Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori din culturile de legume.

Acesta nu are pauze de dezvoltare sau reproducere induse de anotimp sau de alti factori de mediu, de aceea, in momentul in care temperatura din sera sau solar, depaseste 8-10 grade C, acesta devine activ, atacand plantele in toate fazele de dezvoltare, de la rasad pana la sfarsitul culturii.

Tripsul la rasadurile de legume

Acest daunator are un comportament thigmotactic, insemnand ca se localizeaza cu precadere in cele mai ascunse parti ale plantei.  

In stadiul de rasad, daunatorul se localizeaza in varfurile de crestere ale plantutelor, din care se hraneste, incetinind dezvoltarea plantei dar si timpurietatea.

Semnele ale atacului de trips la rasadurile de legume.

Tripsii inteapa tesutul epidermal, hranindu-se cu masa fluida. Simptomele vizuale ale hranirii sunt :

  • pete mici albe-argintii (cauzate de influxul de aer patruns in urma atacului)
Atac de trips la rasaduri

Atac de trips la rasaduri in rasadnita

  • distorsiuni de crestere ale frunzelor, cicatrici pe frunze.
Trips californian in cultura de ardei

Monitorizare si control

Pentru monitorizarea tripsului dar si pentru combatere, in serele cu rasaduri recomandam utilizarea capcanelor lipicioase, de culoare albastra.

Monitorizare culturi utilizand capcane albastre

De asemenea, pentru combaterea acestui daunator recomandam aplicarea tratamentelor cu produse omologate. In aceste stadiu de dezvoltare recomandarea noastra este sa se utilizeze produse sistemice, deoarece dezvoltarea plantei este foarte rapida.

Produsele sistemice patrund in frunza si in varful de crestere a plantei protejand planta pentru o perioada mai lunga de timp.

Produse omologate pentru combaterea tripsului sunt:

  • Minecto-Alpha este un produs foarte eficient in combaterea unei game largi de daunatori, se aplica foliar sau prin instalatia de irigare prin picurare la culturile omologate.
  • Vertimec - este un acaricid-insecticid care combate acarienii si tripsii din culturile de legume, vita de vie si pomi fructiferi. 
  • Mavrik 2F- insecticid piretroid de ultima generatie, pentru combaterea daunatorilor la cartof, grau, cereale, legume, pomi fructiferi, rapita, vita de vie.
  • Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic, din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere. El combate toate stadiile de dezvoltare (ou - larva - adult).
  • Laser 240 SC are un nou mecanism de actiune, unic in lume, diferit de toate insecticidele chimice sau biologice: actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor, provocand paralizia acestora. Ca atare, daunatorii nu se mai misca, nu se mai hranesc si mor.
  • Faster 10 este un insecticid cu un mod de actiune prin contact si prin ingestie. La doze foarte mici actioneaza rapid asupra sistemului nervos central si periferic al insectelor,  avand  un  spectru   larg de actiune.
  • Exalt este un insecticid sub forma de suspensie concentrata, care actioneaza asupra insectelor daunatoare, prin contact si ingestie.

Produse recomandate:


In momentul aplicarii tratamentelor, recomandarea nostra este sa se consulte un specialist pentru a stabili doza corecta in acest stadiu de dezvoltare.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian este o boala devastatoare si greu de controlat, care ataca frunzele, florile chiar si scheletul. Raspandindu-se foarte rapid duce chiar si la uscarea pomului.

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.