Dupa cum stim aplicarea tratamentelor fitosanitare la momentul potrivit joaca un rol important in cadrul unui program de combatere a bolilor si daunatorilor, dar ceea ce este posibil sa nu stiti este faptul ca adjuvantii au un rol important in imbunatatirea actiunii de contact a produselor de protectie a plantelor, astfel incat randamentul tratamentelor aplicate sa fie mai bun.

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.

Este importanta aplicarea adjuvantilor in amestec cu produsele de protectie a plantelor, deoarece beneficiile lor sunt multiple, iar combatera daunatorilor sau patogenilor este mult mai eficienta.

Utilizarea adjuvantilor la castraveti
Beneficiile pe care le prezinta  adjuvantii in amestec cu pesticidele sunt urmatoarele:

  • Maresc puterea de penetrare a substantei active in amestec cu aceasta

Adjuvantii cresc puterea de penetrare a unui produs la suprafata frunzei, imbunatatind astfel eficacitatea tratamentului impotriva bolii/daunatorului.

Luam exemplul afidelor care se pozitionează adesea pe partea inferioara a frunzelor.  

De cele mai multe ori, tratamentul aplicat prin pulverizare ajunge mai greu pe aceasta parte, ingreunand moartea acestora. 

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Adaugarea adjuvantului in solutia preparata pentru combaterea daunatorilor va contribui la absorbtia substantei in frunze si apoi la combaterea eficienta a daunatorilor care se hranesc cu frunzele tratate.

Utilizarea adjuvantilor la tomate

  • Imbunatatesc semnificativ dispersia si aderenta particulelor de pesticide pe suprafata plantei

De exemplu, la cultura de ardei, masa foliara este neteda iar in momentul aplicarii, tratamentul nu ramane fixat si siroieste.

De aceea, este recomandata aplicarea adjuvantului in amestec cu pesticidul respectiv pentru o dispersie si fixare mai buna.

Utilizarea adjuvantilor la ardei

  • Protejeaza degradarea si volatizarea substantelor active sub efectul razelor solare

De exemplu, atunci cand se aplica un tratament foliar cu Bermectine, un produs pe baza de abamectin, o substanta activa care este fotosensibila si isi pierde eficacitatea sub efectul razelor solare.  

Pentru a impiedica acest efect nedorit, este recomandata utilizarea adjuvantului Adimel + in solutia preparata.

  • Reduc riscul de aparite a fenomenului de fitoxicitate

Daca in momentul aplicarii tratamentului planta nu este hidratata, iar temperatura este peste 25 grade C, poate aparea fenomenul de fitotoxicitate.

Utilizarea adjuvatului in conditiile de mai sus, poate reduce acest efect, datorita compozitiei sale.

Tratament cu adjuvant pe frunza de castraveti

  • Pot fi repelenti pentru anumite insecte

De exemplu, adjuvantul Heliosol care are in compozitie terpeni si pentru ca este un produs derivat din rasine de pin, are actiune repelenta asupra insectelor.

Produse recomandate:

  • Viteza cu care substantele active se descompun

Timpul de descompunere a unei substante active in apa depinde atat de pH, cat si de temperatura apei. De exemplu, timpul de descompunere a jumatate din substanta activa folpet este de:

  • 6,5 ore la pH 4 si 25 grade C
  • 42 de minute la pH 7 (neutru) si 25 grade C

Utilizarea adjuvantilor reduce viteza cu care substantele active se descompun, insa, este recomandat ca tratamentul sa se faca in cel mai scurt timp.

Nu toate produsele de protectie necesita scaderea si stabilizarea pH-ului, de aceea, in functie de produsul aplicat consultati un specialist.

Video - Adimel + - Adjuvant pentru imbunatatirea eficientei tratamentelor foliare la culturile horticole

  • Blocheaza formarea spumei

Unele pesticide in contatct cu apa formeaza spuma, din acest motiv este recomandat utilizarea adjuvantului primul in apa pentru a bloca formarea acesteia.

Adjuvantul se pune primul in apa tocmai pentru a imbunatati compatibilitatea substantelor active atunci cand acestea sunt puse in amestec.

Tratament cu adjuvant pe frunza de ardei

Dupa cum puteti observa beneficiile adjuvantilor sunt multiple, iar rolul lor in cadrul unui program de combatere este foarte important.

Astfel ca, in functie de tratamentul pe care doriti sa il aplicati, recomandam consultarea unui specialist.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive



Distribuie acest articol!

Articole similare

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plaselor antiinsecte sunt numeroase!

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.