Dezinfectia solului in sere si solarii este o lucrare importanta, de care depinde sanatatea culturilor viitoare.

Problemele aparute la nivelul solului in culturile legumicole s-au amplificat mult in ultimii ani, cele mai mari pagube fiind produse de bolile vasculare (Fusarium spp., Verticilium spp.), nematozi dar si alte boli si insecte ce ierneaza in diferite stadii in sol.

 Nematozi pentru care se face dezinfectia


De aceea, pentru preintampinarea transmiterii bolilor si daunatorilor de la un ciclu de cultura la altul, recomandam ca dezinfectia sa se faca la pregatirea solului, inainte de debutul fiecarui ciclu.

Ne-am propus ca prin acest articol sa venim in sprijinul dumneavoastra prin mentionarea catorva etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Produsele care pot fi folosite pentru dezinfectia solului sunt:

  • Nemasol 510
  • Basamid Granule

Masuri de siguranta si pregatirea personalului pentru efectuarea dezinfectiei:

  • In vederea efectuarii tratamentului de dezinfectie, este obligatoriu ca persoanele care aplica produsul sa aiba echipament de protectie, cuprinzand: masca, manusi, combinezon (sau pantaloni lungi si bluza cu maneci lungi) si incaltaminte adecvata, care sa fie acoperita de pantalon.
  • Nu se consuma alimente sau bauturi alcoolice in timpul aplicarii.
  • Dupa finalizarea operatiunii, se schimba imbracamintea si se spala mainile si fata.
  • La aplicarea in sezonul cald, in special, se asigura o buna ventilatie a aerului in spatiile protejate in momentul aplicarii, avand in vedere formarea rapida a gazului.
  • Cand se face aerarea solului, dupa perioada de actionare a gazului fumigant, se poarta echipament de protectie si se asigura o buna ventilatie a solarului/serei, prin deschiderea la maxim a ferestrelor de aerisire.

Echipament de protectie pentru dezinfectie

Dezinfectia solului cu Nemasol 510

Nemasol 510 este un dezinfectant de sol, cu spectru multiplu de combatere: nematozi, daunatori si agenti patogeni de sol, buruieni.

In contact cu solul umed, lichidul se descompune intr-un gaz care dezinfecteaza  solul sau substratul de cultura.

Protectia impotriva nematozilor este realizata pe o perioada indelungata, fiind astfel permisa efectuarea ciclurilor prelungite de cultura sau a doua cicluri succesive.

Prin aplicarea Nemasol 510, se pot reduce sau elimina cheltuielile cu erbicide postemergente.

Produsul se descompune in sol si nu lasa reziduuri care sa fie preluate in planta.

Substanţa activa: Metam de sodiu 510 g/L 

Formulare: SL (Lichid solubil in apa)

 

Dozele utilizate:

Cultura

Organismul daunator

Doza

Tomate sera

Castraveti sera

Agenti patogeni, daunatori, buruieni specifice

700 l/ha

Tratamente la sol in sistem de irigare cu picatura, la temperatura in sol > 15°C, cu 21 de zile inainte de plantarea rasadurilor

 

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Nemasol 510 are un spectru larg de combatere, cu actiune asupra mai multor categorii de agenti patogeni:

  • Agenti patogeni de sol: Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Pythium spp., Verticillium spp., Sclerotinia spp., Plasmodiophora, Phytophtora spp., Botrytis spp.
  • Nematozi: Heterodera spp., Meloidogyne spp., Pratylenchus spp., Globodera spp.
  • Buruieni: Amaranthus spp., Solanum spp., Malva spp., Galium aparine, Matricaria spp., Senecio spp., Sorghum halepense, Stellaria spp., Taraxacum officinale.
  • Viermi de sol: Viermi sarma (Agriotes spp.), Musca cepei (Delia spp.), Carabus (Melolontha spp.) Buha semanaturilor (Agrotis spp.).

Nemasol 510 se aplica prin instalatia de picurare, intre ciclurile de cultura, atunci cand terenul s-a eliberat de resturile vegetale.

Produsul este solubil in apa, cea mai recomandata metoda pentru  aplicarea Nemasol 510 fiind irigarea prin picurare, deoarece permite o distributie uniforma a produsului, atat pe orizontala cat si pe adancime.

Aplicare nemasol prin irigare
Substanta activa (metam de sodiu) nu se deplaseaza usor in sol pentru a asigura o distributie buna in stratul de sol, motiv pentru care este important ca acesta sa fie aplicat cat mai aproape de agentii patogeni, in vederea combaterii lor.

Temperatura solului pe care se aplica tratamentul trebuie sa fie de minim 10 grade.

Solul se mentine umed cu 1-2 saptamani inainte de aplicarea produsului, la momentul aplicarii fiind nevoie ca umiditatea sa fie de 60% din capacitatea de camp pentru apa a solului.

