Cu totii ne dorim ca folia pe care o alegem pentru solarul nostru sa aiba o durata de viata cat mai mare. Dar durata de viata a foliei nu este singura caracteristica a unei folii profesionale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem folia pentru solar.
Prin acest articol dorim sa va facem cunoscute principalele caracteristici pe care folia profesionala pentru solar ar trebui sa le aiba pentru a obtine culturi timpurii, recolte bogate si deci o afacere prospera.
Principalele proprietati pe care o folie profesionala trebuie sa le aiba sunt:
1. Folia de acoperire trebuie sa fie rezistenta la razele soarelui pentru o durata de timp cel putin egala cu garantia oferita de producator. Aceasta proprietate se numeste "stabilizarea UV a foliei";
2. Folia de acoperire trebuie sa blocheze sau sa impiedice cat mai mult posibil pierderea de caldura acumulata in timpul zilei, in special daca se are in vedere obtinerea de culturi de legume extra timpurii. Aceasta proprietate se numeste “efect termic”.
3. Folia de acoperire trebuie sa fie transparenta la razele luminoase din zona asa numita zona fotosintetizanta activa. Aceasta proprietate este esentiala pentru dezvoltarea optima a plantelor si se numeste „transparenta in zona PAR” (photosynthetically active range);
4. Folia de acoperire trebuie sa reziste la actiuni mecanice elastice de genul dilatare la caldura si contractare la ger, rezistenta la incarcatura de zapada, rezistenta la grindina, etc. Aceasta proprietate se numeste „rezistenta mecanica si elasticitate”
Proprietatile optionale pe care o folie profesionala le poate avea in plus fata de cele principale sunt:
1. „Difuzia luminii” – prezenta razelor de lumina din zona PAR poate fi completata cu schimbarea directiei acestora la intrarea in sera sau solar oferind lumina plantelor din toate directiile;
2. Anti-picurare (anti-drip) – aditivii anticondens functioneaza pe principiul formarii unei pelicule pe suprafata foliei care va permite astfel scurgerea apei pe peretii laterali ai serei sau a solarului.
3. Anti-ceata (anti-fogging) – prevenirea formarii cetii in sere si solarii;
4. Anti-praf (anti-dust) – prevenirea depunerii de praf pe suprafata exterioara a foliei.
Gasiti toate tipurile de folii profesionale din portofoliul nostru aici.
In video-ul de mai jos, puteti urmari un interviu cu Dl. Valentin Tofan, Director de Vanzari, interviu in care veti afla rolul pe care il are si l-a avut utilizarea foliei profesionale in dezvoltarea sectorului legumicol din Romania.