In cultivarea tomatelor intampinam diferite probleme de-a lungul cresterii si dezvoltarii plantelor, fiecare fenofaza fiind importanta pentru obtinerea unei culturi profitabile.

Daca stadiul de rasad si plantarea s-au desfasurat conform cerintelor acestei specii, la scurt timp dupa infiintarea culturii ne vom indrepta atentia catre polenizarea florilor si legarea fructelor, asigurand conditiile optime de mediu si nutritie.

O problema foarte des intalnita la culturile de tomate intensive din solarii este legarea slaba a fructelor, manifestata prin caderea florilor si/sau avortarea fructelor imediat dupa legare.

Flori de tomate uscate inainte de cadere
 

Pentru a gasi cele mai bune solutii la aceasta problema grava, trebuie mai intai sa cunoastem cat mai multe detalii referitoare la fenomenele care au loc in planta odata cu inflorirea.

Desi mecanismele fiziologice ale infloririi, legarii fructelor si avortarii sunt numeroase si foarte complexe, vom explica in continuare o parte din fenomenele si mecanismele implicate.

Flori de tomate uscate

Etapele formarii fructelor

Pentru a intelege procesul de polenizare si legare a fructelor, sunt importante de stiut cateva particularitati botanice ale acestei specii.

Florile de tomate sunt hermafrodite, adica partile mascule si femele se gasesc in cadrul aceleiasi flori. Polenizarea se realizeaza, de regula, cu polen propriu.

Mai jos este prezentat un ciclu al infloririi, polenizarii, legarii si formarii fructelor la tomate (sursa ilustratie porttal.blogspot.com- versiune in lb. engleza)

Polenizarea si ciclul de formare a fructelor la tomate

Pe scurt, polenizarea are loc atunci cand polenul de pe antere (partea barbateasca a florii, dispuse sub forma conului de culoare galbena) ajunge pe stigmat, ce compune partea femeiasca a florii de tomate.

Urmatorii pasi sunt germinarea polenului, formarea tuburilor de polen si fecundarea ovulelor din ovar. Ovulele fecundate vor evolua in seminte iar ovarul va evolua in fruct, obtinandu-se astfel un fruct cu seminte.

Polenizarea tomatelor se poate realiza foarte usor, chiar si prin simpla miscare a plantei.

Fruct de tomate abia legat

Rolul si importanta polenizarii

Productia finala de tomate este in stransa corelatie si determinata de numarul de fructe ajunse la maturitate si de greutatea fiecarui fruct.

Marimea fructului la tomate precum si forma acestuia sunt influentate de numarul si dezvoltarea semintelor.

O buna dezvoltare a fructului (greutatea, forma) depinde de dezvoltarea semintelor in compartiment si de numarul de seminte din compartiment (cavitate).

Cand este cel mai bun moment pentru polenizare?

  • Pistilul ce contine stigmatul trebuie sa fie in interiorul florii, nu ca in imaginea de mai jos, aceasta anomalie ducand la caderea florii;
  • Stigmatul trebuie sa fie lipicios si pregatitpentru primirea polenuluicu 2 zile inainte de polenizare;
  • Polenul de pe antere se afla in parametri optimila 17-24°C si umiditate relativa (UR) de 65-70 %.
  • Fecundarea ovulelor se realizeaza de obicei in 12 ore.
  • Ovarul contine ovule care ulterior evolueaza inseminte.

Floare cu stigmatul anormal iesit in afara

Factori care pot duce la caderea florilor sau sau la avortarea fructelor

Apa

Apa insuficienta, mai ales in zilele calduroase cauzeaza stoparea alimentarii in primul rand a florilor, apa fiind distribuita catre frunze, pentru transpiratie.

In conditii de seceta, plantele isi normeaza rodul in asa fel incat sa poata ajunge la final cu cateva fructe maturate. In lipsa apei, neavand conditii prielnice, planta va renunta rapid la flori si se va concentra asupra supravietuirii.

