Ofilirea bacteriana a tomatelor este provocata de agentul patogen Clavibacter michiganensis spp. michiganensis (Cmm) si este una dintre cele mai agresive boli la cultura de tomate, mai ales in spatiile protejate.

Acest agent patogen poate evolua fara simptome in anumite momente ale anului, insa se poate dezvolta foarte rapid si cu agresivitate in alte momente, ceea ce face identificarea sa deosebit de dificila.

Ofilirea bacteriana la tomatelor

In astfel de situatii se recomada aplicarea preventiva a fungicidelor omologate pentru acesta bacterie.

Principalele simptome ale ofilirii bacteriene

Simptomele agentului patogen Cmm sunt vizibile pe toate organele aeriene ale tomatelor.  

Bacteria se poate manifesta chiar din rasadnita, din cauza utilizarii semintelor infectate/neprofesionale care permit instalarea bacteriei. In aceasta situatie, rasadurile se ofilesc repede si raman pitice.

Pe frunze se observa decolorari umezite intre vasele de transport care in foarte scurt timp trec in galben-maro si apoi devin necrotice.

Decolorarea frunselor la tomate

Frunzele bolnave pot prezenta simptome de necroza marginala si halouri galbene in jurul zonelor necrozate.

Sectiunea longitudinala/transversala prezinta simptome mai mult sau mai putin evidente, in functie de stadiul bolii si anume: ingalbenirea usoara a vaselor de transport sau a tesuturilor din jur.

Pe fructe, petele au o forma foarte caracteristica de ochi de pasare. Ele sunt albe, cu cativa milimetri in diametru (3-4mm) si au un centru maro inchis, si se pot uni cand sunt apropiate.

Plantele puternic afectate leaga fructe mai mici, slab colorate sau care cad prematur.

Aceste simptome sunt influentate de multi factori, cum ar fi:

  • planta (soi/hibrid, stadiul de dezvoltare)

  • agresivitatea bacteriei in momentul atacului

  • mediul de cultura (spatii protejate/camp deschis)

Factorii mentionati,  corelati cu conditiile de mediu cresc severiatatea atacului si evolutia simptomelor.

Atac al Clavibacter michiganensis spp. michiganensis

Conditiile favorabile dezvoltarii ofilirii bacteriene

Aparitia ofilirii bacteriene este favorizata in mare masura de perioadele cu umiditate ridicata. Intervalul in care  se dezvolta bacteria este cuprins intre 12,8 si 33,7o C, dar temperatura optima este intre 24-27o C cu umiditate de peste 80% .

Intensitatea redusa a luminii corelata cu un exces de azot sub forma de nitrati (din cauza excesului de azot planta devine foarte viguroasa si, de asemenea, mai sensibila)  favorizeaza intensificarea atacului.

Perioada de incubatie poate dura intre 12-34 de zile, in functie de conditiile climatice. Intensitatea bolii este mai redusa in conditii reci si la plante mai mature si mai severa la plantele in primul stadiu de dezvoltare. De asemenea, atacul este mai sever la plantele cultivate in soluri nisipoase.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Ciclul biologic si mecanismele de infectare

Odata patruns in cultura agentul patogen poate supravietui cu usurinta cateava luni sau chiar mai mult de un an daca conditiile climatice sunt prielnice.

Daca resturile vegetale sunt incorporate in sol, acestea contribuie la pastrarea bacteriei timp de pana la 7 luni.

De asemenea, bacteria poate supravietui 2 ani daca plantele infestate sunt utilizate in compost. Cmm  poate supravietui si pe echipamentele utilizate in tehnologia de cultura intr-o sola infectata.

Un studiu arata ca tomatele afectare de ofilirea bacteriana si infectate cu Cmm sunt capabile sa pastreze si sa transmita aceasta bacterie prin seminte.

Intr-o cultura agentul patogen se poate transmite prin:

  • ploi/irigare prin aspersie ( cultura in camp)

  • prin efectuarea lucrarilor tehnologice precum: copilit, palisat, recoltat

  • prin utilizarea unor echipamente infectate

  • poate fi transportat de muncitori care au lucrat intr-o sola infectata (maini, haine)

Bacteria patrunde in planta prin:

  • seminte infectate din cultura anterioara/seminte neprofesionale (fara rezistenta)

  • prin deschideri naturale ale plantei precum hidatode sau stomate

  • prin diverse rani situate pe radacina (rani provocate de nematozi, viermi etc) sau pe planta (provocate de lucrarile de ingrijire, insect, etc)

Masuri de management ale ofilirii bacteriene

Nu exista metode de control foarte eficiente pentru aceasta bacterie, insa, pentru a evita aparitia si patrunderea in cultura se pot luate anumite masuri.