Aplicarea dezinfectantului Nemasol 510

Terenul se elibereaza de resturile vegetale iar solul se marunteste bine pana la adancimea de 30-40 cm, pentru a asigura o buna distributie. Se instaleaza sistemul de picurare, cu distanta dintre benzi de 30-50 cm si intre picuratori de 20-30 cm.

Se acopera solul cu o folie de plastic ce va permite gazului fumigant produs de Nemasol sa ramana in contact cu agentii patogeni mai mult timp.

Curatare sol de resturi pentru dezinfectie

Se pregateste solutia intr-un bazin, respectandu-se doza recomandata pentru suprafata tratata si se distribuie prin sistemul de irigare prin picurare.

Se administreaza o cantitate suficienta de apa pentru a se realiza adancimea de distributie, dar nu prea multa.

Aplicarea se efectueaza in orele diminetii, cand temperatura este mai scazuta, pentru a impiedica evaporarea in timpul administrarii.

Se foloseste echipament de protectie adecvat (masca, manusi, costum de protectie, incaltaminte adecvata) si se asigura o buna ventilatie a spatiului in timpul aplicarii.

După 2-4 saptamani, in functie de temperatura, se inlatura folia, se efectueaza aerarea solului cu freza (1-2 aerari) si se face testul de fitotoxicitate folosind plante indicatoare (salata). Se iau cateva rasaduri de salata si se planteaza in solul dezinfectat.

Se trece la infiintarea culturii daca nu se observa efecte de fitotoxicitate dupa 3-4 zile.

 Acoperire Nemasol cu folie la dezinfectie



Dezinfectarea solului cu Basamid Granule

Basamid este un sterilizant al solului, cu actiune nematocida, insecticida, fungicida si erbicida. Acesta se aplica la suprafata solului si se incorporeaza.

Substanta activa: 98% dazomet

Formulare: microgranule albe

Dezinfectarea solului se poate face in orice moment, cu conditia ca temperatura solului sa fie de minim 6°C. Se practica, in special, iarna sau vara, inainte de infiintarea culturilor.

Pregatirea terenului inainte de aplicare:

  • Se indeparteaza orice rest vegetal inainte de efectuarea procedurii. In cazul resturilor mici si radacinilor, acestea se incorporeaza in sol din timp, astfel incat sa se descompuna pana la efectuarea dezinfectiei pentru evitarea, pe cat posibil, a pastrarii in sol a bolilor din resturile vegetale si a nematozilor din radacinile plantelor.
  • Solul trebuie sa fie bine maruntit inainte de aplicarea granulelor, altfel, gazul dezinfectant se poate evapora usor printre bulgarii mari de sol, tratamentul fiind astfel ineficient.
  • La aplicarea produsului, solul trebuie sa aiba umiditatea de aproximativ 50-60% din capacitatea de camp pentru apa, in functie de tipul solului (continut mai mare de apa in cazul solurilor mai argiloase). Practic, cand se ia in mana o cantitate de sol si se strange usor, acesta trebuie sa-si pastreze forma la deschiderea palmei. Acest nivel de umiditate trebuie mentinut in sol cel putin 10 zile inainte de aplicarea Basamid.

Sol maruntit pentru aplicare Basamid 

Aplicarea dezinfectantului Basamid Granule

Dupa pregatirea terenului, se aplica granulele uniform pe suprafata solului, cand acesta are minim 6°C. Aplicarea granulelor se poate face cu un echipament de administrat ingrasaminte granulare sau cu mana, prin imprastiere.

Aplicare basamid Granule

Se incorporeaza imediat in sol pana la 15-25 cm adancime. Este important ca Basamid sa fie incorporat cat mai uniform in sol pentru a asigura desinfectia impotriva bolilor si daunaorilor care stau in straturile mai adanci ale solului. De preferat ar fi sa se efectueze doua treceri cu utilajul de incorporat (de regula, se utilizeaza freza).

Incorporare Basamid in sol

Dupa incorporare, se iriga abundent, prin inundare sau aspersie, pentru ca granulele sa se descompuna si sa genereze gazul dezinfectant.

O cantitate insuficienta de apa nu asigura o buna descompunere a granulelor, tratamentul fiind astfel ineficient iar perioada pana la plantare/semanare se prelungeste.

Totusi, o cantitate prea mare de apa (peste 70% din capacitatea de camp pentru apa a solului) nu este recomandata deoarece gazul nu se mai poate imprastia in sol, spatiile fiind ocupate de apa.

Dupa irigare se acopera obligatoriu imediat solul cu o folie de plastic pentru a preveni evaporarea gazului. Acesta trebuie sa ramana la nivelul solului mai multe zile, in functie de temperatura, pentru a asigura dezinfectia. Nu se amana sub nicio forma acoperirea cu folie.

