Palisarea rasadurilor este o operatiune tehnologica care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Palisarea rasadurilor de legume cu sfoara

Palisarea rasadurilor de legume cultivate in sere si solarii se poate face in doua moduri:

  1. palisare pe sfoara profesionala pentru legume (ata)

  2. palisare pe araci (in cazul tomatelor)

Palisarea pe sfoara (ata) se utilizeaza in special in sere si solarii, dar trebuie avut in vedere ca aceasta metoda necesita o structura solida a soarului, deoarece, in timp, poate afecta structura de rezistenta din cauza greutatii plantelor (greutatea plantelor si incarcatura de fructe).

In cazul palisarii pe sfoara, exista trei metode de fixarea a acesteia:

  • utilizarea unui inel special (clips de palisare) de prindere a sforii pentru a sustine plantei. Vezi video mai jos

  • legarea sforii la baza plantei

  • legarea sforii de un tarus care se infinge in pamant, langa planta. Oricare ar fi metoda aleasa, conducerea tomatelor pe ata se face prin rasucirea periodica (1-2 ori/saptamana) a tulpinii in jurul atei.

Video - Palisarea legumelor utilizand clipsuri de palisare


Palisarea pe sfoara se poate utiliza pentru culturile de tomate, castraveti, fasole, ardei, vinete, pepene galben.

Palisarea castravetilor cu sfoara
Sfoara profesionala pentru legume utilizata nu trebuie sa fie foarte subtire, deoarece exista riscul ca planta sa se raneasca prin taiere sub actiunea propriei sale greutati.

De asemenea, trebuie retinut ca ata utilizata pentru palisarea rasadurilor de legume trebuie sa fie stabilizata UV (sa contina aditivi UV) pentru cel putin perioada unui ciclu de cultura.

In cazul tomatelor cu crestere semideterminata si al ardeilor, exista posibilitatea de conducere a plantelor pe doua brate.

Motivele pentru care la acest tip de tomate se alege varianta conducerii pe doua brate, sunt legate pe de o parte de faptul ca dupa un anumit numar de etaje, planta nu mai face inflorescente si se opreste natural din crestere.

Paliseara tomatelor cu sfoara
Palisarea tomatelor cu crestere semideterminata se face exclusiv pe sfoara. In bazinul legumicol Matca, in cazul tomatelor cu crestere semideterminata si al ardeilor, se utilizeaza metoda se palisare in form de „W” iar procedeul este urmatorul:

  • Se aseaza bobina de sfoara in capatul randului ce urmeaza a fi palisat, se ia capatul firului, se merge la capatul randului si se leaga cu nod de sarma de sustinere a plantelor.
  • Apoi se coboara ata si se infasoara dupa tulpina plantei si se urca firul pe cel de al doilea brat al plantei, pana la sarma de sustinere.
  • Se coboara din nou ata de palisat astfel incat sa se formeze litera W si se continua din aproape in aproape, pana la prima planta de pe rand, cand se taie sfoara de palisat si se leaga cu nod de sarma de sustinere si se continu acelasi procedeu pe urmatorul rand. Vezi video-urile de mai jos.

Tomate palisate
Palisarea pe araci este o metoda des intalnita în solariile de mici dimensiuni, aceasta metoda fiind folosita in cazul rasadurilor de rosii.

Aracii se infing in pamant cat mai aproape de planta, aceasta operatiune realizandu-se cu mare atentie deoarece se pot rani sau distruge fascicolele radiculare.

Din acest motiv, se recomanda ca imediat dupa ce s-a terminat de infipt aracii, sa se administreze prin apa de irigare, un fungicid sistemic, care sa micsoreze riscul imbolnăvirii plantelor, cu boli vasculare).

Prin legare periodica (recomandat intotdeauna sub buchet) cu ata, planta este sustinuta foarte bine de arac.

Avantajul utilizarii aracilor pentru sustinerea tomatelor il constituie faptul ca nu afecteaza integritatea structurala a solarului, iar unele operatiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai usor de executat in conditiile in care avem de a face cu o densitate mare de plante.

In filmuletele de mai jos puteti vizualiza operatiunea de palisare la cultura de castraveti si la cultura de ardei.

Video - Palisarea castravetilor

 
Video - Palisarea ardeilor pe 2 brate sau palisarea în W


Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantajele utilizarii ingrasamintelor lichide de ultima generatie!

Controlul biologic al daunatorilor - Viitorul legumiculturii romanesti

Controlul biologic al daunatorilor - Viitorul legumiculturii romanesti

Controlul biologic este o componenta a unei strategii integrate de gestionare a daunatorilor, care tinde sa elimine/limiteze numarul tratamentelor chimice si incearca mentinerea sub control a daunatorilor fara a depasi pragul economic de daunare.

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume, le asigura acestora cantitatile de elemente nutritive necesare unei dezvoltari optime.

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

In perioada de iarna in livezile de pomi fructiferi se efectueaza lucrari specifice perioadei de repaus vegetativ.

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Alaturi de tehnologia aplicata pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor, de la semanarea semintelor si pana la plantarea rasadurilor, asigurarea conditiilor necesare unei dezvoltari optime, o importanta majora o au si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor.

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.