Umiditatea

Umiditatea relativa a aerului prea scazuta (UR<40%) determina uscarea stigmatului iar polenul nu se mai lipestede acesta iar un nivel prea ridicat al umiditatii relative (UR>90%) face ca transferul polenului de pe antere pe stigmat sa se realizeze cu dificultate.

Temperatura
Variatiile mari de temperatura dintre zi si noapte induc plantei o dominanta apicala, in dauna proceselor generative, astfel, se intensifica procesele vegetative ale plantei.

Desi, aparent, planta arata deosebit din punct de vedere vegetativ, toata energia sa vitala este orientata spre perpetuarea acestei stari, minimizand productia de compusi ce induc inflorirea si legarea, produsii de sinteza fiind orientati catre partea vegetativa.

In aceste conditii, continutul de acid abscisic (hormonul responsabil de abscizia florilor si fructelor ajunse la maturitate) creste in planta, astfel, probabilitatea ca florile sa cada inainte de polenizare sau imediat dupa, este mare.

Temperaturile scazute(sub 10°C) in perioada infloririi pot conduce la caderea florilor sau legare slaba a fructelor. Valorile mici ale temperaturii reduc viabilitatea polenului iar daca totusi legarea are loc, fructele pot avea deformari majore („cat face” - vezi poza de mai jos).

Deformare tomate -

Temperaturile mari, depeste 35°C, inhiba desfasurarea procesului de fotosinteza, planta nemaiproducand carbohidratii necesari pentru hranirea florilor si a fructelor noi formate, mari consumatoare de energie in aceasta perioada. Ca efect, are loc avortarea fructelor recent legate si caderea florilor.

La temperaturi mai mari de 40°C, atat polenul cat si ovulele se deterioreaza rapid.

Lumina
Nivelul optim de luminozitate este intre 600-800 de micro-Einstein, dar polenizarea poate avea loc si la un nivel mai scazut,de 405-600 m-E. Un nivel redus de lumina, intampinat in special primavara, in conditii de nebulozitate (vreme innorata mult timp), conduce la slaba legare a fructelor.

Un efect similar il are lumina excesiva din timpul verii, corelata, de regula, si cu temperaturile ridicate.

Bolile si daunatorii
Bolile foliare si atacul insectelor slabesc planta, efectul secundar fiind caderea florilor. Unele insecte depun oua in bobocii florali, unde se dezvolta larvele ce mananca interiorul florii, cauzand astfel caderea florilor.

Tratamentele fitosanitare efectuate necorespunzator, stropirea foliara cu produse de fitoprotectie sanitara la care nu s-au respectat dozele sau compatibilitatile, pot induce plantei o fitotoxicitate severa ce are ca efect secundar caderea florilor sau avortarea fructelor.

Hrana
Un nivel ridicat de azot determina o crestere vegetativa puternica, in paralel cu scaderea capacitatilor generative ale plantei (inducerea tarzie a infloririi, flori putine, legare deficitara, uscare rapida a florii).

O hranire deficitara ( in special deficientele de magneziu, bor si calciu in perioada de inflorire) duce la slabirea generalizata a plantelor, lucru ce va conduce la avortul si/sau caderea florilor. Ca un efect al hranirii deficitare, articulatiile florii devin galbene si cad (cad florile).


Ingalbenire a florii cauzata de un dezechilibru nutritional

Este foarte important aportul foliar de calciu, bor si magneziu in perioada infloririi si formarii fructului.

Din cauza ratelor foarte mari de multiplicare ale celulelor fructului nou format, deficienta de calciu are repercursiuni grave in dezvoltarea ulterioara a fructului, acum fiind momentul cand poate aparea putregaiul inelar pe interior al tomatelor.

Putregaiul inelar al tomatelor, pe interior - vedere exterioara
Leziuni interne cauzate de IBER

Leziuni interne cauzate de IBER - sectiune

Aportul foliar de bor si magneziu impiedica formarea acidului abcisic in planta, crescand considerabil perioada de viata a florii si, implicit, cresterea timpului de polenizare.

