Patarea cafenie este o boala frecvent intalnita la culturile de legume in sere/solarii, dar poate aparea si la cele din camp. Aceasta boala este produsa de agentul patogen Fulvia fulva (F. fulva) specific culturii de tomate.

Patarea cafenie la tomate

Problemele cele mai mari sunt intalnite in sere/solarii, pe timp de toamna sau primavara, din cauza umiditatii ridicate a aerului si temperaturii. Patarea cafenie progreseaza foarte repede in conditii prielnice.

Patarea cafenie pe fata frunzei de tomate

Simptomele patarii cafenii

Aceste ciuperci apar frecvent pe frunze si se dezvolta pe ambele parti. Primele simptome apar pe frunzele mature, dupa care progreseaza spre frunzele tinere.

Patarea cafenie la cultura de tomate

Pe partea superioara a frunzei apar o serie de pete difuze, aleatorii, verzi pal sau galbui cu margini nedeterminate, iar pe masura ce boala avanseaza petele se maresc in zone galbene pana la maro, frunzele incepand sa se onduleze, sa se ofileasca si sa cada prematur.
Pete difuze pe fata frunzei

Pe partea inferioara a frunzei  se observa pete catifelate de culoare verde-maslin pana la violet-cenusiu, pete formate din spori.
Patarea cafenie pe spatele frunzei de tomate

Chiar daca infectia pe fructe este rara, daca boala este necontrolata, aceasta ciuperca poate distruge florile si poate provoca putregaiul negru.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Conditiile de aparitie ale bolii

Pentru germinarea sporilor este necesara o temperatura optima de 22-240C si o umiditate ridicata de 70-90%.

Spatele frunzelor de tomate cu patare cafenie

Alti factori care provoaca aparitia acestei ciuperci este lipsa aerisirii serei/solarului si prezenta  picaturilor de apa pe frunze.

Mod de raspandire

  • Prin sol, unde ciuperca supravetuieste ca saprofit
  • Prin resturile vegetale, ciuperca supravetuind ca sclerot pe acele resturi
  • Prin seminte infectate, fiind o sursa primara de infectie. De aceea Marcoser recomanda utilizarea semintelor profesionale
  • Prin vant, stropi de apa, unelte, lucratori si de catre insecte, care duc conidiile de la plantele infectate la plantele sanatoase.
Fata si spatele frunzei de tomate atacate de patarea cafenie

Masuri de management impotriva patarii cafenii:

Masuri preventive

  • Utilizarea unor hibrizi toleranti /rezistenti
  • Distrugerea resturilor vegetale

Distrugerea resturilor vegetale este o lucrare care nu trebuie omisa, deoarece sclerotia care supravetuieste pe ele, in conditii favorabile poate produce noi conidii, care infecteaza viitoarele culturi.

Marcoser recomanda dezinfectia solului cu produsul  Nemasol. Este  esential sa facem aceasta dezinfectie, deoarece ciuperca care ierneaza ca sclerotie in sol, poate rezista pana la un an in absenta unei gazdei si poate afecta cultura viitoare.

  • Utilizarea tehnologiei de mulcire pentru controlul umiditatii relative a aerului
  • O masura de prevenire ar fi distanta adecvata intre randuri si intre plante pe rand, deoarece in acest fel are loc o mai buna circulatie a aerului, reducand umiditatea de pe frunze.

Marcoser ofera consultanta pe partea de tehnologie la cultura de tomate de la infiintare, plan de fertilizare pana la recoltare.

  • Aerisirea corespunzatoare a serei/solarului

Masuri curative

Pentru prevenirea si combaterea patarii cafenii, se fac tratamente cu urmatoarele produse:
  • Amistar este un produs cu actiune preventiva,  prin inhibarea respiratiei celulare a ciupercii, avand un spectru larg de combatere a bolilor de legume.
  • Ortiva Top este un fungicid cu activitate de contact, sistemica si translaminara, actionand asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ
  • Cidely Top este un fungicid foliar translaminar, cu spectru larg de combatere a bolilor foliare, cu un control excelent impotriva fainarii, patarii frunzelor si putregaiului tulpinii pepenilor.
  • Cabrio Top este un fungicid cu doua substante active, pentru combaterea bolilor la vita de vie si tomate, avand o puternica actiune preventiva, inhiband mobilitatea si germinarea zoosporilor.
  • Polyram DF este un fungicid  de contact cu actiune multi-site pe baza de metiram, care  impiedica germinarea sporilor ciupercilor si are spectru larg de combatere a bolilor.
  • Dithane M-45 este un produs care se aplica preventiv, in conditii favorabile atacului  agentilor patogeni si poate fi utilizat de-a lungul intregii perioade cu risc de atac.
  • Dagonis este un produs care inhiba puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, cresterea miceliului si sporularea.

Si ca de fiecare data, Marcoser recomanda utilizarea adjuvantilor Heliosol si Adimel, care au rolul de a imbunatatii eficienta tratamentelor prin uniformizarea suprafetei acoperite si cresterea capacitatii de penetrare a substantei.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.