ToBRFV - Tomato Brown Rugose Fruit Virus, in traducere ”Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor”, este denumirea noului virus (tobamovirus) identificat si care cauzeaza probleme in culturiile de tomate si ardei dar si altor plante inrudite acestora.

Descoperit pentru prima data in Israel, in anul 2014, virusul a fost confirmat in 35 de tari (vezi aici lista). Chiar daca, oficial, nu a ajuns inca in Romania, este bine sa stim cu ce avem de-a face.

Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

Particularitatile virusului fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV apartine aceluiasi grup ca virusul mozaic al tutunului (TMV) si virusul mozaic al tomatelor (ToMV). Cu toate acestea, plantele de tomate tolerante la aceste doua virusuri nu sunt tolerante la ToBRFV.

Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor are un impact semnificativ asupra cultivatorilor. De fapt, legumicultorii pot pierde pana la 70% din productie din cauza virusului, pentru ca se raspandeste rapid.

Plantele infectate din Israel au fost soiuri care purtau gena Tm-22, care confera rezistenta impotriva altor tobamovirusuri. Capacitatea de a depasi rezistentele oferite de aceasta gena il fac un agent patogen periculos.

Avand in vedere ca prezinta aceeasi forma cu alte tobamovirusuri(TMV, ToMV) identificarea sa cu microscopul electronic este imposibila.

Viroza se manifesta diferit in functie de mai multi factori,  planta putand sa nu prezinte nici un simptom, insa fructele da.

Conditiile de temperatura influenteaza radical evolutia virozei, aceasta propagandu-se exponential la temperaturi ridicate. In conditii de temperatura scazuta manifestarea virusului are loc intr-un ritm mai incet.

Semnele si simptomele de infectie cu ToBRFV in culturi

Simptomele sunt variabile si variate, lucru care face, cel putin pentru moment, identificarea sa fie una foarte dificila.

Unele simptome sunt similare cu cele ale TMV sau ToMV, dar daca aceste simptome apar la hibrizi ce poarta gena Tm-22 inseamna ca, cu o probabilitate crescuta, avem de-a face cu ToBRFV.

Exista teste rapide care pot identifica ToBRFV si impreuna cu simptomele si ceilalti factori putem identifica destul de precis tipul de virus prezent.

Principalele manifestari ale acestui virus sunt:

Frunzele apicale prezinta o incretire si au tendinta de a se curba in jos. Acestea se pot ingusta si pot forma pete mozaicale decolorate.

Frunze de tomate afectate de ToBRFV

Fructele capata o forma poligonala (sunt patratoase/ cubice) si daca privim cu atentie suprafata nu are aspect neted.

Fructe de tomate afectate de ToBRFV

Apar pete circulare, de culoare maro a caror suprafata este aspra, rugoasa - de aici si denumirea.

Pete circulare cauzare de ToBRFV

In sectiune se observa ca petele apar doar in stratul extern al epidermei fructului si nu in profunzime.

Tobrfv la fructele de tomate

Facem aceasta mentiune pentru a nu se confunda cu carenta de calciu, de la interior, care se observa si in straturile mai profunde ale epidermei.

Carenta de calciu la tomate

Pe langa simptomele enumerate, la unele fructe afectate se poate vedea caliciul negru.

Transmiterea si raspandirea ToBRFV

Raspandirea se face cu foarte mare usurinta prin cele mai simple lucrari tehnologice (copilit, palisat, defoliere).

S-a raportat faptul ca, unii hibrizi, au dezvoltat un nivel foarte ridicat al virusului, fara sa manifeste simptome (plante purtatoare), astfel devenind un puternic vector de transmitere. Lucratorii/ legumicultorii fiind ”transmitatorii” catre celelalte plante (atingand planta ca pe una sanatoasa si ducand virusul mai departe).

Pasarile si chiar insectele polenizatoare, cu precadere bondarii, pot accelera transmiterea acestui virus.  

