In practica legumicola, reusita culturilor este conditionata in mare masura si de nutritia minerala a plantelor.
Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.
Din cauza conditiilor climaterice din perioada de vara, cea mai frecventa dereglare fiziologica este carenta de calciu, fenomen favorizat de temperaturile ridicate si deficitul de apa.
Calciul este unul dintre elementele de baza ale nutritiei plantelor, care asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari.
De asemenea, calciul ajuta la dezvoltarea structurii radacinilor si reduce gradul de salinitate al solului.
Simptome ale deficitului de calciu la culturile de legume
- putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, ardei gogosar, ardei gras, vinete);
- avortarea fructelor (la castraveti);
- putrezirea apicala pe interior, (BER), la tomate
Video - Putrezirea apicala pe interior la tomate (BER)
- putregaiul fiziologic''inima neagra” (la telina);
- brunificarea frunzelor din interior (la varza);
- piticirea cepei si a cartofului;
- arsura marginala (salata, legume frunzoase).
Toate zonele afectate, fie fruct, frunze sau radacini, devin “porti” de intrare pentru diversi agenti patogeni.
Cauze ale aparitiei carentei de calciu
Aparitia carentei de calciu este determinata de cumularea simultana a unor conditii si factori de mediu:- aprovizionara deficitara cu apa este principala cauza a aparitiei acestor simptome.
- temperaturi ridicate (peste 45 grade C, determina oprirea completa a functiei de fotosinteza la plante);
- luminozitate excesiva;
- umiditatea relativa a aerului foarte mica (aer uscat in solar ce determina rate excesiv de mari de transpiratie);
- niveluri mari de azot nitric si amoniacal prezente in sol;
- absorbtie scazuta a calciului;
- nivel de salinitate ridicat;
- pH mai mare de 7,5;
- lipsa sau imposibilitatea absorbtiei microelementului Mangan.
Toate aceste cauze se accentueaza atunci cand se cultiva soiuri sau hibrizi neadaptati la astfel de conditii climatice neprielnice.
Metode de prevenire a lipsei de calciu
- folosirea metodei de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzatoare si constanta a plantelor cu apa;
- cresterea frecventa a udarilor, mentinand aceeasi norma de udare;
- aplicarea regulata( la 10 zile) a agronutrientilor care au rolul de a stimula absorbtia apei si a nutrientilor de sol si transportul acestora de la radacina catre organele de crestere a plantelor. (de exemplu Sal-wax Ca)
- masuri de optimizare a aerisirii spatiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzatoare, cresterea inaltimii solarului si deci a volumului de aer, aerisire frontala si laterala;
- musuroirea plantelor pentru a favoriza cresterea radacinilor adventive;
- aplicarea periodica (uneori de intervale de 3-5 zile, mai ales in perioadele cu insolatie puternica) a unor ingrasaminte pe baza de calciu.
Ingrasamintele pe baza de calciu sunt:
- Cu aplicare radiculara:
Calciamec stimuleaza asimilarea radiculara a calciului de catre plante chiar si in cele mai stresante conditii. Acesta este recomandat pentru imbunatatirea asimilarii de calciu in conditii de salinitate extrema si pentru imbunatatirea semificativa a fermitatii fructelor.
Azotat de calciu este un ingrasamant mineral cu azot si calciu (N:Ca), total solubil in apa, utilizat ca sursa concentrata de calciu in nutritia plantelor.
- Cu aplicare foliara:
Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!
--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.