Numar Eureka: E! 13432
Numar contract de finantare: 260 / 2021
Program PN III: Cooperare Europeana si Internationala-Subprogram 3.5- Alte Initiative si programe europene si internationale – Proiecte EUREKA Traditional, EUREKA-Cluster, Eurostars
Tip proiect: EUREKA Traditional
Titlul proiectului: Tratamente inovatoare pe baza de geluri proteice pentru cresterea calitatii si productiei de legume, in cadrul agriculturii durabile - Acronim GEL-TREAT
Durata: 1.09.2021-30.08.2024
Finantare: uefiscdi.gov.ro
Coordonator: MARCOSER S.R.L. - www.marcoser.ro
Parteneri:
-
INCDTP-Sucursala ICPI, www.icpi.ro
-
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV), www.usamv.ro
-
Kazlıçeşme Deri Ürünleri Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti. (Kazlıçeşme), http://kazlicesme.com.tr/
Proiect GEL-TREAT
Obiective:
Obiectivul general al proiectului GEL-TREAT este de realizare a unor geluri proteice inovative pe baza de colagen si/sau cheratina, din surse regenerabile, utilizate pentru tratarea radiculara si/sau foliara a plantelor de tomate ca alternativa la utilizarea tratamentelor de fertilizare obtinute prin sinteza chimica.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
-
Selectarea resurselor regenerabile de cheratina si colagen pentru realizarea gelurilor proteice utilizate pentru fertilizarea foliara si/sau radiculara a plantelor de tomate;
-
Elaborarea modelelor experimentale pentru obtinerea gelurilor fertilizante pentru tratarea foliara si/sau radiculara a plantelor de tomate;
-
Dezvoltarea experimentala si demonstrarea la nivel pilot a metodelor de obtinere si caracterizarea gelurilor fertilizante pe baza de cheratina si colagen pentru tratamentul biostimulator asupra plantelor de tomate;
-
Realizarea in parteneriat international a gelurilor fertilizante pe baza de cheratina si colagen pentru biostimularea plantelor de tomate;
-
Dezvoltarea experimentala si demonstrarea eficientei noilor geluri fertilizante pe baza de cheratina si colagen pentru biostimularea plantelor de tomate;
-
Protectia drepturilor de proprietate intelectuala si diseminarea pe scara larga a informatiilor.
Scurta descriere:
Proiectul GEL-TREAT doreste sa raspunda economiei circulare prin dezvoltarea de tratamente inovative pe baza de geluri proteice obtinute din subproduse din industria de pielarie, cresterea ovinelor sau procesarea pestilor.
Fertilizarea cu produse sub forma de geluri reprezinta ultima generatie de lichide de fertilizare cu avantaje privind stabilitatea produselor, reducerea pierderilor datorita umiditatii, ploilor sau irigatiilor, doze mai mici de aplicare datorita concentratiei mai mari etc.
Activitati pe Etape:
Etapa 1 – Cercetare industriala pentru definirea de noi geluri proteice pentru aplicare in tratamentele legumelor
Obiectivul etapei I Cercetare industriala pentru definirea de noi geluri proteice pentru aplicare in tratamentele legumelor a fost elaborarea si experimentarea modelelor experimentale de geluri proteice obtinute din piele de bovina si din reziduuri de peste cu proprietati bioactive pentru tratamentul foliar si/sau radicular al plantelor de tomate.
Etapa 2 – Cercetare industriala pentru demonstrarea functionalitatii noilor geluri fertilizante pentru culturile legumicole
Obiectivul etapei II Cercetare industriala pentru demonstrarea functionalitatii noilor geluri fertilizante pentru culturile legumicole a fost formularea gelurilor proteice pe baza de gelatina si / sau cheratina pentru testarea in campul experimental a proprietatilor bioactive pentru cultura de tomate in spatiul protejat, in cadrul serelor Marcoser .
Au fost realizate loturi test de geluri fertilizante pe baza de gelatina bovina/ peste aditivate cu cheratina / microelemente cu rapoarte diferite N:P:K, pentru etape diferite de vegetatie ale plantelor de tomate. Aceste geluri fertilizante au fost caracterizate fizico-chimic.
A fost elaborata tehnologia de realizare a noilor geluri proteice precum si tehnologia de aplicare a gelurilor in cultura de tomate in spatii protejate.
Gelurile proteice au fost testate, plantele au fost atent monitorizate pe parcursul intregii perioade de vegetatie, iar dupa recoltare tomatele au fost caracterizate din punct de vedere biochimic.
Aplicarea radiculara a gelurilor proteice a inregistrat rezultate favorabile privind stimularea dezvoltării plantelor, cresterea producției si imbunatatirea calitatii și a caracteristicilor nutraceutice a tomatelor.
Diseminarile pe scara larga a rezultatelor au fost realizate prin prezentarea a 2 comunicari la conferinte internationale si trimiterea spre publicare a unui articol indexat ISI la revista Agriculture.