Dupa amplasare, se aseaza pamant pe marginea foliei, pentru a preveni descoperirea solului. Se utilizeaza folie transparenta, intacta, fara gauri, pentru un efect maxim. Este recomandat ca folia cu care se acopera solul sa fie pregatita din timp pentru a putea fi asezata imediat dupa efectuarea irigarii.

Dupa aplicarea Basamidului se intinde folie

Se foloseste echipament de protectie adecvat (masca, manusi, costum de protectie, incaltaminte adecvata) si se asigura o buna ventilatie a spatiului in timpul aplicarii.

Nu se recomanda intrarea in spatiile protejate tratate timp de 48 de ore.

Dozele utilizate:

Agentul daunator

Doza kg/ha

Doza kg/100mp

Phytophtora parasiticaMana de sol a tomatelor

500

5

Fusarium spp. - Fuzarioza

500

5

Verticilium dahliaeUscarea vasculară

500

5

Meloidogyne icognita – Nematodul plantelor de seră

500

5

Gryllotalpa gryllotalpa - Coropișnița

250

2,5

 

In functie de perioada aplicarii si de temperatura, timpul de asteptare pana la infiintarea culturii variaza de la 10 la 30 de zile sau mai mult.

Temperatura solului la 10 cm adancime

Activitatea gazului
(nr. zile)

Timp de aerare
(zile)

Test de siguranta
(zile)

Timp de asteptare recomandat de la tratament la semanat/plantat

25°C

4

2

3-4

10

20°C

6

3

3-4

13

15°C

8

5

3-4

17

10°C

12

10

3-4

26

5°C

25

20

3-4

49

* Aerarea solului cu freza se face la aceeasi adancime la care s-a facut si incorporarea produsului.

* Se efectueaza 2 aerari ale solului cu freza, pentru eliberarea cat mai eficienta a gazului din sol.

* Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat timpul pana la infiintarea culturii se prelungeste.

Inainte de infiintarea culturii, se efectueaza un test de siguranta pentru a evita compromiterea culturii.

Testul de siguranta se efectueaza cu rasaduri de salata plantate in solul dezinfectat.

Se trece la infiintarea culturii daca nu se observa efecte de fitotoxicitate dupa 3-4 zile.

Daca se administreaza ingrasaminte organice, acestea trebuie sa fie cat mai bine descompuse si se aplica cu cel putin 2 saptamani inainte de efectuarea tratamentului.

Daca ingrasamantul organic contine multa materie vegetala nedescompusa, poate impiedica distributia gazului in straturile de sol, fiind afectata eficienta tratamentului.

Nu se efectueaza dezinfectia intr-un spatiu protejat in care sunt si plante de cultura deoarece plantele vor fi afectate.

Se are in vedere ca ulterior dezinfectarii sa nu se aduca in spatiul protejat pamant nedezinfectat (de exemplu, daca rasadurile au fost repicate in substrat ce contine si pamant de padure).

Motive ale ineficientei sau eficientei partiale ale dezinfectiei solului:

  • pregatirea necorespunzatoare a solului;
  • aplicarea cantitatii insuficiente si/sau incorporarea defectuoasa in sol;
  • lipsa acoperirii cu folie;
  • resturile vegetale ramase din cultura anterioara, ce pot purta in tesuturi nematozi sau fungi si bacterii ce cauzeaza boli;
  • aducerea de sol infestat in solul care a fost dezinfectat (de exemplu, prin utilizarea pamantului de padure la repicarea rasadurilor); la fel, in cazul ingrasamantului organic;
  • prin lucrarea solului la o adancime mai mare fata de cea la care s-a facut dezinfectia si amestecarea straturilor de sol dezinfectate cu cele nedezinfectate (mai ales in cazul nematozilor);
Cauze ale ineficientei dezinfectiei solului

Acesata veriga tehnologica, de dezinfectie a solului, trebuie luata in considerare si efectuata, mai ales in cazul spatiilor protejate, unde se practica monocultura (cultivarea aceleiasi specii an de an) sau cultivarea de specii cu boli si daunatori comuni.

Anual se inregistreaza suprafete mari de culturi compromise in urma atacului nematozilor sau bolilor vasculare, insa nu trebuie sa uitam ca daunatori precum Tuta absoluta sau Thrips spp. ierneaza in diferite stadii in sol, motiv pentru care deinfectia se realizeaza in mod obligatoriu.

De asemenea, cultivarea de hibrizi cu tolerante la nematozi sau boli vasculare sau plantarea de rasaduri altoite reprezinta metode de a lupta cu acesti agenti patogeni.

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti, care se aplica in functie de principalele faze ale dezvoltarii plantelor si de aparitie a bolilor

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.