Omida fructelor este stadiul de larva a unui fluture nocturn, molia Helicoverpa armigera.
Este un daunator deosebit de periculos, fiind o specie polifaga, hranindu-se cu un numar mare de plante gazda.
Pagubele sunt provocate de stadiile larvale ale moliei care au o hranire vorace.
In conditiile din tara noastra specia poate avea 2-3 generatii, deoarece stadiul de larva depinde de temperatura cat si de calitatea plantei gazda, avand durata de viata de 24-30 de zile.
Acest daunator ataca atat culturile situate in camp, cat si pe cele din sere si solarii si ierneaza ca nimfa in sol, la o adancime de 7-25 cm. Perioadele de atac asupra culturilor legumicole sunt:
- Iunie-septembrie, perioada in care atacul larvelor (omizilor) este frecvent;
- Mai-octombrie, insa doar in anii in care conditiile meteo sunt favorabile.
Ciclul biologic
Depunerea oualor de catre adult are loc in perioada de inflorire a plantelor gazda. Perioada de depunere a oualor dureaza intre 5-24 de zile in functie de conditiile climatice, perioada in care femelele pot depune intre 500-1 000 de oua.
Dezvoltarea din faza de oua pana la adult poate fi mai mica de 30 de zile in functie de conditiile climatice si sursele de hrana. Depunerea oualor are loc pe frunza sau in aparatul floral, de obicei la inceputul noptii, intre orele 21-24.
Dupa 2-3 zile in functie de temperatura are loc eclozarea. Larvele nou-nascute se hranesc la locul eclozarii, fiid destul de sensibile tratamente.
Dezvoltarea de la ou la adult include 6 stadii larvale, dupa aceste stadii omida se retrage in sol, unde vor avea loc transformarile in prepupa, pupa si adult.
Simptomele atacului omizii
Larvele din stadiul I și a II -lea consuma tesutul si epiderma frunzei, florii, dupa care incepand cu stadiul al III-lea, larvele patrund in fruct, consumand pulpa dar si semintele.Pe parcursul hranirii, larva elimina la exteriorul organului atacat excremente, ceea ce face usoara identificarea daunatorului.
La speciile din familia Solanaceae (tomate, ardei, vanata) omizile patrund in fruct distrugand pulpa si semintele.
De obicei în urma galeriilor apar diferite ciuperci, ducand la compromiterea intregului fruct.
Cele mai insemnate pagube produse de acest daunator sunt la cultura de tomate, deoarce omizile odata patrunse in fruct sunt greu de combatut, pagubele fiind mari.
Controlul si combaterea omizii fructelor
Masuri preventive:
- Lucrarile solului, araturi adanci, determinand distrugerea pupei care a iernat in sol
- Combaterea buruienilor, deoarece asa le eliminam sursa de hrana a larvelor si daunatorilor
- Cultivarea de plante capcana (bumbac, in, ricin, naut, porumb) semanate inaintea infiintarii culturii pentru a atrage fluturii sa depuna ponta, dupa care eliminam plantele
- Efectuarea tratamentelor imediat dupa eclozare, atunci cand larvele pentru a se hrani necesita un efort energetic foarte mare
- Utilizarea plaselor antiinsecte, pentru a limita patrunderea moliei in sere/solarii
- Aplicarea agronutrientului Borocal care creeaza un strat protector, intre planta si daunator
- Borocal - este un fertilizant foliar utilizat in legumicultura pentru corectarea deficientilor de calciu, bor, magneziu si, de asemenea, pentru cresterea calitatii legumelor.
Masuri curative:
Pentru combaterea acestui daunator este esential sa aplicam preventive urmatoarele produse, atunci cand 50% din flori de la primul etaj au inflorit:- Belthirul - insecticid natural si nepoluant, fara timp de pauza pentru combaterea omizilor defoliatoare din culturile de legume si vita de vie.
- Coragen - actioneaza rapid si eficient asupra oualor, larvelor si adultilor. Dupa aplicarea produsului daunatorii nu se mai hranesc.
- Affirm - este un insecticid derivat din natura care combate un numar mare de Lepidoptere(omizi, molii, viermi etc), rezistent la ploaie, oferind protectie de durata.
- Alverde - actioneaza asupra sistemului nervors al insectelor, determinand initial o parazitie, urmata apoi la un interval de cateva ore, de moartea acestea.
- Mavrik 2F - un insecticid care actioneaza asupra organelor tinta atat prin contact cat si prin ingestie, avand un efecte rezidual de lunga durata.