Tuta absoluta este un daunator care face ravagii in culturile de legume din bazinele legumicole din Romania dar si din Europa, gestionarea lui fiind una foarte dificila din cauza vitezei foarte mari cu care larvele distrug cultura dar si riscului ridicat de aparitie a fenomenului de rezistenta la insecticide.
In acest sens, cercetatorii de la Coexphal, din Spania, au dezvoltat un proiect de cercetare privind rolul diferitelor specii de agenti de control biologic in combaterea daunatorului Tuta absoluta.
In cadrul proiectului de cercetare, serele in care a fost detectata prezenta Tutei absoluta au fost selectate si populate cu Nesidiocoris tenuis, cunoscut ca fiind un pradator al moliilor si oualor de Tuta absoluta, acest pradator fiind eficient doar la plantele mici.
Pentru plantele mari, au descoperit ca exista un inamic natural, capabil sa anihileze rapid Tuta absoluta, inamic cunoscut sub numele de viespea parazitoida “Necremnus Tutae”.
Pe timpul cercetarilor, acest pradator natural si-a dovedit o foarte mare eficienta, mortalitatea larvei de tuta absoluta crescand de la 0 la 70% intr-un timp destul de scurt, reducandu-se semnificativ tratamentele chimice impotriva acestui daunator.
Eforturile diferitelor companii de control biologic de a produce in masa viespea Necremnus tutae nu au fost reusite, specia nefiind disponibila comercial. COEXPHAL a lansat o campanie de indrumare a fermierilor spanioli despre beneficiile pe care le aduce aceasta viespe.
O prima masura este monitorizarea prezentei sale si, de asemenea folosirea limitata a pesticidelor.
Pesticidele care au efect secundar asupra pradatorilor inruditi cu viespea, precum Diglyphus isaea, nu ar trebui folosite.
Mai mult, ar trebui folosite masuri de control alternative impotriva T. absolute precum folosirea capcanelor, feromoni pentru intreruperea inmultirii si introducerea regulata a oului parazitoid Trichogramma acheaea .
Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!
--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.
Sursa: hortidaily.com