Totodata, este bine de retinut ca raspandirea se poate face cu foarte mare usurinta de la tomate la ardei si invers.

Preventie si combatere virusului ToBRFV

La fel ca in cazul TMV si ToMV, un grad ridicat de igienizare este cheia evitarii infectarii si transmiterii. Nu exista substante care pot fi aplicate si care sa fie eficiente in reducerea raspandirii virusului sau in combaterea sa.

Productia de seminte si transplantarea sunt pasii cei mai critici, deoarece contaminarea in aceste etape creeaza un risc de infectare a sute, daca nu mii, de plante.

Actiunile de prevenire recomandate sunt:

  • Folosirea semintelor certificate, cu provenienta sigura.
  • Spalarea pe maini cu sapun timp de 2 minute. Se recomanda si folosirea unui dezinfectant pe baza de proteine pentru virusuri si unul pe baza de alcool pentru bacterii.
  • Folosirea unui covor cu dezinfectant pe care sa se calce atat la intrarea cat si la iesirea din sera sau solar.
  • Dezinfectia  echipamentelor si a uneltelor cu produse specifice.
  • Igiena riguroasa a lucratorilor si folosirea, pe cat posibil, a echipamentelor de protectie si a manusilor de unica folosinta la contactul cu plantele. Dupa utilizare, acestea se elimina si nu se refolosesc in alt solar. Este recomandat ca lucrarile in solariile cu probleme sa se efectueze la urma, dupa celelalte, pentru a evita si mai mult transmiterea.
  • Plantele simptomatice si/sau infectate se elimina cu grija pentru a nu intra in contact cu plantele sanatoase. Dupa eliminarea din cultura, acestea trebuie incinerate. A nu se depozita in apropierea solariilor! A nu se imprastia pe camp! De asemenea, trebuie dezinfectate materialele care au intrat in contactul cu plantele bolnave.
  • limitarea accesului in solarii

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Surse:

  • Managing tomato brown rugose fruit virus using disinfectants and disease resistance, Kai-ShuLing, Bidisha Chanda and Andrea Gilliard, USDA-Agriculture Research Service, U. S. VegetableLaboratory, Charleston,SC
  • Inspection Guidelines - Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), United States Department of Agriculture, Animal and Plant Health Inspection Service
  • Tomato brown rugose fruit virus(ToBRFV): Q&A on the new tobamovirus: Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), ASTA & HM Clause

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Raspandirea se face cu foarte mare usurinta prin cele mai simple lucrari tehnologice (copilit, palisat, defoliere).

S-a raportat faptul ca, unii hibrizi, au dezvoltat un nivel foarte ridicat al virusului, fara sa manifeste simptome (plante purtatoare), astfel devenind un puternic vector de transmitere.

Lucratorii/ legumicultorii fiind ”transmitatorii” catre celelalte plante (atingand planta ca pe una sanatoasa si ducand virusul mai departe). Pasarile si chiar insectele polenizatoare, cu precadere bondarii, pot accelera transmiterea acestui virus.

Totodata, este bine de retinut ca raspandirea se poate face cu foarte mare usurinta de la tomate la ardei si invers.

Nu exista substante care pot fi aplicate si care sa fie eficiente in reducerea raspandirii virusului sau in combaterea sa.

Productia de seminte si transplantarea sunt pasii cei mai critici, deoarece contaminarea in aceste etape creeaza un risc de infectare a sute, daca nu mii, de plante.

Articole similare

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian este o boala devastatoare si greu de controlat, care ataca frunzele, florile chiar si scheletul. Raspandindu-se foarte rapid duce chiar si la uscarea pomului.

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor este o accelerare a procesului de dezvoltare a plantelor, cauzata de anumiti factori avand un rol negativ in cresterea plantelor

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Pe langa tehnologia aplicata, pentru o recolta bogata si de calitate, trebuie sa cunoastem si cele mai frecvente probleme care apar la cultura de salata.

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.