Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori din culturile de legume.

Acesta nu are pauze de dezvoltare sau reproducere induse de anotimp sau de alti factori de mediu, de aceea, in momentul in care temperatura din sera sau solar, depaseste 8-10 grade C, acesta devine activ, atacand plantele in toate fazele de dezvoltare, de la rasad pana la sfarsitul culturii.

Tripsul la rasadurile de legume

Acest daunator are un comportament thigmotactic, insemnand ca se localizeaza cu precadere in cele mai ascunse parti ale plantei.  

In stadiul de rasad, daunatorul se localizeaza in varfurile de crestere ale plantutelor, din care se hraneste, incetinind dezvoltarea plantei dar si timpurietatea.

Semnele ale atacului de trips la rasadurile de legume.

Tripsii inteapa tesutul epidermal, hranindu-se cu masa fluida. Simptomele vizuale ale hranirii sunt :

  • pete mici albe-argintii (cauzate de influxul de aer patruns in urma atacului)
Atac de trips la rasaduri

Atac de trips la rasaduri in rasadnita

  • distorsiuni de crestere ale frunzelor, cicatrici pe frunze.
Trips californian in cultura de ardei

Monitorizare si control

Pentru monitorizarea tripsului dar si pentru combatere, in serele cu rasaduri recomandam utilizarea capcanelor lipicioase, de culoare albastra.

Monitorizare culturi utilizand capcane albastre

De asemenea, pentru combaterea acestui daunator recomandam aplicarea tratamentelor cu produse omologate. In aceste stadiu de dezvoltare recomandarea noastra este sa se utilizeze produse sistemice, deoarece dezvoltarea plantei este foarte rapida.

Produsele sistemice patrund in frunza si in varful de crestere a plantei protejand planta pentru o perioada mai lunga de timp.

Produse omologate pentru combaterea tripsului sunt:

  • Minecto-Alpha este un produs foarte eficient in combaterea unei game largi de daunatori, se aplica foliar sau prin instalatia de irigare prin picurare la culturile omologate.
  • Vertimec - este un acaricid-insecticid care combate acarienii si tripsii din culturile de legume, vita de vie si pomi fructiferi. 
  • Mavrik 2F- insecticid piretroid de ultima generatie, pentru combaterea daunatorilor la cartof, grau, cereale, legume, pomi fructiferi, rapita, vita de vie.
  • Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic, din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere. El combate toate stadiile de dezvoltare (ou - larva - adult).
  • Laser 240 SC are un nou mecanism de actiune, unic in lume, diferit de toate insecticidele chimice sau biologice: actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor, provocand paralizia acestora. Ca atare, daunatorii nu se mai misca, nu se mai hranesc si mor.
  • Faster 10 este un insecticid cu un mod de actiune prin contact si prin ingestie. La doze foarte mici actioneaza rapid asupra sistemului nervos central si periferic al insectelor,  avand  un  spectru   larg de actiune.
  • Exalt este un insecticid sub forma de suspensie concentrata, care actioneaza asupra insectelor daunatoare, prin contact si ingestie.

Produse recomandate:


In momentul aplicarii tratamentelor, recomandarea nostra este sa se consulte un specialist pentru a stabili doza corecta in acest stadiu de dezvoltare.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm), este una dintre cele mai agresive boli la cultura de tomate, mai ales in spatiile protejate.

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului este o specie din familia Anthomyiidae, o specie de musca diptera aproape identica cu musca verzei si musca cepei dar care devina activa mai devreme decat acestea si ale carei larve sunt ceva mai mici.