Etapa 3 – Dezvoltarea experimentala pentru demonstrarea efectelor tehnico-economice ale tratarii legumelor cu geluri proteice fertilizante
Obiectivul etapei III a proiectului, Dezvoltarea experimentala pentru demonstrarea efectelor tehnico-economice ale tratarii legumelor cu geluri proteice fertilizante a fost obtinerea loturilor demonstrative de geluri proteice cu proprietati biostimulatoare pentru cultura de tomate si testarea lor in campul experimental.
Gelurile proteice au fost obtinute din piele de bovina decalcificata si/sau reziduuri din industria piscicola aditivate cu cheratina si /sau macro si mezzoelemente.
Gelurile proteice au fost caracterizate fizico-chimic.
Loturile experimentale de geluri proteice, obtinute la nivel pilot, au fost testate in campul experimental de catre coordonatorul de proiect si partenerul USAMV.
Plantele tratate au fost atent monitorizate si, dupa recoltare, fructele de tomate au fost caracterizate din punct de vedere biochimic pentru o observa influenta gelurilor asupra calitatii si randamentului de productie
Produsele GB3Ca, Mg si GP3K au fost utilizate pentru tratamentul foliar, in etapele de inflorire si fructificare.
In ambele cazuri randamentul de productie a fost mai mare decat pentru plantele martor.
Cel mai bun randament s-a obtinut in cazul folosirii produsului GP3K
S-a observat ca plantele tratate cu produsul GP3-K au formate fructe mai repede, si s-au copt mai repede.
Diseminarea pe scara larga a rezultatelor a fost realizata prin prezentarea a 2 comunicari la conferinte internationale, transmiterea unui articol indexat ISI catre jurnalul Gels pentru publicare si depunerea unei cereri de brevet.
Etapa 4: Dezvoltarea experimentala pentru validarea procesului de tratare a plantelor legumicole cu noile geluri
Obiectivul Etapei IV a proiectului “Dezvoltarea experimentala pentru validarea procesului de tratare a plantelor legumicole cu noile geluri” a fost obtinerea si validarea loturilor demonstrative de geluri fertilizante si validarea tehnologiei de fertilizare si a efectelor asupra plantelor de tomate testate in campul experimental.
Gelurile proteice au fost obtinute din gelatina extrasa din piele de bovina sau reziduuri din industria piscicola, aditivate cu hidrolizat de colagen sau cheratina si /sau macro/mezoelemente.
Au fost elaborate si realizate loturi demonstrative de geluri proteice obtinute din gelatina extrasa din piele de bovina sau din reziduuri de peste, aditivate in functie de etapa de vegetatie in care au fost utilizate.
Au fost realizate loturi de produse care au fost codificate astfel: GB3K, GB3Ca +Mg si GP3K.
S-a validat si s-a verificat reproductibilitatea tehnologiei de obtinere a gelurilor proteice fertilizante.
Rezultatele analizelor efectuate pe loturi test de geluri proteice obtinute in etape diferite ale proiectului, confirma reproductibilitatea rezultatelor si validarea tehnologiei de obtinere a gelurilor proteice, diferentele intre rezultatele obtinute fiind mai mici de cinci procente.
Loturi pilot de geluri proteice: GB3K, GB3Ca, Mg si GP3K, realizate de partenerul ICPI
S-au validat tehnologia de fertilizare cu geluri proteice si efectele tehnologiei de fertilizare
Imagini comparative cu loturi pilot de tomate, din etape diferite ale proiectului, tratate foliar cu geluri proteice
Rezultatele comparative ale indicatorilor biometrici si biochimici monitorizati au aratat ca utilizarea gelurilor proteice a avut efecte similare pe perioada monitorizarii, plantele fertilizate foliar au fost mai viguroase si mai bine dezvoltate, au legat mai repede fructele si au avut un randament de productie mai mare.
s-au elaborat manualele de prezentare: Manual de prezentare a gelurilor proteice ferilizante si Manual de prezentare a tehnologiei de fertilizare
s-a intocmit documentatia tehnica pentru omologarea produsului utilizat in etapa de rasad si de repicare
diseminarea rezultatelor s-a realizat prin prezentarea a 2 comunicari la conferinte internationale, publicarea articolelor:
“Innovative protein gel treatments to improve the quality of tomato fruit” in jurnalul Gels, autori: G. Luta, D. Balan, M. Stanca, O. Jerca, S. Jurcoane, M. Niculescu, C.Gaidau, I.R. Stanculescu, Gels 2024, 10(1), 10; https://doi.org/10.3390/gels10010010- indexat in zona Q1, IF-4.6, si
“Effect of Biostimulant Treatment on the Antioxidant Activity in Tomato Fruit” a fost acceptat spre la revista Scientific Papers.Series B. Horticulture, nr LXVIII(2), 2024 autori: D. Balan, G. Luta, M. Stanca, O. Jerca, S. Jurcoane, C.Gaidau, M. Niculescu, A.Sancakli, A. Uzuner Demir
Proiectul a fost prezentat la “16th European Exhibition of Creativity and Innovation”, eveniment desfasurat la Iasi in perioada 6-8 iunie 2024. Proiectul a fost medaliat cu diploma si medalie de argint