este stimulata asimilare potasiului de catre planta intr-un timp scurt si eficient, contribuind la cresterea continutului de zaharuri in fructe, implicit obtinerea de fructe mai dulci.

Ingrasaminte NPK vs. Ingrasaminte Hidrosolubile (100% dizolvabile in apa)

Trebuie facuta clar diferenta intre ingrasamintele care se aplica la sol prin imprastiere si cele care se aplica prin fertirigare, adica odata cu apa de irigat, prin sistemul de irigare.

Ingrasamintele granulate NPK de tip complex care sunt destinate administrarii prin imprastiere si incorporare in sol nu se aplica prin sistemul de irigare. Acestea pot sa contina excipienti insolubili in apa ceea ce conduce la infundarea duzelor de picurare. Pe de alta parte, fertilizantii 100% solubili in apa, conceputi special pentru administrarea prin sistemul de irigare nu se aplica prin imprastiere la sol. Aceasta procedura duce la cresterea rapida a salinitatii din sol, cu efecte negative asupra plantelor. In plus, o mare parte din ingrasamant, fiind foarte usor solubil, se spala prin levigare in sol, poluand astfel panza de apa freatica. Astfel, planta nu beneficiaza de elementele aplicate iar efectele asupra mediului sunt nefavorabile. Din acest motiv se cere respectarea recomandarilor efectuate de producator.

Pentru o mai buna absorbtie a elementelor minerale si obtinerea unor culturi sanatoase si productive, fertilizarea radiculara se completeaza cu cea foliara, o veriga la fel de importanta ce nu trebuie neglijata. Produsele disponibile pe piata imbinate cu tehnologii de cultura eficiente vor conduce fermierul catre succesul in legumicultura.

Asteptam parerile si intrebarile dumneavoastra cu privire la fertilizarea la radacina a plantelor in sectiunea de comentarii de mai jos.

Sursa: Ing. drd. Costel Pohrib, Ing. drd Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si solarii, Ed. Printech, Bucuresti, 2011

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Urmatoarea lucrare tehnologica dupa repicare, este cea de rarire a rasadurilor. Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, si se poate realiza cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Selectia hibridului de legume potrivit, este una dintre cele mai importante decizii pe care cultivatorul comercial trebuie sa o ia in fiecare sezon.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Utilizarea unui sistem de irigare prin picurare reprezinta la ora actuala cea mai moderna si economica alegere pentru fermierii din Romania care doresc sa produca legume rentabile si eficiente economic. Va prezentam in acest articol o parte din avantajele utilizarii sitemului de irigare prin picurare.

Repicarea rasadului de salata verde

Repicarea rasadului de salata verde

Repicarea răsadului de salată este o operațiune tehnologică importantă, prin care se recurge la transplantarea provizorie a răsadului din tăvițele alveolare cu celule mici sau din patul germinativ, în ghivece individuale sau în tăvi alveolare cu celule mari, în vederea asigurării unor condiții optime pentru dezvoltare.

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile - ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).