Masuri preventive

Pentru a preveni transmiterea bolilor si daunatorilor de la un sezon la altul este recomandat sa se efectueze dezinfectia solului.  De aceasta dezinfectie depinde viitoarea cultura si numarul de tratamente aplicate pe sezon.

  • Rotatia culturii

Conform specialistilor, pe sola infectata cultura de tomate sau alta specie din familia Solanaceae (ardei, vinete, fasole) ar trebui sa revina pe acea sola dupa 3 ani.

Marcoser recomanda utilizarea semintelor profesionale (a hibrizilor toleranti/rezistenti la aceasta bacterie). De asemenea, echipa noastra ofera consultanta in alegerea corecta a hibridului,  in functie de dorintele dumneavoastra.

  • Distrugerea resturilor vegetale

Esential este sa se distruga resturile vegetale prin arderea acestora, deoarece acestea permit bacterilor sa se instaleze si sa ramana in sol mai mult timp.

  • Dezinfectia echipamentelor

  • Evitarea udarii plantelor prin aspersie in momentele cu intesitate luminoasa redusa

  • Utilizarea foliei de mulcire pentru controlul umiditatii relative a aerului

    Folie de mulcire pentru prevenirea ofilirii bacteriene

  • Utilizarea ingrasamintelor speciale care au rol in cresterea imunitatii natural a plantei: Codicobre, Magnific Cu-Plus

Codicobre - un produs care are in compozitia sa, pe langa cupru solubil in apa 5,6% si molecule AMEC care fac transportul si translocartea nutrientilor in planta mult mai usoara si direct la tinta. Are rolul de a preveni si corecta simptomele cauzate de deficientele de cupru si de a imbunatati sistemele de auto-aparare a plantei.

Magnific Cu-Plus - un produs bio,  pe baza de complex de Cupru care are o asimilare buna si manifesta o puternica activitate sistemica, avand rol in imbunatatirea sistemului de autoaparare si previne atacurile fungice si bacteriene.

Masuri curative

Tratamentele fitosanitare se pot aplica atat preventiv cat si curativ. Utilizarea corecta si respectarea dozei este cel mai important lucru. In cazul in care au aparut simptomele prezentei bolii se pot aplica tratamente cu urmatoarele produse:

Beltanol - este un fungicid-bactericid sistemic, cu aplicare radiculara,  pentru combaterea bolilor ce vizeaza sistemul vascular la solanacee. Modul de actiune ofera protectie de lunga durata, cu eficienta maxima.

Pikalin - este o solutie nutritiva bogata in fosfor si potasiu, ce stimuleaza sistemul de aparare naturala al plantei pentru lupta impotriva agentilor patogeni, scazand riscul de aparitie a bolilor.

Daca aveti nevoie de alte informatii privind ofilirea bacteriana a tomatelor sau sfaturi privind aplicarea tratamentelor, nu ezitati sa ne contactati. Inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Ofilirea bacteriena la tomate apare in perioadele cu umiditate ridicata. Intervalul in care se dezvolta bacteria este cuprins intre 12,8 si 33,7 grade C, dar temperatura optima este intre 24-27 grade C cu umiditate de peste 80%

  • Rasadurile infectate se ofilesc repede si raman pitice.
  • Pe frunze se observa decolorari umezite intre vasele de transport care in foarte scurt timp trec in galben-maro si apoi devin necrotice.
  • Pe fructe, petele au o forma foarte caracteristica de ochi de pasare.
  • Plantele puternic afectate leaga fructe mai mici, slab colorate sau care cad prematur.

Articole similare

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului este o specie din familia Anthomyiidae, o specie de musca diptera aproape identica cu musca verzei si musca cepei dar care devina activa mai devreme decat acestea si ale carei larve sunt ceva mai mici.

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Metode de combatere biologica a Tutei Absoluta

Metode de combatere biologica a Tutei Absoluta

Pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta, cercetatorii din Spania au dezvoltat un proiect privind rolul diferitelor specii de agenti biologici.

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.