Un aport deficitar de nutrienti se poate observa usor la plante, prin aparitia unei zone galbene la nivelul florii, aceasta cazand inainte de a lega fruct. (vezi poza de mai sus).

Pentru a preintampina  aceste deficiente trebuie acordata o atentie speciala fertilizarii cu Agronutrienti atat celei radiculare cu Alcaplant ( 0,5 kg /1000 m2), Calciamec (0,3- 0,3 KG /1000 m2) cat si fertilizarii foliare cu Borocal ( 20-30 ml/10 l apa) , Agroxilato Mg (25 – 30 g /10 l apa).


Asigurarea conditiilor optime pentru legarea fructelor

Aprovizionarea constanta cu suficienta apa reprezinta cea mai importanta si usor de realizat conditie pentru a asigura un mediu optim pentru inflorire si legarea fructelor.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Cu ajutorul sistemelor de irigare prin picurare, irigarea se poate efectua cu precizie in orice moment al zilei, in functie de conditiile de mediu.Din punct de vedere al umiditatii relative, se asigura valori cuprinse intre 65% si 85%.

In privinta luminii, pentru a asigura un nivel ridicat al acestui factor primavara devreme, este importanta utilizarea foliilor de acoperire profesionale, care au un grad ridicat de transmisie si difuzie a luminii.

Foliile profesionale Sotrafa si Vatan asigura transmisia luminii albe necesara fotosintezei in proportie de 90%, adica a radiatiei active fotosintetic (spectrul PAR -photosynthetically active radiation).

Fotosinteza este cel mai important proces ce se desfasoare in plante, prin intermediul caruia acestea isi produc compusii organici necesari cresterii si dezvoltarii, proces ce se desfasoara doar in prezenta radiatiilor solare.

Din acest motiv este vital ca plantele sa beneficieze de suficienta lumina iar alegerea unei folii profesionale reprezinta principalul mod prin care poate fi asigurat acest factor de mediu plantelor din sere si solarii.

O alta caracteristica importanta a unei folii este proprietatea de difuzie a luminii.

Foliile profesionale Sotrafa si Vatan asigura difuzia luminii in proportie de peste 60%, ceea ce ajuta ca lumina sa patrunda pana la frunzele de la baza plantei si la reducerea efectului de umbrire al scheletului solarului.  


Difuzia luminii in solar

Aditivul antipraf in stratul exterior al foliei mentine suprafata acesteia mai curata, favorizeaza alunecarea usoara a zapezii in timpul iernii, avand un aport in asigurarea unui nivel cat mai ridicat al luminii in perioadele timpurii ale anului.

Temperaturile nu trebuie sa fie mai mici de 10°C sau mai mari de 40°C. In perioadele reci, primul pas pentru asigurarea unui plus de temperatura este folosirea foliilor profesionale de acoperire cu aditivi de termicitate (IR) si a foliilor termice (“de dublura”), ce fac o diferenta de temperatura de 4-6°C in solar, comparativ cu mediul exterior, fara alte surse de caldura.

Folie termica in solar

In functie de perioada infiintarii culturii si conditiile de temperatura, se pot utiliza surse de caldura suplimentare.

In timpul verii, in perioadele caniculare, cand este necesara reducerea temperaturii si a intensitatii luminoase din spatiile protejate, se poate utiliza plasa de umbrire sau solutia pentru umbrirea serelor si solariilor.

Plasa de umbrire in solar

Umbrirea solarului pe exterior cu carbonat de calciu

Pentru protectia impotriva bolilor si daunatorilor se aplica tratamente cu fungicide si insecticide omologate.

Tratamentele foliare se aplica, de preferat, dimineata, dupa ce plantele nu mai prezinta roua pe frunze. Sub nicio forma nu se aplica tratamente sau fertilizari foliare cand temperatura din spatiul protejat a depasit 25°C.

In momentul aplicarilor foliare, trebuie sa ne asiguram ca plantele sunt bine irigate, pentru a reduce riscul aparitiei fitotoxicitatii, ce poate conduce cu usurintala caderea florilor.

Se utilizeaza intotdeauna produse omologate pentru cultura tomatelor si se respecta dozele mentionate.

Fertilizarea se realizeaza atat radicular cat si foliar. La fiecare irigare se adauga ingrasaminte conform cerintelor si fazelor de dezvoltare in care se afla planta.

Ca fertilizare de baza, se poate administra Complex Top K (25-50 kg/500 mp, in functie de cultura), fie incorporat la pregatirea terenului, fie prin imprastiere la 5-10 cm de tulpina plantei, dupa plantare.

Imediat dupa plantare, recomandam aplicarea de Salwax + Calciamec + Sprintene, pentru stimularea dezvoltarii radiculare si aprovizionarea cu calciu.

La 10 zile de la plantare, se poate efectua o fertilizare radiculara cu Mas-Raiz+ (300 ml/1000 mp), cu scopulde a accelera formarea perisorilor absorbanti la nivelul radacinilor.

Urmatoarele tratamente au scopul de a induce inflorirea, cu formarea de flori mai mari, mai numeroase si cu durata de viata mai lunga. In acest sens se aplica 3 tratamente radiculare consecutive, la interval de 5-7 zile, cu Floramec Avance (1 L/1000 mp) si Sprintene (200 ml/1000 mp), la sfarsitul irigarii.

In perioada infloririi trebuie intensificata fertilizarea radiculara dar si foliara cu calciu, magneziu, bor, potasiu si fosfor,in paralel cu diminuarea dozelor de azot.

Foliar, incepand dupa 10 zile de la plantare si pana la inflorirea etajului 3, se pot aplica saptamanal Sprintene + Poligreen Mix-L in alternanta cu Sprintene + Borocal.

Fertilizarea cu Floramec pentru inflorirea tomatelor -  video

Interventii suplimentare pentru legarea fructelor

Cand una sau mai multe conditii prezentate mai sus au loc, atunci polenizarea se face cu dificultate, iar florile pot cadea, cauzand importante pierderi de productie.

In unele cazuri se poate interveni suplimentar in perioada polenizarii. Interventiile suplimentare pot fi facute prin urmatoarele metode:

1. Metode mecanice:

A) Scuturarea sau lovirea tulpinilor sau a florilor;

B) Pulverizarea aerului sau clatinarea plantelor;

C) Utilizarea vibratoarelor electrice, speciale pentru polenizare (scutura florile si duc la eliberarea polenului necesar polenizarii).

2. Utilizarea bondarilor pentru polenizare - acestia scutura floarea in perioada propice polenizarii, fiind activi incepand cu 8-10°C, pana la 30°C.

Utilizarea bondarilor pentru polenizare

3. Utilizarea produselor pentru stimularea legarii - se utilizeaza in situatiile cand insectele polenizatoare (bondarii, albinele) nu sunt active din cauza conditiilor de mediu neprielnice (temperaturi scazute sau ridicate, zile ploioase etc.). In acest sens, se poate utiliza Sedbor (2 ml/1 L apa) + Sprintene (5 ml/ 1 L apa).

Atentie!!! A nu se confunda polenizarea cu stimularea legarii fructelor.

Polenizarea este transferul de polen si formarea naturala a fructului in urma polenizarii, iar stimularea este procesul prin care se induce formarea fructelor independent de procesul de polenizare,iar fructele stimulateau o rata de crestere mult intensificata fata de fructele legate in urma polenizarii.

De obicei se folosesc produsele de stimulare a legarii atunci cand, din cauza conditiilor nefavorabile ale vremii (temperaturi scazute, luminozitate scazuta etc),floarea nu are polen 1-3 zile consecutiv sau polenizarea nu se realizeaza, iar riscul de uscare si pierdere al florilor este foarte ridicat. Utilizarea produseloradmise pentru stimulare si in dozele recomandate nu creeaza probleme de sanatate consumatorilor.

Atunci cand se realizeaza stimularea legarii fructelor, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

  • Se pulverizeaza numai buchetul/inflorescenta,nu si restul plantei. Aplicarea pe tesuturile sensibile ale plantelor poate afecta serios cresterea acestora. O metoda prin care se previne imprastierea particulelor de stimulent pe partile sensibile ale plantei (varf de crestere, frunze tinere) este aplicarea la capatul pulverizatorului a unui con de plastic, sau izolarea florii de restul plantei cu mana protejata de manusa de protectie ca in exemplul de mai jos.
Protejarea plantei la tratamentul cu stimulatori
  • Ajustati concentratia si numarul de aplicari atat cat este necesar. De exemplu, vara, cand temperaturile sunt ridicate, se pot efectua 2 pulverizari pe saptamana iar concentratiile sa fie mai mici.
  • Alegeti momentul corect in timpul zilei. Este recomandat sa efectuati pulverizarile inainte sa se ridice temperaturain solar. Produsele aplicatepe caldura creeaza un stres puternic plantei si pot cauza pagube, provocand plantelor fitotoxicitate severa.
  • Respectati indicatiile producatorului. O concentratie prea mare poate duce usor la fitotoxicitatea foarte des intalnita in solarii mai ales primavara, asa numitul simptom de „FERIGA”(nu trebuie confundat cu Virusul Mozaicului Tomatelor).

Acest fenomen poate sa apara din cauza hipersensibilizarii plantelor la aplicarea pe frunze si varfurile de crestere a unei supradozede stimulent, a tratamentelor fitosanitare sau din cauzaaparitiei de fum sau alte gaze.

Daca a aparut aceasta forma de manifestare (varful s-a subtiat excesiv de mult, pe frunze nervurile tind sa devina paralele si se rasucesc in spirala),este nevoie urgent de o aplicare foliara cu microelemente si Sprintene,pentru revenirea cat mai rapida a plantei din stres si reluareaactivitatii metabolice normale.

Aricirea frunzelor de la prea mult stimulent

Pentru reducerea riscului de aparitiei a simptomului de „feriga”, se poate utiliza Sedbor (2 ml/ 1 litru apa), impreuna cu Sprintene (5 ml/ 1 litru apa).

  1. Buchetul nu trebuie stimulat de mai mult de 2 ori. Prima data se stimuleaza cand primele 3-4 flori sunt deschise iar a 2-a oara cand ultimele 2-3 flori sunt deschise.
  2. Intotdeauna, atunci cand se stimuleaza tomatele se evita stropirea plantelor (ne referim la tratamentele fitosanitare) o zi inainte si una dupa stimulare, pentru a nu crea stresuri suplimentare plantei,ce vor duce la anularea efectului de stimulare prin avort si caderea florilor.

Prevenirea problemelor legate de obtinerea unor flori viabile si legarea corespunzatoare a fructelor se face inca din faza de rasad si continua pana la inflorire, prin asigurarea conditiilor optime de mediu si fertilizare corespunzatoare.

Stimularea infloririi culturilor de legume cu Floramec și Sprintene -  video



Odata aparute, caderea florilor si avortarea fructelor determina pierderi economice insemnate, in special la culturile extratimpurii, redresarea ulterioara a plantelor neasigurand recuperarea rodurilor pierdute.

Produse recomandate:



Avand in vedere multitudinea de solutii existente, intampinarea acestor dificultati nu ar trebui sa reprezinta o provocare pentru fermieri.

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Sursa:

Ing.drd.Costel Pohrib, Ing.drd.Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si solarii: tomate, ardei, castraveti, Ed.Printech, Bucuresti, 2011

MENTIUNE: Informatiile prezentate in articol reprezinta recomandari generale, orientative, selectate cu grija, in vederea obtinerii celor mai bune rezultate. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, modul de aplicare, greselile tehnologice si tehnologia de cultura aplicata pot produce modificari semnificative culturilor de plante. Din aceste motive, nu ne asumam raspunderea pentru culturile realizate



Distribuie acest articol!

Articole similare

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV -Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor, virus care se dezvolta si se raspandeste rapid, care ameninta productia de tomate la nivel mondial

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.